Τουρκία: «Κυριαρχικό μας δικαίωμα η αλλαγή καθεστώτος στην Αγία Σοφία»

Τουρκία: «Κυριαρχικό μας δικαίωμα η αλλαγή καθεστώτος στην Αγία Σοφία» Facebook Twitter
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ/ EUROKINISSI
0

Ανακοίνωση σχετικά με την Αγία Σοφία και τις συζητήσεις που έλαβαν χώρα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων εξέδωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ επισημαίνοντας ότι είναι κυριαρχικό τους δικαίωμα η οποιαδήποτε αλλαγή.

«Κανείς δεν μπορεί να παρεμβαίνει στο δικαίωμα της κυριαρχίας της Τουρκίας», υποστηρίζει, αναφέροντας ότι μόνο το τουρκικό κράτος έχει αρμοδιότητα για οποιοδήποτε σχεδιασμό της Αγίας Σοφίας, συμπεριλαμβανομένης και της αλλαγής του καθεστώτος της. Για την Ανατολική Μεσόγειο αναφέρει ότι μόνο μέσω διαλόγου και συνεργασίας θα τερματιστούν οι εντάσεις.

Σε ανακοίνωσή του έπειτα από τις τελευταίες δηλώσεις του Ζοζέπ Μπορέλ, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι αναφέρει ότι «η στάση της Τουρκίας επί του θέματος είναι γνωστή από τα μέρη στην Ανατολική Μεσόγειο. Για την επίλυση αυτών των προβλημάτων τα πρώτα βήματα που πρέπει να γίνουν είναι η σύσταση ενός μηχανισμού συνεργασίας για τον δίκαιο διαμοιρασμό των υδρογονανθράκων μεταξύ των "λαών" στο νησί, να ανοίξουν ξανά οι δίαυλοι επικοινωνίας και αντί για συμμαχίες ενάντια στην Τουρκία να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για κλίμα διαλόγου και συνεργασίας στην περιοχή.

Οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να τερματιστούν μόνο με την υιοθέτηση μίας τέτοιας προσέγγισης από όλα τα μέρη. Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία από την αρχή έχει τονίσει ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στη Λιβύη», αναφέρει.

Την ίδια ώρα σε δηλώσεις του προς τα στελέχη του κόμματος του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να δήλωσε πως «το τζαμί της Αγίας Σοφίας θα είναι επισκέψιμο όπως το τζαμί του Σουλτάναχμετ και το τζαμί Σουλεγμάνιγιε».

«Ο Σουλτάνος Μωάμεθ ο Πορθητής ήταν ηγέτης και των Ορθοδόξων, ήταν ο κυβερνήτης τους. Κι εμείς έχουμε εκκλησία των Ρωμιών Ορθοδόξων. Η Αγία Σοφία ήταν τζαμί και μετατράπηκε σε μουσείο. Τώρα έγινε πάλι τζαμί», κατέληξε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Σε κάθε περίπτωση το τουρκικό ΥΠΕΞ προσθέτει ότι «εάν η ΕΕ θέλει να συμβάλει στην ειρηνική επίλυση της κρίσης της Λιβύης θα πρέπει να τηρεί την διεθνή νομιμότητα σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εγκαταλείποντας τη στάση δύο μέτρων και δύο σταθμών που προτάθηκε με την Επιχείρηση Ειρήνη».

Όσον αφορά την Αγία Σοφία, λέει ότι «κάθε σχεδιασμός που αφορά την Αγία Σοφία συμπεριλαμβανομένης και της αλλαγής του καθεστώτος της επαφίεται στην κυριαρχική αρμοδιότητα μόνο της Τουρκίας. Κανένας δεν μπορεί να επεμβαίνει στα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας». Συμπληρώνει ότι «με τη νέα κατάσταση το "τζαμί της Αγίας Σοφίας" θα είναι ανοικτό για όλους τους επισκέπτες όλων των θρησκειών και πεποιθήσεων σε όλο τον κόσμο και όποιος επιθυμεί μπορεί να επισκεφτεί αυτό το υπέροχο κτίριο. Επιπλέον οι εργασίες που θα γίνουν στην Αγία Σοφία δεν θα θέσουν σε κίνδυνο τα απαιτούμενα κριτήρια για την ένταξη στη λίστα Παγκόσμιας Κληρονομιάς». Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ «το "τζαμί της Αγίας Σοφίας" θα συνεχίσει να αγκαλιάζει όλους με το νέο καθεστώς του διατηρώντας την κοινή πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ καταλήγει αναφέροντας ότι «χαιρετίζει τις δηλώσεις του Ύπατου Αρμοστή της ΕΕ Μπορέλ για διάλογο στις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ».

«Η Τουρκία πιστεύει ότι όπως συμφώνησαν ο Πρόεδρός μας στις 9 Μαρτίου στις Βρυξέλλες με τους Προέδρους του Συμβουλίου της ΕΕ και της Κομισιόν, οι σχέσεις με την ΕΕ θα μπορούν να προωθηθούν στην αντίληψη του αναθεωρημένου μνημονίου της 18ης Μαρτίου».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ