Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Τουρκία: Οι κυρώσεις για τους S-400 παραμένουν στο τραπέζι

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Τουρκία: Οι κυρώσεις για τους S-400 παραμένουν στο τραπέζι Facebook Twitter
EPA
0

Τη βαθιά ανησυχία των ΗΠΑ για τις πληροφορίες ότι η Τουρκία ετοιμάζεται να θέσει σε λειτουργία τους S-400 εξέφρασε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Παράλληλα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της ανταποκρίτριας της ΕΡΤ στην Ουάσινγκτον, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπενθύμισε ότι οι κυρώσεις παραμένουν στο τραπέζι.

«Είμαστε ενήμεροι για τις πληροφορίες», ανέφερε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα περί μεταφοράς τμήματος της συστοιχίας των S-400 στην Σινώπη στην Μαύρη Θάλασσα προκειμένου να γίνουν οι πρώτες δοκιμές.

«Συνεχίζουμε να διαφωνούμε πολύ έντονα με την αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400 από την Τουρκία και είμαστε βαθύτατα ανήσυχοι από τις πληροφορίες ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειες για να θέσει τους S-400 σε λειτουργία», συμπλήρωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

«Η αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35, ως απάντηση στην αγορά των S-400, σηματοδότησε την σοβαρότητα με την οποία η κυβέρνηση των ΗΠΑ αντιμετωπίζει αυτό το θέμα. Εξακολουθούμε να τονίζουμε στα ανώτατα δυνατά επίπεδα ότι η αγορά των S-400 παραμένει μεγάλο εμπόδιο στις διμερείς σχέσεις και στο ΝΑΤΟ ενώ δημιουργεί τον κίνδυνο για πιθανές κυρώσεις λόγω του νόμου CAATSA», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι ανώτεροι αξιωματούχοι του «αντιλαμβάνονται τη θέση μας».

Δοκιμές την επόμενη εβδομάδα

Η Τουρκία ετοιμάζεται να κάνει δοκιμές για τους S-400 την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.

Η πολεμική αεροπορία δεν θα ενεργοποιήσει τις μπαταρίες, αλλά θα γίνει δοκιμή του εξοπλισμού, όπως και της ετοιμότητας του προσωπικού, στη Σινώπη, σύμφωνα με τις πηγές του Bloomberg.

Το θέμα της ενεργοποίησης των S-400 έθεσε και ο Γενς Στόλτενμπεργκ κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα, αυτή την εβδομάδα. Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ σημείωσε ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε προβλήματα στη Συμμαχία, αλλά και στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ.

Αναφορά στους S-400 έκανε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Γενς Στόλτενμπεργκ την Τρίτη. «Χαρακτηριστικό παράδειγμα επιλογών που στρέφονται ενάντια στα ίδια τα συμφέροντα της συμμαχίας είναι η απόκτηση από την Τουρκία των πυραύλων S-400», ανέφερε σχετικά ο πρωθυπουργός.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ