Μπάιντεν: «Απεχθείς» οι θεωρίες συνωμοσίας του Τραμπ κατά της Καμάλα Χάρις

Μπάιντεν: «Απεχθείς» οι θεωρίες συνωμοσίας του Τραμπ κατά της Καμάλα Χάρις Facebook Twitter
Μπάιντεν: «Απεχθείς» οι θεωρίες συνωμοσίας του Τραμπ κατά της Καμάλα Χάρις (EPA)
0

Η πλευρά Μπάιντεν χαρακτήρισε ως «απεχθείς» τις θεωρίες συνωμοσίας της ομάδας Τραμπ κατά της νέας υποψήφιας αντιπροέδρου του Καμάλα Χάρις.

Η ομάδα του υποψηφίου για τον προεδρικό θώκο, Τζο Μπάιντεν εξέδωσε μια ηχηρή απάντηση μετά τις θεωρέις συνωμοσίας του Τραμπ κατά της Καμάλα Χάρις.

Ο Τραμπ είπε ότι «άκουσε» πως η Καμάλα Χάρις, γεννημένη πολίτης στις ΗΠΑ από μετανάστες γονείς, «δεν πληροί τις προϋποθέσεις» για να υπηρετήσει ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Η θεωρία αυτή δε,έχει απορριφθεί από συνταγματικούς εμπειρογνώμονες.

Η πλευρά του Μπάιντεν χαρακτήρισε τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου «αποτρόπαια» και «αξιολύπητα».

Σημείωσε δε πως ο Τραμπ πέρασε χρόνια προωθώντας μια ψεύτικη θεωρία ότι ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν γεννήθηκε στις ΗΠΑ. 

Η Καμάλα Χάρις, από την πλευρά της, γερουσιαστής από την Καλιφόρνια, έγινε την Τρίτη η πρώτη μαύρη γυναίκα και η πρώτη Ασιάτισσα-Αμερικανή που ανακηρύχθηκε υποψήφια για την αντιπροεδρία των ΗΠΑ, στην παράταξη Μπάιντεν.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν ο εθνικός ηγέτης του φρικιαστικού, ρατσιστικού κινήματος «birther» σε σχέση με τον Πρόεδρο Ομπάμα και προσπάθησε να τροφοδοτήσει τον ρατσισμό και να διαλύσει το έθνος μας κάθε μέρα της προεδρίας του», δήλωσε εκπρόσωπος της εκστρατείας του Μπάιντεν σε  μέιλ του.

«Δεν αποτελεί λοιπόν έκπληξη, αλλά είναι το λιγότερο απεχθές, το γεγονός ότι ο Τραμπ καθώς γελοιοποιείται προκειμένου να αποσπάσει τον αμερικανικό λαό από το φρικτό απολογισμό των θανάτων της αποτυχημένης αντίδρασης του στον κορωνοϊό, η ομάδα της εκστρατείας του και οι σύμμαχοί του να καταφεύγουν σε άθλιες, προφανώς ψεύτικες αναφορές μέσα στη θλιβερή τους απελπισία.».

Για να είναι αντιπρόεδρος ή πρόεδρος, η Καμάλα Χάρις «πρέπει να είναι γεννημένη στις ΗΠΑ και πολίτης των ΗΠΑ, τουλάχιστον 35 ετών, και κάτοικος στις Ηνωμένες Πολιτείες για τουλάχιστον 14 χρόνια», ανέφερε η Juliet Sorensen, καθηγήτρια νομικών στο Πανεπιστήμιο του Northwestern, στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press.

«Εκείνη είναι και αυτό είναι πραγματικά το τέλος της έρευνας», πρόσθεσε.

Όποιος γεννιέται στις ΗΠΑ και υπόκειται στη δικαιοδοσία του να είναι πολίτης των ΗΠΑ, ανεξάρτητα από την ιθαγένεια των γονιών του, μπορεί να είναι υποψήφιος, λέει το Cornell Legal Information Institute.

Τι είπε ο Τραμπ

 

Αφού ένας συντηρητικός καθηγητής νομικής αμφισβήτησε την υποψηφιότητα της Χάρις με βάση το καθεστώς μετανάστευσης των γονιών της κατά τη γέννησή της, ο Τραμπ ρωτήθηκε σχετικά σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη.

«Μόλις το άκουσα σήμερα ότι δεν πληροί τις προϋποθέσεις και παρεμπιπτόντως ο δικηγόρος που έγραψε αυτό το κομμάτι είναι ένας πολύ ταλαντούχος δικηγόρος. Δεν έχω ιδέα αν αυτό είναι σωστό. Υποθέτω ότι οι Δημοκρατικοί θα το είχαν ελέγξει, πριν την επιλέξουν να διεκδικήσει την θέση της αντιπροέδρου.

Αλλά αυτό είναι πολύ σοβαρό, που λέτε δηλαδή ότι (κάποιοι) λένε πως δεν πληροί τις προϋποθέσεις επειδή δεν γεννήθηκε σε αυτήν τη χώρα.» είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Η δημοσιογράφος απάντησε ότι δεν αμφισβητήθηκε ότι η κα Χάρις γεννήθηκε στις ΗΠΑ, απλώς ότι οι γονείς της ίσως να μην ήταν μόνιμοι κάτοικοι των ΗΠΑ εκείνη την εποχή.

Νωρίτερα την Πέμπτη, μια σύμβουλος της εκστρατείας Τραμπ, η Jenna Ellis, ανάρτησε ένα tweet από τον επικεφαλής της συντηρητικής ομάδας Judicial Watch, Tim Fitton.

Σε αυτό ο Fitton εξέφραζε την αμφιβολία του για το αν η Χάρις «δεν ήταν επιλέξιμη να είναι αντιπρόεδρος σύμφωνα με τη ρήτρα ιθαγένειας του συντάγματος των ΗΠΑ».

Μοιράστηκε επίσης το άρθρο γνώμης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Newsweek από τον John Eastman, καθηγητή νομικής στο Πανεπιστήμιο Chapman στην Καλιφόρνια, για το οποίο και ρωτήθηκε ο Τραμπ.

Τι ανέφερε ο δικηγόρος

 

Ο καθηγητής Eastman παράθεσε το άρθρο II του Συντάγματος των ΗΠΑ που αναφέρει ότι «κανένα άτομο εκτός από έναν γεννημένο στις ΗΠΑ πολίτη( ...) δεν θα είναι επιλέξιμο για το αξίωμα του προέδρου».

Επισημαίνει επίσης ότι η 14η τροπολογία του συντάγματος αναφέρει ότι «όλα τα πρόσωπα που γεννήθηκαν ... στις Ηνωμένες Πολιτείες και υπόκεινται στη δικαιοδοσία τους, είναι πολίτες των ΗΠΑ».


Το επιχείρημα του καθηγητή Eastman, βασίζεται στην ιδέα ότι η Χάρις ενδέχεται να μην είχε υπαχθεί στη δικαιοδοσία των ΗΠΑ εάν οι γονείς της είχαν, για παράδειγμα, φοιτητικές θεωρήσεις κατά τη γέννηση της κόρης τους στην Καλιφόρνια.

«Ο πατέρας της ήταν (και είναι) υπήκοος της Τζαμάικα, η μητέρα της ήταν από την Ινδία και δεν είχαν πολιτογραφηθεί πολίτες των ΗΠΑ τη στιγμή της γέννησης της Χάρις το 1964. Αυτό, σύμφωνα με αυτούς τους σχολιαστές, την καθιστά μη «γεννημένη πολίτη των ΗΠΑ» και ως εκ τούτου δεν είναι επιλέξιμη για το αξίωμα του προέδρου και, ως εκ τούτου, δεν είναι επιλέξιμη και για το αξίωμα του αντιπροέδρου», έγραψε στο Newsweek op.

Οι ειδικοί στο συνταγματικό δίκαιο έχουν απορρίψει τους ισχυρισμούς του.

Το 2010, ο καθηγητής Eastman διετέλεσε υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού γενικού εισαγγελέα στην Καλιφόρνια. Έχασε από τον Steve Cooley, ο οποίος στη συνέχεια ηττήθηκε από την Χάρις, τη δημοκρατική υποψήφια, στις γενικές εκλογές.

Μετά την αντίδραση στο άρθρο του Newsweek, η αρχισυντάκτης του Nancy Cooper υποστήριξε την απόφαση της συγκεκριμένης δημοσίευσης, σημειώνοντας την Πέμπτη ότι το άρθρο του καθηγητή Eastman «δεν είχε καμία σχέση με τον ρατσιστικό birtherism» και αντίθετα «εστίαζε σε μια μακρά- μόνιμη, κάπως αστεία νομική συζήτηση.».

Τι λένε άλλοι συνταγματικοί εμπειρογνώμονες

 

Ο πρύτανης της Νομικής Σχολής του Μπέρκλεϋ Έρβιν Τσεμερίνσκι δήλωσε στο CBS News, τον αμερικανικό συνεργάτη του BBC, ότι το επιχείρημα του καθηγητή Eastman σχετικά με την επιλεξιμότητα της κυρίας Χάρις ήταν «πραγματικά ανόητο».

«Σύμφωνα με το Άρθρο 1 της 14ης τροπολογίας του Συντάγματος, οποιοσδήποτε γεννιέται στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πολίτης των Ηνωμένων Πολιτειών. Το Ανώτατο Δικαστήριο έχει αποφανθεί από το 1890. Η Καμάλα Χάρις γεννήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε.

Η Τζέσικα Λεβίνσον, καθηγήτρια της Νομικής Σχολής της Loyola, είπε στο Associated Press πως «Ας είμαστε ειλικρινείς: Είναι απλώς ένα ρατσιστικό σχόλιο που βγαίνει στη δημοσιότητα όταν έχουμε έναν έγχρωμο υποψήφιο του οποίου οι γονείς δεν ήταν πολίτες των ΗΠΑ».

Με πληροφορίες τoυ BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ο πρώην αρχηγός του Ουφίτσι ορκίζεται να σώσει τη Φλωρεντία εάν εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Φλωρεντία: Ο πρώην διευθυντής της γκαλερί Ουφίτσι ορκίζεται να διώξει τα μπέργκερ από τους δρόμους αν εκλεγεί δήμαρχος

Υποστηριζόμενος από το κόμμα της Μελόνι, ο Έικε Σμιντ λέει ότι η καταστολή του εγκλήματος και του υπερτουρισμού θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της Φλωρεντίας
NEWSROOM
Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

LiFO politics / Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και είκοσι από την ένταξη στην Ε.Ε., σχεδόν μισό εκατομμύριο Κύπριοι θα ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που τους απασχολούν, εκτός από την τουρκική εισβολή και κατοχή; Και ποια είναι η εξέλιξη της πρωτοβουλίας αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα; Η Βασιλική Σιούτη μιλά με τον δημοσιογράφο Κώστα Βενιζέλο από τη Λευκωσία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ