Πρίνστον: Θα αφαιρέσει το όνομα του Γούντροου Ουίλσον από σχολή - Λόγω ρατσιστικής πολιτικής

Πρίνστον: Θα αφαιρέσει το όνομα του Γούντροου Ουίλσον από σχολή - Λόγω ρατσιστικής πολιτικής Facebook Twitter
Reuters
0

Το πανεπιστήμιο Πρίνστον ανακοίνωσε πως θα απομακρύνει το όνομα του πρώην προέδρου Γούντροου Ουίλσον από τη σχολή Εσωτερικών και Διεθνών Υποθέσεων, εξαιτίας του ρατσιστικού πολιτικού προφίλ του.

Σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, ο πρόεδρος του πανεπιστημίου, Κρίστοφερ Άισγκρουμπερ τόνισε πως η απόφαση αυτή προέκυψε μετά από «σχολαστική διαδικασία διαβουλεύσεων», πέντε χρόνια αφότου μια ομάδα φοιτητών έκανε κατάληψη στο γραφείο του διαμαρτυρόμενη κατά της «αφοσίωσης» της σχολής στον αμφιλεγόμενο 28ο πρόεδρο.

«Οι ρατσιστικές πολιτικές και απόψεις του καθιστούν το όνομά του κάτι το ανάρμοστο για μία σχολή όπου οι σπουδαστές της, το προσωπικό και οι πρώην σπουδαστές της πρέπει να είναι πλήρως αφιερωμένοι στη μάχη κατά της μάστιγας του ρατσισμού», επισημαίνει ο πρύτανης.

Η απομάκρυνση του ονόματος του Ουίλσον από τη σχολή έρχεται μετά από μια σειρά σαρωτικών αλλαγών στις ΗΠΑ -από αποσύρσεις μνημείων και αγαλμάτων που συνδέονται με την δουλοκτητική Συνομοσπονδία μέχρι αλλαγές ονομάτων δημοφιλών συγκροτημάτων- που πυροδότησε η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από λευκούς αστυνομικούς στη Μινεάπολη.

Ο Ουίλσον -που θήτευσε ως καθηγητής Ιστορίας και Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο του Πρίνστον, του οποίου, το 1902, έγινε πρύτανης- πιστώνεται τη βελτίωση των εκπαιδευτικών προδιαγραφών στο ίδρυμα και τιμήθηκε με τη δημιουργία ενός τμήματος, καθώς και ενός πανεπιστημιακού κτηριακού συγκροτήματος.

Όμως, παρότι εθεωρείτο προοδευτικός, διεθνιστής πολιτικός, τη φήμη του σκιάζουν οι ρατσιστικές πολιτικές του κατά τη διάρκεια της θητείας του, από το 1913 έως το 1921.

Ο Ουίλσον, μεταξύ άλλων, επέτρεπε στα ομοσπονδιακά υπουργεία να διαχωρίζουν τους μαύρους από τους λευκούς εργαζόμενούς τους, μπλόκαρε την πρόταση να συμπεριληφθεί η φυλετική ισότητα στην ιδρυτική αρχή της Κοινωνίας των Εθνών (προδρόμου των σημερινών Ηνωμένων Εθνών) και φιλοξένησε στο Λευκό Οίκο προβολή της ρατσιστικής ταινίας τού 1915 «Η Γέννηση ενός Έθνους» που πανηγύριζε τη δημιουργία της Κλου Κλουξ Κλαν. Θεωρούσε πως η αποδοχή του επονείδιστου φυλετικού διαχωρισμού στον αμερικανικό νότο ήταν ένας τρόπος διατήρησης της ειρήνης.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM