Bild: Η Μέρκελ σταμάτησε ελληνοτουρκική στρατιωτική σύρραξη

Bild: Η Μέρκελ σταμάτησε ελληνοτουρκική στρατιωτική σύρραξη Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Η γερμανική εφημερίδα Bild μεταδίδει σήμερα πως η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ σταμάτησε μία στρατιωτική, ελληνοτουρκική σύρραξη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, μετά την  NAVTEX για «σεισμικές έρευνες». 

Στο άρθρο με τίτλο «H Μέρκελ απέτρεψε μια σύρραξη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας» η Βild αναφέρει ότι η αποκλιμάκωση των τελευταίων ωρών στην περιοχή γύρω από το Καστελόριζο, οφείλεται κυρίως στις χθεσινές, τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε διαδοχικά η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τόσο με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγο πριν τα μεσάνυχτα.

H γερμανική εφημερίδα περιγράφει με δραματικό τόνο όσα εκτυλίχθηκαν μετά την ανακοίνωση της τουρκικής NAVTEX για σεισμικές έρευνες στο Καστελόριζο. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, οι εξελίξεις θύμιζαν τα γεγονότα της κρίσης των πυραύλων της Κούβας, το 1962, με πολεμικά πλοία εχθρικών χωρών να βρίσκονται ένα βήμα πριν τη σύρραξη. 

Επικαλούμενη ελληνικό ρεπορτάζ, η Bild μεταφέρει πως ελληνικά πολεμικά πλοία έλαβαν εντολές να κινηθούν προς το Καστελόριζο. Υπενθυμίζεται πως χθες, μετά την τουρκική NAVTEX, ανακλήθηκαν άδειες στελεχών των ενόπλων δυνάμεων, και δόθηκε η «συμβουλή» σε πολλά από τα πληρώματα πλοίων να πάρουν πράγματα για «5 έως 7 ημέρες» όπως αποκάλυπτε στο LiFO.gr αξιωματικός που μίλησε ανώνυμα στην σελίδα. 

Χθες το πρωί, αναφέρει η εφημερίδα Bild, δύο μαχητικά F-16 της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας πραγματοποίησαν υπερπτήση πάνω από το Καστελόριζο και η Ελλάδα απάντησε στέλνοντας μαχητικά. «Το μεσημέρι, το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό κήρυξε κατάσταση συναγερμού. Όλες οι καλοκαιρινές διακοπές των στρατιωτών ανεστάλησαν» και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Κωνσταντίνος Φλώρος επέστρεψε εσπευσμένα από την Κύπρο, «λόγω της στρατιωτικής δραστηριότητας γύρω από την τουρκική ναυτική βάση Αξάζ».

«Το βράδυ έγινε σαφές πως 18 τουρκικά πολεμικά πλοία κατευθύνθηκαν προς το Καστελόριζο», γράφει η Bild, επικαλούμενη στρατιωτικούς κύκλους στην Ελλάδα.

Πλοία του Π.Ν εέπλευσαν προς το νησί και η κατάσταση «θα μπορούσε να οδηγήσει ανά πάσα στιγμή σε κλιμάκωση μεταξύ των δύο χωρών του ΝΑΤΟ», σημειώνεται. «Αλλά μετά μεσολάβησε η Μέρκελ που τηλεφώνησε "κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή" στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο τουρκικός πολεμικός στόλος άλλαξε πορεία και στράφηκε προς την αντίθετη κατεύθυνση, προσθέτοντας πως «οι εντάσεις για την ώρα υποχώρησαν».

H αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ είχε επιβεβαιώσει πρώτη τις πληροφορίες περί τηλεφωνικής συνομιλίας της Άνγκελα Μέρκελ με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν οι τουρκικές γεωτρήσεις τέθηκαν επί τάπητος στη επικοινωνία Μέρκελ - Ερντογάν, η κα Ντέμερ δήλωσε: «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι θέμα ήταν η Ανατολική Μεσόγειος. Η θέση μας επί της αρχής σε ό,τι αφορά τις γεωτρήσεις, για το θέμα των θαλάσσιων συνόρων και την εκμετάλλευση φυσικών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι γνωστή. Υπάρχει και απόφαση για κυρώσεις από την ΕΕ».

Το πρωί, η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως, χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε, μεταξύ άλλων, την Γερμανίδα καγκελάριο για τις τελευταίες εξελίξεις. Ωστόσο στο συγκεκριμένο δελτίο τύπου δεν δίνονταν άλλες λεπτομέρειες ή διευκρινίσεις. 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ