Τουρκία: Κατηγορίες σε ακόμη έξι Σαουδάραβες για τον φόνο του Τζαμάλ Κασόγκι

Τουρκία: Κατηγορίες σε ακόμη έξι Σαουδάραβες για τον φόνο του Τζαμάλ Κασόγκι Facebook Twitter
0

Η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης απήγγειλε κατηγορίες εναντίον ακόμη έξι Σαουδαράβων που φέρονται να εμπλέκονται στον φόνο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Η εισαγγελία ζητεί την ποινή της ισόβιας κάθειρξης για δύο από τους Σαουδάραβες και ποινή φυλάκισης πέντε ετών για ακόμη τέσσερις για τον ρόλο τους στη δολοφονία του Κασόγκι και τον διαμελισμό του πτώματός του στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, στις 2 Οκτωβρίου 2018.


Οι έξι κατηγορούμενοι δεν βρίσκονται στην Τουρκία και θα δικαστούν ερήμην.


Στις 3 Ιουλίου, δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης είχε ξεκινήσει να δικάζει ερήμην 20 Σαουδάραβες, εκ των οποίων οι δύο είναι στενοί συνεργάτες του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, για τον ρόλο τους στη δολοφονία του δημοσιογράφου.


Μεταξύ αυτών των 20 κατηγορούμενων, Τούρκοι επιθεωρητές έχουν χαρακτηρίσει δύο άτομα ως εντολείς της δολοφονίας: τον πρώην σύμβουλο του πρίγκιπα διαδόχου, τον Σαούντ αλ Καχτάνι, και τον πρώην δεύτερο τη τάξει της σαουδαραβικής υπηρεσίας Πληροφοριών, τον στρατηγό Άχμεντ αλ Ασίρι.


Ο Κασόγκι, επικριτής του βασιλιά Σαλμάν, εθεάθη τελευταία φορά στις 2 Οκτωβρίου στο προξενείο της Κωνσταντινούπολης όπου πήγε για να λάβει κάποια έγγραφα για τον γάμο του που δεν έγινε ποτέ. Αφότου δολοφονήθηκε, το πτώμα του πιστεύεται ότι διαμελίστηκε και κανένα ίχνος του δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα. 

Τουρκία: Κατηγορίες σε ακόμη έξι Σαουδάραβες για τον φόνο του Τζαμάλ Κασόγκι Facebook Twitter


Το Ριάντ αρχικά αρνήθηκε τη δολοφονία και στη συνέχεια παρουσίασε διάφορες εκδοχές για το τι συνέβη στον Κασόγκι. Η τελική επίσημη θέση ήταν πως τη δολοφονία την διέπραξαν Σαουδάραβες πράκτορες που «έδρασαν μόνοι τους, χωρίς να έχουν εντολές από ανώτερούς τους».


Στη Σαουδική Αραβία πέντε άνθρωποι καταδικάστηκαν σε θάνατο τον Δεκέμβριο για τον φόνο και τρεις άλλοι σε ποινές φυλάκισης. Οι κατηγορούμενοι ήταν έντεκα αλλά δύο από αυτούς αθωώθηκαν. 

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, δικαστήριο του Ριάντ ακύρωσε τις θανατικές ποινές που είχαν επιβληθεί και καταδίκασε πέντε άτομα σε 20 χρόνια κάθειρξη και τρεις ακόμη σε ποινές 7 έως 10 ετών.


Η απόφαση αυτή ελήφθη αφότου οι γιοι του Τζαμάλ Κασόγκι ανακοίνωσαν τον Μάιο ότι συγχωρούν τους δολοφόνους του πατέρα τους. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM