Αίγυπτος: Ποινή φυλάκισης και πρόστιμο σε 5 γυναίκες influencer για «άσεμνα» βίντεο στο TikTok

Αίγυπτος: Ποινή φυλάκισης και πρόστιμο σε 5 γυναίκες influencer για «άσεμνα» βίντεο στο TikTok Facebook Twitter
EPA
0

Δικαστήριο στην Αίγυπτο καταδίκασε πέντε influencer σε διετή φυλάκιση την καθεμία τους, για βίντεο που δημοσίευσαν στο TikTok και θεωρήθηκαν «άσεμνα».

Πέρα από την ποινή φυλάκισης, στις Haneen Hossam, Mowada al-Adham και τρεις άλλες γυναίκες επιβλήθηκε και πρόστιμο περίπου 16.000 ευρώ στην κάθε μία. Οι πέντε τους κατηγορούνται για την «παραβίαση των αξιών και των αρχών της κοινωνίας της Αιγύπτου και για την ανάρτηση άσεμνων φωτογραφιών και βίντεο», σύμφωνα με την ιστοσελίδα al-Ahram.

Η Hossam συνελήφθη τον Απρίλιο, μετά τη δημοσιοποίηση ενός τρίλεπτου βίντεο στο οποίο έλεγε στους 1,3 εκατ. followers της ότι τα κορίτσια μπορούν να βγάλουν χρήματα δουλεύοντας μαζί της. Η Adham συνελήφθη έναν μήνα αργότερα. Είχαν προηγηθεί σατιρικά βίντεο στους λογαριασμούς της στο TikTok και το Instagram, όπου έχει τουλάχιστον 2 εκατομμύρια followers. Οι τρεις που δεν κατονομάστηκαν κατηγορούνται και για «απρεπείς» βιντεοκλήσεις με άνδρες.

«Η ετυμηγορία ειναι σοκαριστική, αν και αναμενόμενη. Θα δούμε τι θα γίνει με την έφεση», δήλωσε η δικηγόρος για τα δικαιώματα των γυναικών, Intissar al-Saeed. «Είναι όμως ένα ανησυχητικό σημάδι. Ανεξάρτητα από τις διαφορετικές απόψεις για το περιεχόμενο που δημοσιεύουν τα κορίτσια στο TikTok, αυτό δεν είναι λόγος φυλάκισης», συμπλήρωσε.

Οι πέντε influencer κατηγορήθηκαν ότι «υποκινούν την ακολασία και την ανηθικότητα» με το περιεχόμενο που δημοσιεύουν στο TikTok. Όμως, δεν είναι πάντα ξεκάθαρο τι σημαίνει αυτή η κατηγορία. Συχνά, η εισαγγελία ορίζει αυτή την κατηγορία ως κάτι που είναι «ενάντια στις παραδόσεις και τα ήθη τις κοινωνίας της Αιγύπτου». «Οι κατηγορίες για διάδοση της ανηθικότητας ή για παραβίαση των οικογενειακών αξιών είναι πολύ αόριστες, με ευρεία ερμηνεία», επισημαίνει η Saeed.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που γυναίκες στην Αίγυπτο καταδικάζονται λόγω των αναρτήσεών τους στα social media. Τον προηγούμενο μήνα, δικαστήριο επέβαλε τριετή ποινή φυλάκισης στη χορεύτρια Sama al-Masry, για «υποκίνηση ακολασίας», λόγω βίντεο που ανέβασε στο TikTok. Το 2018 μια άλλη χορεύτρια είχε συλληφθεί με την ίδια κατηγορία, όταν έγινε viral ένα βίντεο στο οποίο επίσης χόρευε. Και πέρυσι μια τραγουδίστρια της ποπ είχε καταδικαστεί σε διετή φυλάκιση, καθώς κρίθηκε ένοχη για παρόμοιες κατηγορίες. Η ποινή της μειώθηκε στο μισό μετά την έφεση.

Με πληροφορίες από Guardian, BBC

 

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ο πρώην αρχηγός του Ουφίτσι ορκίζεται να σώσει τη Φλωρεντία εάν εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Φλωρεντία: Ο πρώην διευθυντής της γκαλερί Ουφίτσι ορκίζεται να διώξει τα μπέργκερ από τους δρόμους αν εκλεγεί δήμαρχος

Υποστηριζόμενος από το κόμμα της Μελόνι, ο Έικε Σμιντ λέει ότι η καταστολή του εγκλήματος και του υπερτουρισμού θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της Φλωρεντίας
NEWSROOM
Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

LiFO politics / Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και είκοσι από την ένταξη στην Ε.Ε., σχεδόν μισό εκατομμύριο Κύπριοι θα ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που τους απασχολούν, εκτός από την τουρκική εισβολή και κατοχή; Και ποια είναι η εξέλιξη της πρωτοβουλίας αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα; Η Βασιλική Σιούτη μιλά με τον δημοσιογράφο Κώστα Βενιζέλο από τη Λευκωσία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ