Σεισμός

Αυστραλία: «Εκκενώστε τα σπίτια σας» - Βίλες στην άκρη του γκρεμού, κινδυνεύουν να πέσουν στη θάλασσα

Αυστραλία: «Εκκενώστε τα σπίτια σας» - Βίλες στην άκρη του γκρεμού, κινδυνεύουν να πέσουν στη θάλασσα Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Πολυτελείς κατοικίες στην Αυστραλία, χτισμένες στην άκρη ενός γκρεμού, κινδυνεύουν να χαθούν καθώς η ακτή διαβρώνεται. 

Οι ένοικοι περισσότερων από σαράντα κατοικιών που βρίσκονται κατά μήκος της παραλίας Wamberal, βόρεια του Σίδνεϊ, κλήθηκαν να τις εκκενώσουν κατά τις τελευταίες ημέρες καθώς η διάβρωση του εδάφους απειλεί να παρασύρει τα κτίρια στην πλαγιά. Οι πολυτελείς κατοικίες είχαν χτιστεί στην άκρη ενός γκρεμού ο οποίος σταδιακά υποχωρεί. Βίντεο που λήφθηκαν την περασμένη Παρασκευή δείχνουν τα λευκά κύματα να φθάνουν ως τις αυλές των σπιτιών με τις ζημιές που προκλήθηκαν να αποκαλύπτονται ενώ η πλημμυρίδα υποχωρούσε.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο οι αυλές και οι βεράντες μίας σειράς σπιτιών κατέρρευσαν μερικώς. Οι Αρχές ανέφεραν ότι «δεκάδες κατοικίες κινδυνεύουν» και κάλεσαν τους κατοίκους να μαζέψουν τα υπάρχοντά τους και να τις εγκαταλείψουν κατά τη διάρκεια της άμπωτης.

Δεν είναι σαφές πότε θα τους επιτραπεί στους ενοίκους να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Οι Αρχές έχουν διακόψει το ρεύμα, το φυσικό αέριο και το νερό στις κατοικίες που κινδυνεύουν περισσότερο ενώ προχωρούν στην περίφραξη της περιοχής. Παράλληλα ζητούν από τους πολίτες να μην πλησιάζουν στο σημείο.

Αυστραλία: «Εκκενώστε τα σπίτια σας» - Βίλες στην άκρη του γκρεμού, κινδυνεύουν να πέσουν στη θάλασσα Facebook Twitter

Τοπικοί αξιωματούχοι και υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας εργάζονται για να εξασφαλίσουν καταλύματα για τους ενοίκους που εκτοπίστηκαν. Οι ίδιοι δηλώνουν απογοητευμένοι και κατηγορούν το δημοτικό συμβούλιο ότι δεν έλαβε επαρκή μέτρα καθώς είχαν προειδοποιήσει εδώ και χρόνια για τη διάβρωση των ακτών που επιταχύνεται από την κλιματική αλλαγή, ενώ, μετά τις καταστροφικές καταιγίδες του 2016, είχαν ασκήσει πιέσεις για τη δημιουργία κυματοθραύστη.

Το δημοτικό συμβούλιο αναγνώρισε με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα ότι τα έντονα καιρικά φαινόμενα έθεσαν τους κατοίκους σε κίνδυνο ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως αν οι ένοικοι θέλουν να προχωρήσουν σε έργα για την προστασία των σπιτιών τους «δεν θα προχωρήσει σε καμία κανονιστική πράξη». Σύμφωνα με τη δήμαρχο «δεν είναι καιρός να κατηγορούμε ο ένας τον άλλον, αλλά για να συνεργαστούμε για για να βρεθούν μακροπρόθεσμες λύσεις για την ακτή και για εκείνους που επηρεάστηκαν».

Αυστραλία: «Εκκενώστε τα σπίτια σας» - Βίλες στην άκρη του γκρεμού, κινδυνεύουν να πέσουν στη θάλασσα Facebook Twitter
ΕΡΑ
Αυστραλία: «Εκκενώστε τα σπίτια σας» - Βίλες στην άκρη του γκρεμού, κινδυνεύουν να πέσουν στη θάλασσα Facebook Twitter
ΕΡΑ

Ωστόσο, για ορισμένους κατοίκους, όλα τα παραπάνω, αποτελούν απόδειξη ότι οι Αρχές δεν θέλουν να επωμιστούν την ευθύνη. «Δεν μπορούμε να προστατεύσουμε τα σπίτια μας με δικό μας κόστος, το δημοτικό συμβούλιο δεν θέλει να κάνει τίποτα» αναφέρει ο Κρις Ρότζερε, που κλήθηκε να εγκαταλείψει το σπίτι του ενώ προσθέτει πως δεν εμπιστεύεται τις δημοτικές Αρχές. «Είναι πολύ δύσκολο να εμπιστευτούμε κάποιον όταν για πάνω από μια δεκαετία μας απογοητεύει». 

Όπως μεταδίδει το CNN, οι καταιγίδες έχουν προκαλέσει σοβαρές ζημιές, τόσο στην παραλία Wamberal όσο και στις γειτονικές ακτές, πολλές φορές από τη δεκαετία του 1970. Ωστόσο μόλις πέρυσι το δημοτικό συμβούλιο ξεκίνησε τις προκαταρκτικές μελέτες για τη δημιουργία κυματοθραύστη. 

 

Σε κίνδυνο 39.000 κτίρια

Η διάβρωση των ακτών απειλεί και άλλες κοινότητες σε ολόκληρη τη χώρα. Σχεδόν 39.000 κτίρια γύρω από τις ακτές της Αυστραλίας διατρέχουν κίνδυνο λόγω της επιταχυνόμενης διάβρωσης και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με κυβερνητικό.

Τουλάχιστον 7.100 μίλια των ακτών της Αυστραλίας, περίπου το 50% του συνόλου της αμμώδους ακτογραμμής της χώρας, θα μπορούσαν να απειληθούν έως το 2100, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο. Η κλιματική αλλαγή δημιουργεί πιο ισχυρά και ακραία καιρικά συστήματα, με υψηλότερο κυματισμό και καταστροφικές καταιγίδες.

Οι παραλίες είναι δυναμικά περιβάλλοντα. Οι ακτές αλλάζουν με φυσικό τρόπο κατά την παλίρροια και ανταποκρίνονται στις αλλαγές στο επίπεδο της θάλασσας. Αλλά όταν οι άνθρωποι αναπτύσσονται κοντά στη θάλασσα διαταράσσουν την ικανότητα μιας παραλίας να κινείται και διακόπτονται οι φυσικές διεργασίες που επιτρέπουν στην άμμο να ανανεώνεται μόνη της.

Σε όλο τον κόσμο, έως και οι μισές από όλες τις αμμώδεις παραλίες θα μπορούσαν να εξαφανιστούν μέχρι το τέλος του αιώνα.

 

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

Σεισμός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Διεθνή / Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Την αποκάλυψη έκανε ο βασιλιάς Βίλεμ Αλεξάντερ κατά την διάρκεια ομιλίας του σε δείπνο προς τιμήν του βασιλικού ζεύγους της Ισπανίας - Η πριγκίπισσα Αμαλία δεχόταν απειλές από τον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Διεθνή / Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Το 2018 ο 49χρονος Ζερόμ Αμόν, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έχει υποβληθεί σε δύο μεταμοσχεύσεις στο πρόσωπο - Η τραγική ιστορία της ζωής του ανθρώπου, που το όνειρό του ήταν να μπορεί να δουλέψει
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας επισκέφθηκε φιλανθρωπική οργάνωση διανομής τροφίμων στο Σάρεϊ - «Καμία ενημέρωση για την κατάσταση της συζύγου του», λέει δημοσιογράφος του BBC
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ