Λευκορωσία: Η Κολέσνικοβα συνελήφθη ως ύποπτη για εσχάτη προδοσία - «Εξακολουθεί να υποστηρίζει τις θέσεις της»

Λευκορωσία: Η Κολέσνικοβα συνελήφθη ως ύποπτη για εσχάτη προδοσία - «Εξακολουθεί να υποστηρίζει τις θέσεις της» Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Η Μαρία Κολέσνικοβα, μέλος του προεδρείου του Συντονιστικού συμβουλίου της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, συνελήφθη ως ύποπτη για εσχάτη προδοσία, με την κατηγορία της υποκίνησης για κατάληψη της εξουσίας, δήλωσε η δικηγόρος της Λουντμίλα Καζάκ.

«Αυτό έγινε γνωστό αφότου την επισκέφθηκα και διάβασα την δικογραφία», δήλωσε η Καζάκ, προσθέτοντας ότι η Κολέσνικοβα έχει «μαχητική διάθεση» και «εξακολουθεί να υποστηρίζει τις απόψεις και θέσεις που είχε». Η Μαρία Κολέσνικοβα συνελήφθη την Δευτέρα στον δρόμο από μασκοφόρους άνδρες και κρατείται σε κέντρο κράτησης του Μινσκ.

Η δικηγόρος της Λουντμίλα Καζάκ δήλωσε αργότερα ότι θα προσβάλλει την απόφαση του δικαστηρίου βάσει της οποίας συνελήφθη η Μαρία Κολέσνικοβα.

Η νομπελίστρια συγγραφέας Σβετλάνα Αλεξίεβιτς κατηγόρησε σήμερα την κυβέρνηση της Λευκορωσίας ότι ασκεί τρομοκρατία εναντίον του λαού της, καθώς ένας ακόμη πολιτικός της αντιπολίτευσης, ο Μαξίμ Ζνακ, συνελήφθη σήμερα από μασκοφόρους.

Τιχανόφσκαγια: «Δεν μπορούμε να γυρίσουμε την πλάτη στην Ρωσία»

Η Λευκορωσία δεν μπορεί να απομακρυνθεί από τη Ρωσία και χρειάζεται να έχει καλές σχέσεις με τον εξ ανατολών γείτονά της, δήλωσε σήμερα η εξόριστη ηγέτις της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ που πραγματοποιείται στην πόλη Κάρπατς της Πολωνίας. «Η Ρωσία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ζωή της Λευκορωσίας. Μας ενώνουν εμπορικές σχέσεις. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε την πλάτη στην Ρωσία. Πάντα θα είναι γείτονάς μας και πρέπει να έχουμε καλές σχέσεις», δήλωσε η Τιχανόφσκαγια.

Η Τιχανόφσκαγια δήλωσε επίσης ότι κάθε χώρα θα πρέπει να αποφασίσει πώς θα αντιμετωπίσει τον πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο μετά την λήξη της θητείας του στις 5 Νοεμβρίου. Παράλληλα είπε ότι η Λευκορωσία μπορεί να ζητήσει από άλλες χώρες να ενεργήσουν μελλοντικά ως μεσολαβητές εάν οι πολίτες της χώρας δεν μπορέσουν να λύσουν μόνοι τους τα προβλήματά τους.

«Σε μια κατάσταση κατά την οποία δεν θα είμαστε σε θέση να επιλύσουμε από μόνοι μας το πρόβλημα αυτό, ενδεχομένως στο μέλλον μπορεί να ζητήσουμε από άλλες χώρες να ενεργήσουν ως μεσολαβητές σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις», δήλωσε η Τιχανόφσκαγια, προσθέτοντας ότι η αντιπολίτευση ενδέχεται να αποταθεί ειδικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση για βοήθεια εάν η παρούσα ηγεσία της Λευκορωσίας υπερβεί τα όρια στην χρήση βίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/TASS/Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ