Ο Μπολσονάρου έκανε «ομοφοβικό σχόλιο» για να χλευάσει όσους φορούν μάσκα

Ο Μπολσονάρου έκανε «ομοφοβικό σχόλιο» για να χλευάσει όσους φορούν μάσκα Facebook Twitter
EPA
0

Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου- που βρέθηκε θετικός σε κορωνοϊό- χλεύαζε όσους φορούσαν μάσκα, κάνοντας ομοφοβικό σχόλιο, σύμφωνα με εφημερίδα της Βραζιλίας.

Η Folha de Sao Paulo έγραψε ότι ο ακροδεξιός ηγέτης της Βραζιλίας πείραζε το προσωπικό της προεδρίας που φορούσε προστατευτικές μάσκες, λέγοντας ότι αυτός ο εξοπλισμός είναι «coisa de viado», κάτι που ουσιαστικά σημαίνει «για γκέι».

Οι ομοφοβικές αντιλήψεις του Μπολσονάρου δεν είναι βέβαια κάτι νέο. Εξάλλου, σε παλιότερη συνέντευξή του- πριν γίνει πρόεδρος- είχε πει: «Έχω κοινοβουλευτική ασυλία και μπορώ να πω: ναι είμαι ομοφοβικός και πολύ περήφανος για αυτό». Σε άλλη συνέντευξη, το 2013, είχε υποστηρίξει ότι «ομοφυλόφιλοι φονταμενταλιστές» κάνουν πλύση εγκεφάλου σε ετεροφυλόφιλα παιδιά ώστε «να τους ικανοποιήσουν σεξουαλικά στο μέλλον».

Οι νέες αποκαλύψεις, όπως αναμενόταν, προκάλεσαν αντιδράσεις. Ο Τιάγκο Αμπάρο, καθηγητής νομικής και αρθρογράφος, έγραψε στο Twitter: «Πρόεδρε, μια ημέρα ένας γκέι, όπως εγώ και πολλοί άλλοι, θα κάθεται στην προεδρική καρέκλα και θα είναι απείρως καλύτερος πρόεδρος από ότι υπήρξες εσύ».

Τόνισε ακόμη ότι τα «απαράδεκτα» σχόλια του Μπολσονάρου στέλνουν ένα επικίνδυνο μήνυμα στην κοινωνία ότι η ΛΟΑΤΚΙφοβία είναι αποδεκτή. «Δίνει σε ανθρώπους τα ρητορικά πολεμοφόδια για να διαιωνίσουν τη βία και τις διακρίσεις σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων. Ακόμη κι αν έκανε αυτό το σχόλιο σε ιδιωτική συνομιλία, σίγουρα πρόκειται απλά για επανάληψη αυτών που λέει σε όλη την πολιτική σταδιοδρομία του. Έχει χτίσει την καριέρα του με σχόλια μισογυνισμού, ΛΟΑΤΚΙφοβίας και ρατσισμού, όπως αυτό», τόνισε ακόμη ο Αμπάρο.

  

Έβγαλε τη μάσκα, μήνυση από δημοσιογράφους

 

Ακόμη, σύμφωνα με το δημοσίευμα της βραζιλιάνικης εφημερίδας, παρότι ο κορωνοϊός σαρώνει τη χώρα- είναι δεύτερη σε κρούσματα (1.713.160) και θανάτους (67.964) - o Μπολσονάρου επέμενε να χαιρετά τους επισκέπτες του διά χειραψίας και να μη φορά μάσκα. Παράλληλα, υποστήριζε ότι είναι «ανοησίες» οι φόβοι για μόλυνση.

Όμως, την Τρίτη ανακοίνωσε ότι είναι θετικός στον κορωνοϊό. Ούτε έτσι δεν πείστηκε να κρατά συνεχώς τη μάσκα στο πρόσωπό του. Την ώρα που έκανε τις δηλώσεις κατά τις οποίες γνωστοποίησε το θετικό τεστ του, κάποια στιγμή απομακρύνθηκε λίγο από τους δημοσιογράφους και έβγαλε τη μάσκα. Είπε ότι ήθελε να τους δείξει το πρόσωπό του, ως απόδειξη ότι είναι σε καλή κατάσταση παρά τη μόλυνση.

 

Η κίνησή του αυτή όμως προκάλεσε αντιδράσεις. Τηλεοπτικά δίκτυα ανακοίνωσαν ότι βάζουν σε καραντίνα τους ρεπόρτερ τους που ήταν στις ανακοινώσεις του Μπολσονάρου, μέχρι να εξεταστούν για κορωνοϊό και να εξασφαλιστεί ότι δεν έχουν μολυνθεί. 

Την ίδια ώρα, η δημοσιογραφική ένωση της Βραζιλίας (ΑΒΙ) ανακοίνωσε ότι θα κάνει μήνυση στον πρόεδρο της χώρας, για πιθανή έκθεση δημοσιογράφων στον κορωνοϊό. Σε σχετική ανακοίνωση, η ABI επεσήμανε ότι ο Μπολσονάρου δεν τήρησε τις αποστάσεις ασφαλείας με τους δημοσιογράφους, όπως και ότι έβγαλε τη μάσκα του. Επιπλέον, κατηγόρησε τον πρόεδρο ότι έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή των ρεπόρτερ.

«Η χώρα δεν μπορεί να παρακολουθεί χωρίς να αντιδρά μια συνεχιζόμενη συμπεριφορά που είναι ανεύθυνη και αποτελεί ξεκάθαρα έγκλημα κατά της δημόσιας υγείας», τόνισε ο πρόεδρος της ΑΒΙ, Πάουλο Τζερόνιμο ντε Σόουζα.

Με πληροφορίες από Guardian, Reuters, CNN

 


Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλβανός δημοσιογράφος λέει ότι ο Μπελέρης είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές γιατί «είναι αρεστός στη Χρυσή Αυγή»

Διεθνή / Με την υποψηφιότητα Μπελέρη η ΝΔ ψάχνει ψήφους από την άκρα δεξιά, γράφουν αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης

Στα Τίρανα ενοχλήθηκαν από τη δήλωση Πύρρου Δήμα «η καταγωγή μου είναι από τη Χειμάρρα, την καρδιά της Βορείου Ηπείρου» - Ποιος ζητά να αφαιρεθεί η αλβανική υπηκοότητα από τον Φρέντη Μπελέρη
NEWSROOM
Γερμανία: Δύο άντρες σχεδίαζαν επιθέσεις σε στρατιωτικές βάσεις για λογαριασμό της Ρωσίας

Διεθνή / Γερμανία: Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι σαν πράκτορες της Ρωσίας - Σχεδίαζαν επιθέσεις σε στρατιωτικές βάσεις

Οι εισαγγελείς κατηγορούν τους υπόπτους ότι συνεργάζονται με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες σε απόπειρα να υπονομεύσουν την υποστήριξη προς την Ουκρανία
NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Αισθάνεται έντονα πιεσμένος με τον καρκίνο της Κέιτ Μίντλετον και του βασιλιά Κάρολου

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Αισθάνεται έντονα πιεσμένος με τον καρκίνο της Κέιτ Μίντλετον και του βασιλιά Κάρολου

Επιστρέφει στα βασιλικά καθήκοντα ο πρίγκιπας Ουίλιαμ για πρώτη φορά μετά την διάγνωση με καρκίνο της Κέιτ Μίντλετον - Ένας Βρετανός ιστορικός και μια βασιλική βιογράφος περιγράφουν την δύσκολη θέση του διαδόχου του θρόνου αυτή την περίοδο
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ