Στο νέο προσωρινό τόπο διαμονής του, στο Μπρόντγουεϊ της Νέας Υόρκης, κοντά στο λεγόμενο Σημείο Μηδέν, μεταφέρθηκε ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, μετά την υπό όρους αποφυλάκισή του.

 

Ιδιαίτερα αυστηρά είναι τα μέτρα επιτήρησής του, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν κάμερες παρακολούθησης, ηλεκτρονικό βραχιόλι που είναι υποχρεωμένος να φέρει πάνω του, και αυξημένη αστυνομική παρουσία.

Το κτήριο, στη γωνία των οδών Μπρόντγουεϊ και Ρέκτορ, βρίσκεται δίπλα στην επισκοπική εκκλησία της Αγίας Τριάδας. Κάτοικοι της περιοχής δεν ήταν ευτυχείς που απέκτησαν έναν τόσο αμφιλεγόμενο νέο γείτονα. Ένας άνδρας κρατούσε ένα χαρτόνι που έγραφε: "DSK. Όχι στην αυλή μου". «Με όλο τον Τύπο και τη δημοσιότητα θα είναι δύσκολο να έρχεται και να φεύγει κανείς από το κτήριο», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Ντέμπι Τάουιλ, κάτοικος του κτηρίου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Ναυτεμπορική, ο Ντομινίκ Στρος Καν αποφυλακίστηκε αργά την Παρασκευή, μετά από εντολή του δικαστή της Νέας Υόρκης Μάικλ Ομπα. Η υπηρεσία σωφρονισμού της Νέας Υόρκης επιβεβαίωσε ότι κατατέθηκε για λογαριασμό του η απαιτηθείσα από το δικαστήριο εγγύηση 1 εκατ. δολαρίων σε μετρητά και 5 εκατ. δολαρίων σε εγγυητικά χρεόγραφα και έτσι αναχώρησε από τις φυλακές Ράικερς για το νέο τόπο διαμονής του, έξι ημέρες μετά τη σύλληψή του για απόπειρα βιασμού. Ενώπιον του δικαστή ο 62χρονος πρώην ισχυρός άνδρας του ΔΝΤ αρνήθηκε τις κατηγορίες και είπε ότι θα αγωνιστεί για να καθαρίσει το όνομά του.

Οι διευθετήσεις για τη νέα του κατοικία έγιναν από μια ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας την οποία ο Στρος-Καν πληρώνει για να τον έχει υπό 24ωρη ένοπλη φύλαξη και να τον επιτηρεί ηλεκτρονικά όπως προβλέπουν οι όροι της εγγύησής του. Οι εισαγγελείς εκτίμησαν πως το κόστος της ασφάλειάς του θα είναι 200.000 δολάρια ΗΠΑ το μήνα.

Εν τω μεταξύ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι η διαδικασία ανάδειξης του επόμενου γενικού του διευθυντή αρχίζει τη Δευτέρα και θα δέχεται την υποβολή υποψηφιοτήτων ως την 10η Ιουνίου, με «στόχο» να έχει διοριστεί ο επόμενος επικεφαλής του «ως την 30ή Ιουνίου».

Ο Σακούρ Σαλάαν, επικεφαλής του συμβουλίου του ΔΝΤ, ο οποίος αντιπροσωπεύει την Αίγυπτο και μια ομάδα χωρών από την Μέση Ανατολή, γνωστοποίησε ότι η διαδικασία επιλογής υιοθετήθηκε ευρέως από το 24μελές συμβούλιο το οποίο θα διασφαλίσει πως αυτή θα γίνει με έναν «ανοικτό, βασισμένο σε αξιοκρατικά κριτήρια και διαφανή» τρόπο.

«Στόχος του διοικητικού συμβουλίου είναι να επιλέξει το γενικό διευθυντή με συναίνεση και με στόχο να ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής από τώρα ως την 30ή Ιουνίου», αναφέρει ανακοινωθέν του ΔΝΤ.

Την Παρασκευή εξάλλου το ΔΝΤ ενέκρινε δάνειο ύψους 26 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Πορτογαλία και ανακοίνωσε ότι αποδεσμεύει αμέσως 6,1 δισ. ευρώ από τα χρήματα αυτά προκειμένου να μπορέσει η Λισαβόνα να κατευνάσει τις ανησυχίες των επενδυτών για τα χρέη της.

Το ΔΝΤ ανέφερε σε ανακοινωθέν του ότι η συνολική χρηματοδότηση στην Πορτογαλία το 2011 θα συμπεριλαμβάνει περίπου 12,6 δισεκατομμύρια ευρώ από τα δικά του διαθέσιμα και άλλα 25,2 δισεκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η χρηματοδότηση αυτή είναι μέρος του πακέτου της λεγόμενης διάσωσης της Πορτογαλίας από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

«Το πακέτο χρηματοδότησης είναι σχεδιασμένο ώστε να δώσει στην Πορτογαλία λίγο χώρο για να αναπνεύσει πριν επιχειρήσει ξανά να δανειστεί από τις αγορές, ενώ επιδεικνύει την εφαρμογή των βημάτων της πολιτικής η οποία απαιτείται ώστε να επανέλθει η οικονομία στη σωστή πορεία», σημειώνεται στο ανακοινωθέν.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr