Ανοίγει ξανά ο φάκελος για την πιο άγρια ομοφοβική επίθεση στην Αρμενία

Ανοίγει ξανά ο φάκελος για την πιο άγρια ομοφοβική επίθεση στην Αρμενία Facebook Twitter
Ένας από τους ακτιβιστές θύματα της επίθεσης με εμφανή τα σημάδια της βίας
0

Δικαστήριο στην Αρμενία διέταξε την αστυνομία να διερευνήσει εκ νέου μια υπόθεση του 2018, που αφορά βίαιη ομοφοβική επίθεση 30 ατόμων εναντίον εννέα ακτιβιστών ΛΟΑΤΚΙ.

Το Εφετείο της χώρας έχει αποφανθεί ότι οι αρχές δεν κατάφεραν να ερευνήσουν επαρκώς την επίθεση στο Shantukh στη νοτιότερη επαρχία Syunik της Αρμενίας, η οποία έστειλε τουλάχιστον δύο ακτιβιστές στο νοσοκομείο.


Η απόφαση, η οποία εκδόθηκε τον Αύγουστο, διαπίστωσε ότι τα δικαιώματα των θυμάτων παραβιάστηκαν όταν οι ερευνητές επέλεξαν να μην διώξουν τους δράστες. Η Pink Armenia, μια οργάνωση δικαιωμάτων LGBT, είχε προηγουμένως προσφύγει στον εισαγγελέα και στο Πρωτοδικείο της Syunik για να ασκηθεί δίωξη στους δράστες, αλλά τα αιτήματά τους απορρίφθηκαν.

Η απόφαση του Ποινικού Εφετείου δικαιώνει τους ακτιβιστές στη χώρα, οι οποίοι έχουν περάσει τα τελευταία δύο χρόνια παλεύοντας να οδηγήσουν στη δικαιοσύνη τους δράστες. Σε δήλωσή της, η Pink Armenia αναφέρει ότι το δικαστήριο έλαβε την απόφασή αφού εξέτασε την «σοβαρή ψυχική ταλαιπωρία» που υπέστησαν τα θύματα. Το δικαστήριο διαπίστωσε επίσης ότι οι ακτιβιστές στοχοποιήθηκαν από την ομάδα των 30 δραστών, λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού.

«Ελπίζουμε ότι αυτή η απόφαση θα αναγκάσει επιτέλους τις αρχές να συνεχίσουν την προκαταρκτική έρευνα και να αρχίσουν να εξετάζουν το πραγματικό κίνητρο του εγκλήματος», δήλωσε η ομάδα. «Πιστεύουμε ότι είναι σαφές σε όλους ότι η παραβίαση της αξιοπρέπειας ενός ατόμου, η υποβολή σε ψυχολογική ή σωματική κακοποίηση πρέπει να καταδικασθούν αυστηρά και να τιμωρηθούν».

Η άγρια επίθεση στο σπίτι ακτιβιστή

Οι ακτιβιστές δέχτηκαν επίθεση τον Αύγουστο του 2018 και τα μίντια έκαναν λόγο για τη χειρότερη επίθεση εναντίον Αρμενίων ΛΟΑΤΚΙ.

Σύμφωνα με το eurasianet, στις 2 Αυγούστου, ο Hayk Hakobyan, ακτιβιστής και ιδρυτής της πρωτοβουλίας Rainbow Armenia, προσκάλεσε φίλους στο σπίτι του. Αφού είχαν συγκεντρωθεί, μερικοί κάτοικοι άρχισαν να ρίχνουν πέτρες στο σπίτι του και να τους καθυβρίζουν, ανέφερε στην κατάθεσή του. Την επόμενη μέρα, στις 3 Αυγούστου, αρκετοί κάτοικοι συγκεντρώθηκαν πάλι και ζήτησαν από τον ακτιβιστή να βγει έξω «να μιλήσουν». «Είπαμε ότι δεν υπήρχε τίποτα να πούμε», είπε η Elvira Meliksetyan, μια από τις φίλες του ιδιοκτήτη που ήταν στο σπίτι. «Στη συνέχεια ένας από αυτούς εισέβαλε στο σπίτι και άρχισε να μας βρίζει».

Ένα πλήθος συγκεντρώθηκε γύρω από το σπίτι και και κάποιοι άρχισαν να χτυπούν και να κλωτσούν τους ακτιβιστές καθώς διέφευγαν, φωνάζοντας «οι ομοφυλόφιλοι δεν ανήκουν εδώ» και «είστε Τούρκοι» - ένας υποτιμητικός όρος μεταξύ των Αρμενίων. Ο Hakobyan είπε στο PinkNews ότι τρομοκρατήθηκαν όταν μια ομάδα 30 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, εμφανίστηκε έξω από το σπίτι. Μόλις έφυγαν από το σπίτι, ο όχλος τους επιτέθηκε και κάποιοι τους καταδίωξαν ενώ άλλοι πέταξαν πέτρες.

Σύμφωνα με τις αναφορές, πέρασε πάνω από μία ώρα για να φτάσει στο σημείο η αστυνομία. Κατά το Pinknews, η κυβέρνηση συνέχισε να προσφέρει ασυλία σε ορισμένους από τους δράστες, ενώ τότε οι ανακριτές αποφάσισαν να μην διώξουν τους υπόλοιπους 13.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ