Ινδία: Άδεια περιόδου θέσπισε μεγάλη εταιρεία - Απόφαση ορόσημο κοντρα στο στίγμα

Ινδία: Άδεια περιόδου θέσπισε μεγάλη εταιρεία - Απόφαση ορόσημο κοντρα στο στίγμα Facebook Twitter
«Δεν θα' πρεπε να υπάρχει ντροπή ή στίγμα που να συνδέεται με τις άδειες περιόδου»
0

Μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες διανομής φαγητού στην Ινδία ανακοίνωσε 10ήμερη «άδεια περιόδου» για όλες τις υπαλλήλους του, απόφαση ορόσημο για μια χώρα όπου η εμμηνος ρύση θεωρείται ακόμα ταμπού.

Σε μια ανακοίνωση το περασμένο Σάββατο, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Zomato, Deepinder Goyal είπε πως οι γυναίκες και τα τρανς άτομα δικαιούνται μια μέρα άδεια για κάθε κύκλο περιόδου τους.

Η Zomato —που εξαγόρασε την υπηρεσία delivery της Uber στην Ινδία προ λίγων μηνών— δεν είναι η μόνη, αλλά οπωσδήποτε είναι η πιο υψηλού κύρους εταιρεία στην Ινδία που θεσπίζει άδεια περιόδου.

«Στην Zomato, θέλουμε να καλλιεργήσουμε μια κουλτούρα εμπιστοσύνης, αλήθειας και αποδοχής» τόνισε ο Goyal σε εσωτερικό μέιλ προς τους εργαζομένους, προσθέτοντας: «Δεν θα' πρεπε να υπάρχει ντροπή ή στίγμα που να συνδέεται με τις άδειες περιόδου. Πρέπει να νιώθετε ελεύθερες να ζητάτε δια ζώσης ή μέσω μέιλ την ημέρα άδειας».

Επιπλέον, κάλεσε οποιανδήποτε βιώνει «περιττή παρενόχληση» ή «προσβλητικά σχόλια» επειδή αιτείται άδεια περιόδου, να τα κατααγγέλει, ενώ συμβούλευσε τους άνδρες συναδέλφους πως «δεν θα' πρεπε να είναι άβολο για εμάς».

«Πρόκειται για κομμάτι της ζωής. Κι ενώ δεν κατανοούμε πλήρως τι περνουν οι γυναίκες, πρέπει να τις εμπιστευόμαστε όταν λένε πως χρειάζονται ξεκούραση. Ξέρω πως οι πόνοι της περιόδου είναι επώδυνοι για πολλές γυναίκες και πρέπει να τις στηρίζουμε σ' αυτό, αν θέλουμε να οικοδομήσουμμε μια πραγματική κουλτούρα συνεργασίας στην Zomato». 

Δείγμα μιαρότητας η περίοδος στην Ινδία

Η περίοδος θεωρείται ακόμα ζήτημα ταμπού την Ινδία, σε σημείο οι γυναίκες σε πολλές περιπτώσεις να μην επιτρέπεται να μαγειρεύουν ή να αγγίζουν κάποιον κατά τη διάρκεια του κύκλου τους, καθώς θεωρούνται μιαρές και βρώμικες. Το κοινωνικό αυτό στίγμα που συνεπάγεται αυτή η αντίληψη εγκλωβίζει τις γυναίκες σε παρωχημένες και οπισθοδρομικές ιδέες, με αποτέλεσμα να μη μιλούν ανοιχτά για μια φυσική διαδικασία του σώματος και να μη διδάσκονται από μικρές θέματα που άπτονται της ασφάλειας και της υγιεινής.

Κάποιες περιοχές στη χώρα προσπαθουν εδώ και χρόνια να ανατρέψουν την προκατάληψη αυτή. Για παράδειγμα η Μπιχάρ, ένα από τα πολυπληθέστερα κρατίδια της Ινδίας, επιτρέπει στις γυναίκες διήμερη άδεια κάθε μήνα για «λόγους βιολογικούς». Ωστόσο, η κεντρική κυβέρνηση δεν φαίνεται να προωθεί ανάλογη αλλαγή στους κανόνες για άδεια περιόδου.

Σύμφωνα με έρευνα τού 2019, βασισμένη σε δείγμα 32.748 γυναικών ηλικίας από 15 έως 45 χρόνων την Ολλανδία, κατέδειξε πως το 81% δηλώνουν λιγότερο παραγωγικές ως συνέπεια των συμπτωμάτων περιόδου.

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ