Οι πρώτες δόσεις του εμβολίου για τον κορωνοϊό από τη βρετανική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca ενδέχεται να διατεθούν στην αγορά στο τέλος του 2020, ακόμη και εντός Νοεμβρίου.

 

Όπως αποκάλυψε Ευρωπαίος αξιωματούχους στις Βρυξέλλες μιλώντας σε δημοσιογράφους, αν τα αποτελέσματα της 3ης φάσης που ολοκληρώνονται τον Οκτώβριο είναι θετικά, τότε θα ξεκινήσει άμεσα η διάθεση του εμβολίου.

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συνάψει συμφωνία με τη εταιρεία για πάνω από 300 εκατομμύρια δόσεις - εκ των οποίων 30 εκατ. πρέπει να έχουν παραδοθεί έως το τέλος Δεκεμβρίου. 

 

Μάλιστα, πάντα υπό την προϋπόθεση πως θα εξελιχθεί θετικά η τρίτη φάση, το εμβόλιο αναμένεται να διατεθεί στα κράτη μέλη αναλογικά, βάσει πληθυσμού. Κάτι τέτοιο σημαίνει πως στην Ελλάδα, μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, αντιστοιχούν 600.000 δόσεις.


Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, υπάρχουν έξι πιθανά εμβόλια στα οποία επενδύει η Κομισιόν. Τα κράτη-μέλη έχουν παραγγείλει διαφορετικές δόσεις από κάθε ένα από αυτά - αν και οι χώρες έχουν επενδύσει στην AstraZeneca.

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποδώσει 336 εκατομμύρια ευρώ στην AstraZeneca για να διασφαλίσει τουλάχιστον 300 εκατομμύρια δόσεις του πολυαναμενόμενου εμβολίου για τα ευρωπαϊκά κράτη.

 

Με πληροφορίες από ΣΚΑΪ/Reuters

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr