Πομπέο για ελληνοτουρκικά: Επίλυση μέσω διαλόγου, όχι με επίδειξη δύναμης

Πομπέο για ελληνοτουρκικά: Επίλυση μέσω διαλόγου, όχι με επίδειξη δύναμης Facebook Twitter
ΑΠΕ/ΜΠΕ
0

Ο τρόπος επίλυσης της σύγκρουσης είναι ο διάλογος και όχι η επίδειξη δύναμης ή εξουσίας, δήλωσε ο Μάικ Πομπέο, αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, που το πρωί συναντήθηκε με τον Νίκο Δένδια στη Θεσσαλονίκη, πλέον βρίσκεται στα Χανιά, όπου θα φιλοξενηθεί στο πατρικό σπίτι του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ, ο Μάικ Πομπέο αναφέρθηκε στις διερευνητικές επαφές ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

«Ο τρόπος επίλυσης της σύγκρουσης δεν είναι μέσω επίδειξης δύναμης, ή μέσω επίδειξης εξουσίας, αλλά μέσω διαλόγου, μέσω διεθνών συστημάτων, συμφωνιών, συνομιλιών, διαλόγου. Έτσι θα έπρεπε να επιλυθούν αυτές οι θαλάσσιες διαφορές. Έχουμε δει τους Έλληνες να κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, προσπαθώντας να το επιτύχουν. Ελπίζουμε ότι η τουρκική κυβέρνηση θα το δει με τον ίδιο τρόπο», είπε αρχικά ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας και συμπλήρωσε:

«Ελπίζουμε ότι οι διερευνητικές συνομιλίες όχι μόνο θα ξεκινήσουν σωστά, αλλά είναι σημαντικό να παρθούν αποφάσεις με τρόπο που να παράγουν αποτελέσματα που κάθε ένα από τα δύο έθνη βρίσκουν κάτι περισσότερο από αποδεκτά. Δεν μιλάμε απλώς, πρέπει να βρούμε καλές λύσεις, πρέπει να επιλύσουμε αυτές τις συγκρούσεις με τρόπο που να αντικατοπτρίζει τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών της Ελλάδας καθώς και των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο».

Σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα μπορεί να παίξει ζωτικό ρόλο στα δυτικά Βαλκάνια, ο Μάικ Πομπέο απάντησε «Όχι μόνο θα μπορούσε, αλλά πρέπει. Πρέπει να είναι βασικός εταίρος για τις Ηνωμένες Πολιτείες και για την Ευρώπη στα Δυτικά Βαλκάνια» και συμπλήρωσε: «Βλέπουμε (την περιοχή) να απομακρύνεται από την αρνητική επιρροή, πράγματα που έχουν αποδειχθεί πραγματικά καταπιεστικά για τους ανθρώπους αυτών των περιοχών. Βλέπουμε λοιπόν μείωση των συγκρούσεων, περισσότερες ευκαιρίες και βλέπουμε την Ελλάδα ως κεντρικό παίκτη και διασφαλίζοντας ότι αυτή η πρόοδος που έχει σημειωθεί σήμερα συνεχίζεται».

Όταν ρωτήθηκε αν περιμένει κι άλλες αμερικανικές επενδύσεις στη Θεσσαλονίκη, απάντησε ότι αναμένει κάτι τέτοιο, αλλά σημείωσε ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις λαμβάνουν αποφάσεις μόνες τους.

«Έχω κάθε προσδοκία ότι θα δείτε περισσότερες επενδύσεις, περισσότερες τεχνολογικές επενδύσεις. Αυτό που έχουν κάνει η Cisco και η Pfizer είναι πραγματικά καλά παραδείγματα για το πώς οι αμερικανικές εταιρείες μπορούν να έρθουν εδώ και να συνεργαστούν με μικρές ελληνικές επιχειρήσεις. Αυτά είναι πραγματικά καλά πράγματα για την περιοχή. Περιμένω ότι θα δούμε περισσότερα», συμπλήρωσε.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM