Σύνοδος Κορυφής: Ελπίδες συμβιβασμού για το Ταμείο Ανάκαμψης - Αισιόδοξοι Μέρκελ, Μακρόν και Φον ντερ Λάιεν

Σύνοδος Κορυφής: Ελπίδες συμβιβασμού για το Ταμείο Ανάκαμψης - Αισιόδοξοι Μέρκελ, Μακρόν και Φον ντερ Λάιεν Facebook Twitter
Σύνοδος Κορυφής: Δείγματα συμβιβασμού για το Ταμείο Ανάκαμψης - Αισιόδοξοι Μέρκελ, Μακρόν και Φον ντερ Λάιεν (Eurokinissi)
0

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο μιας συμβιβαστικής λύσης για το Ταμείο Ανάκαμψης ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, λίγο πριν την νέα συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής.

Η έναρξη της τέταρτης ημέρας των συνομιλιών στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αντικείμενο το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, αναμένεται να ξεκινήσει στις 19:00 ώρα Ελλάδος, έπειτα από νέα αναβολή, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Συνόδου.

Νωρίτερα ο Γάλλος Πρόεδρος επισήμανε ότι «Υπάρχουν οι ελπίδες για μία συμβιβαστική λύση, αλλά παραμένω επιφυλακτικός ως προς το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής».

Δεν έκρυψε δε ότι υπήρξαν στιγμές έντασης, αλλά «τα πράγματα προχώρησαν και είναι πιθανός ένας συμβιβασμός».

Στο ίδιο πνεύμα εμφανίστηκε και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ. «Την χθεσινή νύχτα, έπειτα από μακρές διαπραγματεύσεις, καταλήξαμε σε ένα πλαίσιο εν δυνάμει συμφωνίας. Είναι ένα βήμα προς τα εμπρός και δίνει την ελπίδα ότι μία συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί σήμερα, ή τουλάχιστον ότι μία συμφωνία είναι εφικτή», δήλωσε από την πλευρά της η καγκελάριος, πριν από την επανάληψη των εργασιών της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε σήμερα ότι θα παρουσιάσει νέες προτάσεις στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Οι διαπραγματεύσεις ήταν πολύ δύσκολες, τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δηλώνοντας ωστόσο πεπεισμένος ότι είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας.

  

Τα αγκάθια της συμφωνίας

 

Από τα σοβαρά σημεία διαφωνίας είναι η κατανομή του πακέτου 750 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις και δάνεια καθώς και το ίδιο το ύψος του, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ να προσπαθεί να βρει την χρυσή τομή, προτείνοντας αντί για το μείγμα 500/200, οι επιχορηγήσεις να μειωθούν στα 450 δισ. και τα δάνεια προς τα κράτη μέλη να ανέλθουν στα 300 δισ. ευρώ. Χωρίς αποτέλεσμα όμως.

Διαφωνίες υπάρχουν και για τους όρους που θα συνοδεύουν τα πακέτα στήριξης ενώ διπλωματικές πηγές εκτιμούν πως δεν αποκλείεται η Σύνοδος Κορυφής να τερματιστεί χωρίς συμφωνία και να συγκληθεί εκ νέου τον Αύγουστο. Ωστόσο ο χρόνος πιέζει τόσο για μία άμεση συμβιβαστική λύση τόσο για το Ταμείο Ανάκαμψης όσο και για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ.

Ενδεικτικό του χάσματος είναι πως η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε πως είναι καλύτερο η Σύνοδος Κορυφής να καταλήξει σε ένα φιλόδοξο πακέτο βοήθειας παρά να υπάρξει μια γρήγορη συμφωνία με κάθε κόστος.

Οι συζητήσεις - οι οποίες αρχικά είχαν προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν το Σάββατο - ξεκίνησαν ξανά το απόγευμα της Δευτέρας για την πλέον μακρόχρονη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, μετά τη Νίκαια του 2000, όταν οι συνομιλίες διήρκεσαν πέντε ημέρες.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξη, καλώντας τους ηγέτες να καταλήξουν σε λύση.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM