Σομαλία: Κόπηκε η πρόσβαση στο internet μετά την απομάκρυνση του πρωθυπουργού

Σομαλία: Κόπηκε η πρόσβαση στο internet μετά την απομάκρυνση του πρωθυπουργού Facebook Twitter
Σομαλία: Κόπηκε η πρόσβαση στο internet μετά την απομάκρυνση του πρωθυπουργού (Reuters/BBC)
0

Μια σχεδόν ομόφωνη απόφαση κατά της ψήφου εμπιστοσύνης προς τον πρωθυπουργό της Σομαλίας οδήγησε σε έντονες επικρίσεις εντός και εκτός της χώρας.

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Γιοσέπ Μπόρελ δήλωσε ότι η κίνηση εναντίον του Χασάν Αλί Κάιρ έδειξε «σοβαρή έλλειψη σεβασμού για τα συνταγματικά θεμέλια» της Σομαλίας, ενώ ο υπουργός εσωτερικής ασφάλειας την χαρακτήρισε «σκοτεινή μέρα».

Η πρόσβαση στο Διαδίκτυο έχει διακοπεί σε μεγάλο μέρος της χώρας σύμφωνα με το NetBlocks, το οποίο παρακολουθεί την ελευθερία του διαδικτύου.

«Η συνεχιζόμενη αυτή κατάσταση έχει τεράστιο αντίκτυπο και ενδέχεται να αποσκοπεί στον σκόπιμο αποκλεισμό από το internet», ανέφερε η ομάδα.

Η ψηφοφορία για την απομάκρυνση του Κάιρ που ψηφίστηκε από 170 από τους 178 βουλευτές, ακολουθεί μια διαμάχη εξουσίας μεταξύ του ιδίου και του Προέδρου Μοχάμεντ Αμπντουλαχί «Φαρμάχο» Μοχάμεντ για τις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Ο πρωθυπουργός που απομακρύνθηκε είπε ότι η ψηφοφορία πρέπει να διεξαχθεί τον Φεβρουάριο του 2021 όπως είχε προγραμματιστεί, αλλά ο πρόεδρος επέμεινε ότι θα πρέπει να προχωρήσει μόνο εάν διεξαχθεί με βάση ένα άτομο ανά ψήφο.

Επί του παρόντος, στη Σομαλία, επιλέγονται βουλευτές που με τη σειρά τους επιλέγουν τον πρόεδρο, οπότε οι ανταποκριτές λένε ότι μια τέτοια αλλαγή θα ήταν αδύνατη εντός του δεδομένου χρονικού πλαισίου, διότι θα απαιτούσε τεράστιους πόρους και μαζική εγγραφή ψηφοφόρων.

Μέχρι να διοριστεί νέος πρωθυπουργός, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μαχντί Μοχάμεντ Γκούλεντ θα λειτουργεί ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός με εντολή του προέδρου.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM