ΕΕ: Κίνδυνος για ελλείψεις σε σύριγγες για ένα ενδεχόμενο εμβόλιο για τον κορωνοϊό

ΕΕ: Κίνδυνος για ελλείψεις σε σύριγγες για ένα ενδεχόμενο εμβόλιο για τον κορωνοϊό Facebook Twitter
EPA
0

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε τα μέλη της ότι υπάρχει κίνδυνος για ελλείψεις σε σύριγγες, αντισηπτικά μαντηλάκια και προστατευτικό εξοπλισμό, που απαιτούνται για τους πιθανούς μαζικούς εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού.

Παράλληλα, κάλεσε τις χώρες- μέλη να εξετάσουν το ενδεχόμενο για κοινές προμήθειες, σύμφωνα με έγγραφο της ΕΕ. Η Ένωση έχει ζητήσει από τις κυβερνήσεις να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αγοράσουν από κοινού περισσότερα εμβόλια για τη γρίπη, όπως και να αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που θα εμβολιαστούν, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος για ταυτόχρονες εξάρσεις γρίπης και κορωνοϊού το φθινόπωρο.

Μέχρι τώρα, δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως ή εγκριθεί κάποιο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, αλλά τα κράτη ήδη επιδιώκουν να εξασφαλίσουν προμήθειες πιθανού εμβολίου, προκειμένου όταν κριθούν αποτελεσματικά, να ξεκινήσουν γρήγορα οι εμβολιασμοί.

Αλλά, όταν συμβεί αυτό, πιθανόν να υπάρξουν προβλήματα στην παρασκευή και διάθεση. «Τα εμβόλια κατά της COVID-19, όταν θα αναπτυχθούν, πιθανόν να μην συνοδεύονται από σύριγγες και άλλα αντικείμενα», ενημέρωσε η Κομισιόν τους ειδικούς του τομέα υγείας της Ευρώπης, σε συνάντηση που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα.

«Πιθανόν να υπάρξουν ελλείψεις», προειδοποίησε και κάλεσε τις κυβερνήσεις να αναφέρουν τα αποθέματά τους σε σύριγγες, αντισηπτικά μαντιλάκια, αλκοολούχο διάλυμα και ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό, όπως μάσκες.

Επίσης κάλεσε τις χώρες της ΕΕ να εξετάσουν το ενδεχόμενο κοινών προμηθειών. Οι αντιπρόσωποι της Ιταλίας και της Ολλανδίας εξέφρασαν ενδιαφέρον. Οι κοινές προμήθειες θεωρούνται χρήσιμες για την αγορά σε καλύτερες τιμές και την αποφυγή ανταγωνισμού μεταξύ των χωρών.

Επιπλέον, η Κομισιόν ανακοίνωσε στη συνάντηση ότι έχει προσεγγίσει τις παρασκευάστριες εταιρείες εμβολίων με το ερώτημα αν υπάρχουν διαθέσιμες επιπλέον δόσεις αντιγριπικών εμβολίων, σύμφωνα με το έγγραφο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ