Γαλλία: Νομοσχέδιο - σταθμός για την ενδοοικογενειακή βία- Αλλάζει το ιατρικό απόρρητο

Γαλλία: Νομοσχέδιο - σταθμός για την ενδοοικογενειακή βία- Αλλάζει το ιατρικό απόρρητο Facebook Twitter
Γαλλία: Νομοσχέδιο - σταθμός για την ενδοοικογενειακή βία- Αλλάζει το ιατρικό απόρρητο
0

Η Γαλλία ενέκρινε νομοσχέδιο - σταθμό για την ενδοοικογενειακή βία που δίνει περισσότερη δύναμη στους γιατρούς.

Το γαλλικό κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της εφαρμογής του νομοσχεδίου που προστατεύει τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας καθώς επιτρέπει στους γιατρούς να παραβιάζουν το ιατρικό απόρρητο των ασθενών εάν πιστεύουν ότι μια ζωή βρίσκεται σε «άμεσο κίνδυνο».

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα από την Εθνοσυνέλευση και σήμερα πέρασε ομόφωνα από τη Γερουσία.

Η Γαλλία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά δολοφονιών που συνδέονται με την ενδοοικογενειακή βία στη Δυτική Ευρώπη. Πέρυσι, 149 γυναίκες πέθαναν ως θύματα ενδοοικογενειακής βίας, σύμφωνα με τις επίσημες αναφορές.

«Στη δημοκρατία μας πρέπει να υπάρξουν μάχες που μας ενώνουν, και αυτό πιστεύω ότι επέδειξαν η Εθνοσυνέλευση και η Γερουσία κατά την εξέταση αυτού του νομοσχεδίου», δήλωσε η νέα υπουργός για την ισότητα των φύλων, Elisabeth Moreno, μετά την ψηφοφορία.

Εκτός από το ότι επιτρέπει στους επαγγελματίες υγείας να σπάσουν την «εμπιστευτικότητα» γιατρού - ασθενή σε ακραίες περιπτώσεις, ο νόμος αυξάνει επίσης τις ποινές φυλάκισης σε 10 χρόνια για τους δράστες των οποίων οι ενέργειες οδήγησαν το θύμα να αυτοκτονήσει ή να επιχειρήσει να αυτοκτονήσει.

Για την προστασία των παιδιών, ανοίγει επίσης τη δυνατότητα αναστολής της γονικής εξουσίας σε περίπτωση ενδοοικογενειακής βίας.

Η γερουσιαστής Marie-Pierre de la Gontrie, επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, δήλωσε ότι ενώ το νομοσχέδιο «δεν ήταν τέλειο», ήταν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Από τις αρχές του 2020, τουλάχιστον 39 γυναίκες έχουν δολοφονηθεί από τον σύζυγό τους ή τον πρώην σύζυγό τους, σύμφωνα με καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων AFP.

Ωστόσο, ορισμένες ακτιβιστικές ομάδες υποστήριξαν ότι τα κυβερνητικά μέτρα δεν ισοδυναμούν ή δεν διαθέτουν τη χρηματοδότηση για να είναι πραγματικά αποτελεσματικά.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ