Η Αλεξάντρια Κορτέζ κατά της «κουλτούρας της βίας»: Η παθιασμένη ομιλία μετά τη σεξιστική επίθεση συναδέλφου της

Η Αλεξάντρια Κορτέζ κατά της «κουλτούρας της βίας»: Η παθιασμένη ομιλία μετά τη σεξιστική επίθεση συναδέλφου της Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Η Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ, η νεότερη γυναίκα που έχει εκλεγεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, έδωσε μια παθιασμένη ομιλία κατά του σεξισμού και κατά της αποδοχής της κουλτούρας της βίας, μετά από τη λεκτική επίθεση που δέχτηκε από συνάδελφό της.

Η πολιτικός των Δημοκρατικών από τη Νέα Υόρκη ανέβηκε στο βήμα της βουλής καταγγέλλοντας τον Ρεπουμπλικανό Τεντ Γιόχο που, όπως υποστηρίζει, την αποκάλεσε μεταξύ άλλων  γ******η σκ**α, για τους σεξιστικούς χαρακτηρισμούς και την αμετροέπεια. 

Το χρονικό

 

Όπως είπε η 31χρονη πολιτικός, έμπαινε στο Κογκρέσο για να ψηφίσει όταν ο κ.Γιόχο, μέλος του Κογκρέσου από τη Φλόριντα και ο συνάδελφός του από το Τέξας, Ρότζερ Γουίλιαμς, την προσέγγισαν ενώ έβγαιναν από το Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με την ίδια, την αποκάλεσε «αηδιαστική» και της είπε πως «τα έχει χάσει», με την Κορτέζ να του απαντά πως είναι αγενής.

Κι έπειτα, καθώς ο Γιόχο απομακρυνόταν, οι δημοσιογράφοι τον άκουσαν να την αποκαλεί γ******η σκ**α.

Ο Γιόχο εξέδωσε ανακοίνωση την επόμενη ημέρα όπου ζητούσε συγγνώμη αλλά αρνιόταν πως έκανε χρήση αυτής της φρασεολογίας.

Η Κορτέζ, σε μια παθιασμένη 10λεπτη ομιλία απέρριψε τη συγγνώμη του φερόμενου υβριστή της και αποποιήθηκε την κουλτούρα της αποδοχής της «βίας και της λεκτικής βίας κατά των γυναικών και της ολόκληρης δομής εξουσίας που στηρίζει κάτι τέτοιο».

Πρόσθεσε πως προτίθετο να μην ασχοληθεί με το ζήτημα έως ότου ο Γιόχο «άρχισε τις προφάσεις» επικαλούμενος τη σύζυγό του και τις κόρες του. 

«Κοίταζα τη δουλειά μου, ανέβαινα τα σκαλιά και ο βουλευτής Γιόχο μου επιτέθηκε. Με αποκάλεσε "αηδιαστική". Με αποκάλεσε "τρελή", μου είπε πως τα έχω χάσει. Και με χαρακτήρισε "επικίνδυνη"» ανέφερε αρχικά η Κορτέζ και συνέχισε: «Δεν πρόκειται για ένα συμβάν καθ'αυτό. Είναι η κουλτούρα. Είναι η κουλτούρα της ατιμωρησίας, της αποδοχής της βίας και της βίαιης γλώσσας κατά των γυναικών και μια ολόκληρη δομή εξουσίας που το υποστηρίζει όλο αυτό».

Η Κορτέζ ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να το αποδεχτεί. Πως το έχει ακούσει στο παρελθόν, στο μετρό και ως μπαργούμαν, αλλά πως δεν επρόκειτο να το επιτρέψει και μάλιστα από συνάδελφό της στο Κογκρέσο: «Δεν μπορώ να επιτρέψω στις ανιψιές μου, δεν μπορώ να επιτρέψω στα κορίτσια των οποίων τα σπίτια πηγαίνω, δεν μπορώ να το επιτρέψω στα θύματα της λεκτικής βίας να υπομένουν κάτι τέτοιο. Να βλέπουν αυτή τη δικαιολογία, να βλέπουν το Κογκρέσο μας να το αποδέχεται σαν κάτι νόμιμο, να το αποδέχεται σαν συγγνώμη και να δέχεται τη σιωπή ως μια μορφή αποδοχής. Δεν μπορώ να επιτρέψω να συμβεί αυτό» σημείωσε, προσθέτοντας πως δεν πρόκειται να επιτρέψει στο Γιόχο και τον άγαρμπο τρόπο του να χρησιμοποιεί την οικογένειά του ως «ασπίδα» για το λάθος του.

«Το ότι έχεις μια κόρη, δεν σε κάνει αξιοπρεπή. Το έχεις γυναίκα δεν σε κάνει τίμιο. Το να συμπεριφέρεσαι στον κόσμο με αξιοπρέπεια και σεβασμό σε κάνει αξιοπρεπή. Είμαι κι εγώ κόρη κάποιου. Είμαι εδώ γιατί θέλω να δείξω στους γονείς μου πως είμαι κι εγώ η κόρη τους και δε με μεγάλωσαν για να κακοποιούμαι από άνδρες» είπε. 

Πρόσθεσε πως δε πως ένας αξιοπρεπής άνθρωπος απολογείται «όχι για να μην εκτεθεί, όχι για να μην χάσει ψήφους. Απολογείται ειλικρινά για να αναγνωρίσει και να αποκαταστήσει το κακό που προκάλεσε, ώστε να μπορέσουμε όλοι να προχωρήσουμε».

Με πληροφορίες από Guardian/SkyNews/New Yorker

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM