Την πρόθεσή του να μεταβιβάσει την εξουσία του σε μια εκτελεστική επιτροπή μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου ανακοίνωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης της Λιβύης, Φαγέζ αλ Σάρατζ.

 

Ο Σάρατζ έκανε τη σχετική ανακοίνωση σε ομιλία του στην κρατική τηλεόραση.

 

Υπενθυμίζεται ότι ο Σάρατζ είναι επικεφαλής της κυβέρνησης της Εθνικής Συμφωνίας, με έδρα την Τρίπολη, ενώ η ανατολική Λιβύη και το μεγαλύτερο μέρος του νότου ελέγχεται από αντίπαλη διοίκηση.

 

Υπενθυμίζεται ότι τέλη Αυγούστου ο επικεφαλής της ΚΕΣ Φάγεζ αλ-Σάρατζ «εξέδωσε οδηγίες προς όλες τις στρατιωτικές δυνάμεις για να παύσουν αμέσως το πυρ και όλες τις επιχειρήσεις μάχης σε όλα τα λιβυκά εδάφη», αναφέρεται στη δήλωση. 

 

Σε μια ξεχωριστή ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρόεδρος της λιβυκής βουλής με έδρα το Τομπρούκ, Αγκίλα Σάλεχ Ίσα, επιβεβαιώνεται η έκκληση για την κατάπαυση του πυρός.

 

Σύμφωνα με το Al Jazeera, η αποστολή του ΟΗΕ στη χώρα χαιρέτισε τις δύο δηλώσεις και ζήτησε την απέλαση όλων των ξένων δυνάμεων και των μισθοφόρων στη Λιβύη.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σάρατζ ζήτησε την αποστρατικοποίηση της στρατηγικής σημασίας πόλης της Σύρτης, η οποία ελέγχεται από τις δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ.

 

Η κυβέρνηση της Τρίπολης είχε ζητήσει επίσης τον τερματισμό του αποκλεισμού των πετρελαιοπηγών που επιβλήθηκε από τον στρατάρχη τους προηγούμενους μήνες. Ζήτησε επίσης να διεξαχθούν κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές τον Μάρτιο.

 

Με πληροφορίες του Reuters

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr