DW: Δεν υπάρχει συναίνεση στην ΕΕ για κυρώσεις στην Τουρκία

DW: Δεν υπάρχει συναίνεση στην ΕΕ για κυρώσεις στην Τουρκία Facebook Twitter
0

Με το βλέμμα στραμμένο στην Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, κυβερνητική πηγή του Βερολίνου τονίζει στην Deutsche Welle πως «λείπει η αναγκαία ομοφωνία» για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων δεν πρόκειται να αποφασίσουν νέες κυρώσεις ενάντια σε άτομα και εταιρείες που συμμετέχουν στις θαλάσσιες έρευνες της Τουρκίας στα ανοιχτά της Κύπρου, υποστηρίζει η ίδια πηγή που αφήνει ανοικτό και το κατά πόσο θα αποφασισθούν, επί της αρχής, κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας.

Η Κύπρος πάντως έχει συνδέσει την ψήφο της για αυτά τα μέτρα με επιπλέον κυρώσεις κατά της Τουρκίας και «σε ό,τι αφορά το Κυπριακό ο στόχος της ΕΕ θα πρέπει να είναι η από κοινού δράση [...] δεν υπάρχει κανείς που δεν βλέπει το πρόβλημα. Το ζητούμενο είναι ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να προχωρήσουμε.» Σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί ένα βέτο της Κύπρου στην περίπτωση των κυρώσεων έναντι της Λευκορωσίας, αναμένεται πως θεσμικοί παράγοντες της ΕΕ και γερμανική προεδρία θα καταθέσουν προτάσεις.

Διττή στρατηγική έναντι της Άγκυρας


Σε ό,τι αφορά κυρώσεις εις βάρος της Άγκυρας λόγω των ερευνητικών δραστηριοτήτων του τουρκικού πλοίου «Oruc Reis» στη Μεσόγειο, η ίδια κυβερνητική πηγή του Βερολίνου σχολιάζει πως δεν της είναι «γνωστό ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επιδιώξει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επιβληθούν κυρώσεις» στην Τουρκία. Όπως επισήμανε, αυτό το διάστημα οι δύο χώρες προσπαθούν μέσω μιας «επίπονης διπλωματικής διαδικασίας» να μειώσουν την ένταση και να ξεκινήσουν συνομιλίες. Σε αυτή την κατάσταση η επιβολή κυρώσεων θα ήταν «αντιπαραγωγική».


Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας επισήμανε ότι το τελευταίο διάστημα καταβλήθηκαν από πολλές πλευρές προσπάθειες, προκειμένου να ξεκινήσει μια διαδικασία αποκλιμάκωσης της έντασης. «Είμαστε ευγνώμονες που η Τουρκία και η Ελλάδα ανακοίνωσαν την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών και θα πρέπει και στην περίπτωση της Κύπρου να κάνουμε ένα βήμα μπροστά.»

Το ζητούμενο είναι μια διττή στρατηγική έναντι της Τουρκίας. Από τη πλευρά της η ΕΕ θα πρέπει να διατυπώσει τις προσδοκίες της, για παράδειγμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών, τη μετανάστευση, τον ρόλο της Τουρκίας στη Λιβύη.

Από την άλλη θα πρέπει να αναδειχθούν οι τομείς συνεργασίας με την Άγκυρα. Σημείο αναφοράς είναι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας του 2016, στην οποία γίνεται λόγος για διεύρυνση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, κατάργηση της βίζας για Τούρκους πολίτες για ταξίδια στην ΕΕ, οικονομική βοήθεια προς την Άγκυρα για τους πρόσφυγες. Αυτά τα θέματα θα πρέπει να επανέλθουν στο προσκήνιο της συζήτησης με την Άγκυρα.

Προϋπόθεση για αυτές τις παραχωρήσεις είναι η αποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα και η Κύπρος θα πρέπει πρώτα να επιβεβαιώσουν ότι βελτιώθηκαν οι σχέσεις τους με την Τουρκία και, συνεπώς, «δεν πρόκειται για κάτι που μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα». «Είναι μια διαδικασία όπου έχουν ήδη γίνει τα πρώτα βήματα, αλλά θα πρέπει να ακολουθήσουν και πολλά άλλα.»

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM