Σεισμός

Η Μάλτα απαιτεί την επιστροφή του απολιθώματος που έκανε δώρο ο Ατένμπορο στον πρίγκιπα Τζορτζ

Η Μάλτα απαιτεί την επιστροφή του απολιθώματος που έκανε δώρο ο Ατένμπορο στον πρίγκιπα Τζορτζ Facebook Twitter
Ο Ντέιβιντ Ατένμπορο συναντήθηκε με τον πρίγκιπα Ουίλιαμ και την οικογένειά του την προηγούμενη εβδομάδα (EPA)
0

Η έκκληση προς τη Βρετανία να επιστρέψει κάποιο «θησαυρό» δεν είναι κάτι πρωτάκουστο. Αυτή τη φορά όμως εμπλέκεται ο πρίγκιπας Τζορτζ και ο σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο.

Την προηγούμενη εβδομάδα, κατά την επίσκεψή του στο παλάτι του Κένσινγκτον, ο Ντέιβιντ Ατένμπορο έκανε ένα ιδιαίτερο δώρο στον 7χρονο γιο του πρίγκιπα Ουίλιαμ και της Κέιτ Μίντλετον: ένα δόντι που θεωρείται ότι είναι 23 εκατομμυρίων ετών.

Ο 94χρονος φυσιοδίφης βρήκε το δόντι κατά τη διάρκεια διακοπών που έκανε στη Μάλτα, στα τέλη της δεκαετίας του '60. Όμως, η απόφασή του να το δωρίσει στον πρίγκιπα Τζορτζ προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού Πολιτισμού της Μάλτας, ο οποίος δήλωσε ότι πρέπει να επιστραφεί στη χώρα και να εκτεθεί σε μουσείο.

Το δόντι αυτό- ενσωματωμένο σε ασβεστόλιθο- εκτιμάται ότι προέρχεται από ένα γιγάντιο είδος καρχαρία, του Carcharocles megalodon (Καρχαρόδων ο μεγαλόδων), που έφτανε έως τα 16 μέτρα, μήκος σχεδόν τριπλάσιο από εκείνο του λευκού καρχαρία.

Η Μάλτα απαιτεί την επιστροφή του απολιθώματος που έκανε δώρο ο Ατένμπορο στον πρίγκιπα Τζορτζ Facebook Twitter
Ο πρίγκιπας Τζορτζ με το απολίθωμα που του χάρισε ο Ντέιβιντ Ατένμπορο (Πηγή φωτό ΕPA)

«Όταν ήμουν στην ηλικία του θυμάμαι ότι μου έδιναν απολιθώματα οι μεγαλύτεροι, οπότε σκέφτηκα να κάνω το ίδιο», δήλωσε ο Ντέιβιντ Ατένμπορο, εξηγώντας γιατί έκανε αυτό το δώρο στον πρίγκιπα Τζορτζ.

Όμως, ο Ζοσέ Χερέρα, υπουργός Πολιτισμού της Μάλτας, δεσμεύθηκε ότι θα κινήσει τις διαδικασίες για την επιστροφή του απολιθώματος. «Υπάρχουν κάποια αντικείμενα που είναι σημαντικά για τη φυσική κληρονομιά της Μάλτας και τα οποία κατέληξαν στο εξωτερικό και αξίζουν να επαναπατριστούν», δήλωσε στους Times of Malta.

«Δίκαια δίνουμε μεγάλη προσοχή στα ιστορικά και καλλιτεχνικά τεχνουργήματα. Όμως, αυτό δεν ισχύει πάντα για τη φυσική ιστορία μας. Είμαι αποφασισμένος για την αλλαγή αυτής της στάσης», συμπλήρωσε ο υπουργός.

Με πληροφορίες από Times

Διεθνή
0

Σεισμός

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Διεθνή / Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Την αποκάλυψη έκανε ο βασιλιάς Βίλεμ Αλεξάντερ κατά την διάρκεια ομιλίας του σε δείπνο προς τιμήν του βασιλικού ζεύγους της Ισπανίας - Η πριγκίπισσα Αμαλία δεχόταν απειλές από τον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Διεθνή / Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Το 2018 ο 49χρονος Ζερόμ Αμόν, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έχει υποβληθεί σε δύο μεταμοσχεύσεις στο πρόσωπο - Η τραγική ιστορία της ζωής του ανθρώπου, που το όνειρό του ήταν να μπορεί να δουλέψει
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας επισκέφθηκε φιλανθρωπική οργάνωση διανομής τροφίμων στο Σάρεϊ - «Καμία ενημέρωση για την κατάσταση της συζύγου του», λέει δημοσιογράφος του BBC
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ