Ισπανία: Σχέδιο αλλαγής του νόμου για άμβλωση χωρίς γονική συγκατάθεση σε νεαρές ηλικίες

Ισπανία: Σχέδιο αλλαγής του νόμου για άμβλωση χωρίς γονική συγκατάθεση σε νεαρές ηλικίες Facebook Twitter
Ισπανία: Σχέδιο αλλαγής του νόμου για την άμβλωση χωρίς γονική συγκατάθεση (EPA/ Φωτό Αρχείου)
0

Η ισπανική κυβέρνηση δήλωσε ότι θέλει να αλλάξει το νόμο ώστε να επιτρέπεται σε άτομα 16 και 17 ετών να προχωρούν σε άμβλωση χωρίς γονική άδεια.

Η υπουργός Ισότητας Irene Montero είπε ότι οι γυναίκες πρέπει να έχουν το δικαίωμα να «αποφασίζουν για το σώμα τους»

Το 2015, το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (PP) άλλαξε τους νόμους για την άμβλωση στην Ισπανία και επέβαλε την γονική συγκατάθεση για όσα κορίτσια είναι ηλικίας μεταξύ 16 και 18 ετών.

Η άμβλωση είναι νόμιμη στην Ισπανία τις πρώτες 14 εβδομάδες της εγκυμοσύνης.

Την Τετάρτη, η κ. Montero δήλωσε ότι η μεταρρύθμιση είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη.

Πρόσθεσε δε, ότι θα ληφθούν άλλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης εστίασης στο θέμα της σεξουαλικής εκπαίδευσης, την οποία περιέγραψε ως «εμβόλιο» στην καταπολέμηση της βίας κατά των φύλων.

Η αλλαγή του νόμου θα περιλαμβάνει επίσης το δικαίωμα στις «νεότερες μορφές αντισύλληψης», δήλωσε η υπουργός σε κοινοβουλευτική επιτροπή.

Η κυβέρνηση σκοπεύει να καταργήσει τη μεταρρύθμιση, που εισήγαγε το PP το 2015, η οποία καθιέρωσε την υποχρέωση της γονικής συγκατάθεσης στην περίπτωση κοριτσιών ηλικίας μεταξύ 16 και 18 ετών, που ήθελαν να τερματίσουν την εγκυμοσύνη τους.

Αλλά για να μπορέσουν να αλλάξουν αυτόν τον νόμο, θα χρειαστούν την υποστήριξη της απόλυτης πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο, δηλαδή 176 ψήφων.

Η άμβλωση νομιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ισπανία το 1985 σε περιπτώσεις βιασμού ή σωματικής βλάβης στη μητέρα ή το παιδί.

Το πεδίο εφαρμογής του νόμου διευρύνθηκε το 2010 από την τελευταία σοσιαλιστική κυβέρνηση, η οποία επέτρεψε την άμβλωση έως και 22 εβδομάδες σε περιπτώσεις εμβρυϊκών παραμορφώσεων.

Το 2014, τότε ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της άμβλωσης σε περιπτώσεις βιασμού ή όπου η υγεία της μητέρας βρισκόταν σε σοβαρό κίνδυνο.

Οι προτάσεις του προκάλεσαν αντίθεση και σοβαρές διαφωνίες στο Λαϊκό Κόμμα, παρά το γεγονός ότι τις είχε συμπεριλάβει στο προεκλογικό του πρόγραμμα το 2011.

Αντιθέτως, η κυβέρνηση άλλαξε το νόμο, προκειμένου να μην επιτρέπεται σε κορίτσια ηλικίας 16 και 17 ετών να προχωρούν σε άμβλωση, χωρίς τη γονική συγκατάθεση.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ