Ιράν: Μυστήριο με «περιστατικό» σε πυρηνικό σταθμό -Φωτιά ή έκρηξη

Ιράν: Μυστήριο με «περιστατικό» σε πυρηνικό σταθμό -Φωτιά ή έκρηξη Facebook Twitter
Ζημιές σε κτίριο συγκροτήματος πυρηνικού σταθμού στο Ιράν (Πηγή φωτό EPA)
0

Ζημιές από φωτιά προκλήθηκαν σε κτίριο στο συγκρότημα του πυρηνικού σταθμού της Νατάνζ, στο Ιράν, την Πέμπτη.

Ο Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας του Ιράν αναγνώρισε πως υπήρξε ένα «συμβάν» στο συγκρότημα του πυρηνικού σταθμού και έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία που δείχνει τις ζημιές που προκλήθηκαν.

Ο Σταθμός Εμπλουτισμού Καυσίμου της Νατάνζ (FEP) καλύπτει 100.000 τετραγωνικά μέτρα και έχει κατασκευασθεί υπογείως σε βάθος οκτώ μέτρων. Είναι μία από τις ιρανικές εγκαταστάσεις που παρακολουθούνται από την υπηρεσία ατομικής ενέργειας του ΟΗΕ.

Τα δεδομένα από τους αμερικανικούς δορυφόρους έδειξαν μια έκρηξη, ή φωτιά, τόσο μεγάλη που ανιχνεύθηκε από το διάστημα, σε κτίριο πάνω από την υπόγεια εγκατάσταση εμπλουτισμού, σύμφωνα με τον Guardian.

Η ζημιά προκλήθηκε σε μια «βιομηχανική αποθήκη» που ήταν υπό κατασκευή και δεν υπήρξε τραυματισμός, ούτε απελευθέρωση ραδιενέργειας, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας του Ιράν. «Δεν υπήρξε διακοπή στη λειτουργία της εγκατάστασης εμπλουτισμού. Η εγκατάσταση συνεχίζει να λειτουργεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Οργανισμού, Μπερούζ Καμαλβαντί. Ο κυβερνήτης του Νατάνζ, Ραμαζανάλι Φερντόζι, έκανε λόγο για φωτιά, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Δημοσιογράφοι της υπηρεσίας του BBC στα φαρσί ανέφεραν ότι έλαβαν δήλωση- ώρες πριν από τη δημοσιοποίηση του περιστατικού- από μία ομάδα που αυτοαποκαλείται «Τσιτάχ της πατρίδας» που υποστήριζε ότι είχε κάνει «επιχείρηση» στον πυρηνικό σταθμό του Νατάνζ, βάζοντας στο στόχαστρο ένα από τα υπέργεια κτίρια προκειμένου η καταστροφή να είναι «αδιαμφισβήτητη». Η εγκυρότητα αυτής της ανακοίνωσης δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές, σημειώνει ο Guardian.

Οι Ιρανοί αξιωματούχοι στις δηλώσεις τους δεν έκαναν αναφορά για το ενδεχόμενο να επρόκειτο για εχθρική ενέργεια. Όμως, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA δημοσίευσε σχόλιο για τον κίνδυνο επιθέσεων από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Με πληροφορίες από Guardian, ΑΠΕ/ Reuters, AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM