Ευρωβουλευτές ρωτούν τον Μπέζος με επιστολή αν η Amazon κατασκοπεύει πολιτικούς

Ευρωβουλευτές ρωτούν τον Μπέζος με επιστολή αν η Amazon κατασκοπεύει πολιτικούς Facebook Twitter
0

Ευρωβουλευτές με επιστολή τους στον Τζεφ Μπέζος απαιτούν απαντήσεις για τη διαδικτυακή παρακολούθηση συνδικαλιστών και πολιτικών από την Amazon, έπειτα από δύο αγγελίες που προκάλεσαν αντιδράσεις. 

Στην επιστολή τους τα 37 μέλη του ευρωκοινοβουλίου εκφράζουν ανησυχία ότι η Amazon εσκεμμένα βάζει στο στόχαστρο εργαζόμενους που προσπαθούν να οργανωθούν, ενώ θέτουν το ερώτημα αν η εταιρεία «κατασκοπεύει» πολιτικούς.

Την προηγούμενη εβδομάδα εργατικά συνδικάτα ζήτησαν από την Κομισιόν να ερευνήσει αν είναι νόμιμη η παρακολούθηση εργαζομένων από την Amazon, μετά τη δημοσιοποίηση δύο αγγελιών για θέσεις εργασίας, στην αμερικανική ιστοσελίδα της εταιρείας. Με αυτές, η Amazon αναζητούσε «αναλυτές πληροφοριών» για αναφορές σχετικά με τις «απειλές εργατικών οργανώσεων ενάντια στην εταιρεία». Οι αγγελίες απευθύνονταν σε υποψηφίους με εμπειρία στις δυνάμεις επιβολής του νόμου ή με στρατιωτική εμπειρία, ενώ επίσης ανέφεραν την παρακολούθηση «εχθρικών πολιτικών ηγετών».

Ανάμεσα στα προσόντα που ζητούσε η Amazon ήταν η γνώση γαλλικών και ισπανικών, μια ένδειξη ότι οι Ευρωπαίοι υπάλληλοί της μπορεί να ήταν ο «στόχος». Οι αγγελίες- που έβαζαν στην ίδια κατηγορία συνδικαλιστές, ομάδες μίσους και τρομοκράτες- διαγράφηκαν όταν το Vice News δημοσίευσε ρεπορτάζ για το θέμα. Εκπρόσωπος της εταιρείας έκανε λόγο για «ανακριβή περιγραφή του ρόλου», που έγινε κατά λάθος, κάτι που διορθώθηκε.

Στην επιστολή που έστειλαν στον Μπέζος- υπό τον συντονισμό της Γαλλίδας Λεϊλά Σαϊμπί- οι ευρωβουλευτές εκφράζουν ανησυχία για τις «αυξανόμενες προειδοποιήσεις για την πολιτική της εταιρείας σας ενάντια στα συνδικάτα».

«Ανησυχούμε για το αν τα ευρωπαϊκά εργατικά συνδικάτα, όπως και εκλεγμένοι εκπρόσωπο σε τοπικό, εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο επηρεάζονται από αυτή την προσέγγιση "παρακολούθησης απειλών" που στοχεύει στην καταστολή της συλλογικής δράσης και της οργάνωσης εργατικών συνδικάτων», αναφέρουν οι ευρωβουλευτές στην επιστολή.

«Η ραγδαία αύξηση των κερδών της Amazon από την αρχή της πανδημίας δεν σας επιτρέπουν να απαλλάσσετε τον εαυτό σας από τον σεβασμό θεμελιωδών αρχών», επισημαίνουν ακόμη οι βουλευτές. Η άνοδος της μετοχής της Amazon αύξησε την περιουσία του Μπέζος- του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο- κατά 79 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα στο 2020, σύμφωνα με το Bloomberg.

Αποτελεί μεγάλη έκπληξη το γεγονός ότι η Amazon αναφερόταν σε τρομοκράτες, συνδικαλιστές και πολιτικούς στην ίδια πρόταση, σχολίασε η Λεϊλά Σαϊμπί. Εργαζόμενοι της εταιρείας, σε όλη την ΕΕ αλλά και εκτός αυτής, επανειλημμένα έχουν πει ότι νιώθουν πίεση κατά του συνδικαλισμού, συμπλήρωσε η Γαλλίδα ευρωβουλευτής. «Δεν μιλούν την ίδια γλώσσα, αλλά όλοι χρησιμοποιούν τις ίδιες λέξεις. Φοβούνται ότι θα χάσουν τη δουλειά τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Έχουμε ήδη συμβούλια εργαζομένων στην Amazon. Η αλήθεια είναι ότι ήδη προσφέρουμε εξαιρετικές αποδοχές, προνόμια και ευκαιρίες καριέρας, σε ένα ασφαλές και σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον», δήλωσε εκπρόσωπος της Amazon συμπληρώνοντας ότι υπάρχει η δυνατότητα απευθείας επικοινωνίας (για τους εργαζομένους) με την ηγεσία της εταιρείας.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ