Την αντίδραση ακτιβιστών στη Χιλή έχει προκαλέσει η είδηση ότι το ιερό νησί Guafo των 202 χλμ² διατίθεται προς πώληση έναντι 20 εκατ. δολ.

 

Το νησάκι είναι ένα σημείο πρόσβασης για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα και μέρος της προγονικής γης των ανθρώπων του Mapuche. Βρίσκεται στη διαδρομή που ακολουθούν οι γαλάζιες φάλαινες, όταν κατευθύνονται προς τα φιόρδ της Χιλής στην Παταγονία.

 

Το νησί τώρα διατίθεται προς πώληση για 20 εκατομμύρια δολάρια, προκαλώντας οργή σε ακτιβιστές. Στη Χιλή δε, ξεκίνησε μία συζήτηση σχετικά με την ιδιωτική ιδιοκτησία έναντι της εθνικής κληρονομιάς. Η διαδικτυακή διαφήμιση της Private Islands Inc αναφέρει ότι το νησί «διαθέτει μία κατοικία, και περισσότερα από 44 μίλια ακτογραμμής, σε μια ποικιλία από χλωρίδα και πανίδα».

 

 

Το ιερό νησί της Χιλής, Guafo, πωλείται γαι 20 εκατ. δολάρια (wwf/chile)
Το ιερό νησί της Χιλής, Guafo, πωλείται γαι 20 εκατ. δολάρια (wwf/chile)

 

Στο νησί απαντάται ένα σπάνιο είδος δέντρου, το congonilla και η πανίδα, ιδιαίτερα η θαλάσσια ποικιλότητα, δεν είναι τίποτα λιγότερο από θεαματική - από τις γαλάζιες φάλαινες έως τις όρκες και τα δελφίνια. Το νησί διαθέτει έναν φάρο, που λειτουργεί από το ναυτικό της Χιλής.

 

Οι περιβαλλοντολόγοι και οι αυτόχθονες είναι ιδιαίτερα απογοητευμένοι με την εξέλιξη αυτή. «Το νησί είναι το σημείο εισόδου στον Κόλπο του Κόρκοβαδο που είναι ο πιο σημαντικός τόπος τροφοδοσίας για γαλάζιες φάλαινες και όχι μόνο στις ακτές της Χιλής», λέει η Yacqueline Montecinos, επικεφαλής της διατήρησης της θαλάσσιας βιοποικιλότητας της WWF.

 

Βρίσκεται 37 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του μεγαλύτερου νησιού Chiloé και φιλοξενεί επίσης τη μεγαλύτερη αποικία γλάρων μεσαίου μεγέθους στον κόσμο, τη βορειότερη αποικία ενός είδους φώκιας με γούνα, πληθυσμό απειλούμενων θαλάσσιων ενυδρίδων, καθώς και λιοντάρια της θάλασσας και πιγκουίνους του Μαγγελάνου.

 

Το Guafo είναι ένα σημείο πρόσβασης για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα  (wwf/chile)
Το Guafo είναι ένα σημείο πρόσβασης για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα (wwf/chile)

 

«Βλέπουμε (το νησί) ως πηγή ζωής και πνευματικής δύναμης. Για εμάς δεν είναι επιχείρηση, δεν έχει εμπορική αξία», είπε ο Cristian Chiguay, επικεφαλής από έντεκα κοινότητες, που αποτελούν μέρος ενός προγράμματος για τη διατήρηση των προγονικών αλιευτικών περιοχών στο νησί.

 

Το νησί ανήκει σήμερα από κοινού στους επιχειρηματίες Paul Fontaine και Rodrigo Danús, ο τελευταίος από τους οποίους είναι ο ανιψιός του στρατηγού Luis Danús Covian, που είχε υπηρετήσει ως υπουργός οικονομίας στη στρατιωτική δικτατορία του Πινοσέτ.

 

Υπό αυτές τις συνθήκες, υπήρχε ανησυχία ότι τα κοιτάσματα άνθρακα του νησιού θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν, αλλά αυτό είναι πλέον απίθανο λόγω κυβερνητικού απαγορευτικού στην εξόρυξη του άνθρακα. Το Guafo είναι ένα από τα έξι νησιά της Χιλής προς πώληση στην Private Islands Inc., αλλά η καταχώρισή του αποσύρθηκε από την Sotheby's Realty, νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, προφανώς μετά την διάσταση που πήρε το θέμα.

 

Το νησί ονομάστηκε «Γκαλάπαγκος της Χιλής» (wwf/chile)
Το νησί ονομάστηκε «Γκαλάπαγκος της Χιλής» (wwf/chile)
 

 

Το υπουργείο Περιβάλλοντος της Χιλής ανακοίνωσε ότι το νησί και τα νερά του είναι «σημείο πρόσβασης για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας», αλλά ως «ιδιωτική ιδιοκτησία, η ισχύουσα νομοθεσία δεν επιτρέπεται να κηρυχθεί εθνικό πάρκο, φυσικό μνημείο ή εθνικό απόθεμα».

 

Ο μελλοντικός ιδιοκτήτης θα μπορούσε να το μετατρέψει σε προστατευόμενη περιοχή, πρόσθεσε το υπουργείο, αλλά δεν είναι υποχρεωμένος να το κάνει. Το νησί αυτό που ονομάστηκε «Γκαλάπαγκος της Χιλής», φέρεται να είχε επισκεφθεί και ο Κάρολος Δαρβίνος το 1834.

 

Με πληροφορίες του Guardian

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr