Τσαβούσογλου: Να μας ζητήσει συγγνώμη η Γαλλία για το περιστατικό με τα πλοία στη Μεσόγειο

Τσαβούσογλου: Να μας ζητήσει συγγνώμη η Γαλλία για το περιστατικό με τα πλοία στη Μεσόγειο Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Μεταναστευτικό, Λιβύη, Ανατολική Μεσόγειος αλλά και τουρισμός, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Χάικο Μάας στο Βερολίνο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, συνοδευόμενος από τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Νουρί Ερσόι, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Γερμανία όπου και συνάντησε τον ομόλογό. Ήταν η πρώτη δια ζώσης συνάντηση των δύο υπουργών μετά την Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια στις 15 Φεβρουαρίου.

Ο Χάικο Μάας τάχθηκε υπέρ Αθήνας και Λευκωσίας, λέγοντας ότι γίνονται γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο που προκαλούν την αντίδραση της Ελλάδας και της Κύπρου δεν υπάρχει έδαφος για να προχωρήσει η εμβάθυνση του στρατηγικού διαλόγου ΕΕ – Τουρκίας.

Για τη Λιβύη ο Μάας χωρίς να αναφερθεί στο ρόλο της Άγκυρας στο θέμα της μη τήρησης του εμπάργκο όπλων, ανέφερε ότι η Τουρκία πρέπει να ασκήσει την επιρροή της προκειμένου οι δυο πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι και να βρεθεί ειρηνική λύση με κατάπαυση του πυρός.

Από την πλευρά του ο Τσαβούσογλου έθεσε θέμα άρσης της τουριστικής οδηγίας που αποτρέπει τα ταξίδια Γερμανών προς την Τουρκία και κάλεσε τον Μάας να επισκεφτεί τη χώρα για να διαπιστώσει ο ίδιος ότι τα υγειονομικά μέτρα που λαμβάνονται από την Άγκυρα. Ο Μάας τον ευχαρίστησε για την πρόσκληση και έκλεισε τη συζήτηση λέγοντας ότι αυτά είναι ζητήματα που τα κρίνουν οι εμπειρογνώμονες και δεν αποτελούν δική του αρμοδιότητα.

Η Άγκυρα «απαιτεί» από το Παρίσι να ζητήσει συγγνώμη


Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έδωσε συνέχεια στη σφοδρή αντιπαράθεση με τη Γαλλία, με φόντο την Ανατολική Μεσόγειο, που δήλωσε την Πέμπτη ότι περιμένει από το Παρίσι «να ζητήσει συγγνώμη» για το πρόσφατο περιστατικό μεταξύ πλοίων των δύο χωρών, το οποίο είχε προκαλέσει και οξεία γαλλοτουρκική αντιπαράθεση στο ΝΑΤΟ.


«Περιμένουμε από την Γαλλία να ζητήσει συγγνώμη, να ζητήσει συγγνώμη άνευ όρων», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. 

«Δεν είναι αποδεκτό η Γαλλία να προχωρεί σε ψευδείς δηλώσεις και να ενεργεί κατά της Τουρκίας», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στις κατηγορίες που διατύπωσε το Παρίσι κατά της Άγκυρας ότι μία από τις γαλλικές φρεγάτες στην ανατολική Μεσόγειο έγινε στόχος επιθετικών ενεργειών εκ μέρους τουρκικών πολεμικών πλοίων κατά την διάρκεια ελέγχου πλοίων στην περιοχή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters/ΣΚΑΪ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ