Κορωνοϊός: Παγκόσμια ανησυχία από την αύξηση κρουσμάτων - Κουόμο: «Αμερική, ώρα να ξυπνήσεις»

Κορωνοϊός: Παγκόσμια ανησυχία από την αύξηση κρουσμάτων - Κουόμο: «Αμερική, ώρα να ξυπνήσεις» Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Παγκόσμια ανησυχία από την αύξηση κρουσμάτων του κορωνοϊού, ενώ δραματική έκκληση απηύθυνε ο κυβερνήτης της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο.  

Η πανδημία του νέου κορωνοϊού έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 490.771 ανθρώπων παγκοσμίως μετά την εμφάνιση του ιού στην Κίνα, τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με απολογισμό που συνέταξε το Γαλλικό Πρακτορείο βάσει επίσημων πηγών σήμερα στις 22.00 ώρα Ελλάδος. Περισσότεροι από 9.684.490 άνθρωποι έχουν διαγνωστεί με κορωνοϊό επίσημα σε 196 χώρες και εδάφη από την έναρξη της επιδημίας, από τους οποίους τουλάχιστον 4.806.500 θεωρούνται θεραπευμένοι.

Αυτός ο αριθμός των διαγνωσμένων κρουσμάτων δεν αντανακλά παρά ένα κλάσμα του πραγματικού αριθμού των μολύνσεων. Ορισμένες χώρες κάνουν διαγνωστικά τεστ μόνο στα βαριά περιστατικά, άλλες χρησιμοποιούν τα τεστ κατά προτεραιότητα για την ιχνηλάτηση, ενώ ένας αριθμός φτωχών χωρών διαθέτει περιορισμένες δυνατότητες ανίχνευσης.

Η Ιταλία, η οποία ήταν ανάμεσα στις χώρες που δοκιμάστηκαν σκληρότερα από τον κορωνοϊό στην Ευρώπη ανακοίνωσε νέα εστία μετάδοσης του κορωνοϊού στην Μπολόνια, στην έδρα εταιρείας ταχείας παράδοσης δεμάτων και αλληλογραφίας. Μόλις χθες κρούσματα κορωνοϊού διαγνώστηκαν στην κωμόπολη Μοντραγκόνε, βόρεια της Νάπολης. Και η Γαλλία όμως, κατέγραψε περισσότερα από 1.500 νέα κρούσματα, για πρώτη φορά από τα τέλη Μαΐου.

Φάουτσι: Σοβαρό πρόβλημα σε ορισμένες περιοχές

Την ίδια ώρα, η ταχεία αύξηση του ρυθμού των μολύνσεων του νέου κρωνοϊού στο νότιο τμήμα των ΗΠΑ αποτελεί «σοβαρό πρόβλημα», προειδοποίησε σήμερα ο Άνθονι Φάουτσι, ο διευθυντής του αμερικανικού Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών. 

Σύμφωνα με το Johns Hopkins ο αριθμός κρουσμάτων την Παρασκευή έφθασε τα 40.000, γεγονός που αποτελεί αριθμό - ρεκόρ.

«Αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα σε ορισμένες περιοχές», επισήμανε ο κορυφαίος επιδημιολόγος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου της ομάδας διαχείρισης της κρίσης για τον νέο κορωνοϊό του Λευκού Οίκου, αφού λίγο νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της χώρας Μάικ Πενς επιχείρησε να καθησυχάσει τους Αμερικανούς για την υφιστάμενη κατάσταση.

Ο Αμερικανός επιστήμονας απηύθυνε έκκληση ιδίως στους νέους σχετικά με την ατομική ευθύνη τους, υπογραμμίζοντας πως ζουν σε μια «διασυνδεδεμένη» κοινωνία: «Εάν μολυνθείτε, θα μολύνετε κάποιον άλλο, που θα μολύνει με τη σειρά κάποιον άλλο». «Και στο τέλος, θα μολύνετε κάποιον ευάλωτο, ίσως μια γιαγιά, έναν παππού, έναν θείο σε χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία ή ένα παιδί με λευχαιμία».

Κουόμο: «Αμερική, ώρα να ξυπνήσεις»

Ο κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο επέκρινε σήμερα Πολιτείες που άνοιξαν τις οικονομίες τους προτού θέσουν υπό έλεγχο την πανδημία του κορωνοϊού, λέγοντας ότι υπάρχουν «αδιαμφισβήτητα, αδιάψευστα αποδεικτικά στοιχεία» ότι αυτές οι Πολιτείες έκαναν λάθος. Ο Κουόμο είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι Πολιτείες που ακολούθησαν τις κατευθυντήριες συστάσεις του Λευκού Οίκου τώρα καταγράφουν αύξηση κρουσμάτων, υποστηρίζοντας ότι η Νέα Υόρκη κατάφερε να ελέγξει τον ιό ακολουθώντας μια επιστημονική και όχι πολιτική προσέγγιση.

«Αυτό που συμβαίνει σε αυτήν τη χώρα είναι αυτή τη στιγμή τρομακτικό και αποκαλυπτικό ταυτόχρονα», ανέφερε ο κυβερνήτης. «Θα πω, Αμερική, είναι ώρα να ξυπνήσεις και να αντικρίσεις τα αδιαμφισβήτητα γεγονότα».

Ο Κουόμο είπε ότι ο μέσος όρος επτά ημερών του ποσοστού των θετικών τεστ στην Νέα Υόρκη είναι στο 1,3%, μια μεγάλη βελτίωση από την προηγούμενη κορύφωση του 50% και πλέον το χαμηλότερο ποσοστό στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Νέα Υόρκη, όπου τα νοσοκομεία κατακλύστηκαν από ασθενείς με Covid-19 και έλλειψη πόρων πριν από λίγες εβδομάδες, είναι έτοιμη και πρόθυμη να βοηθήσει τις Πολιτείες με αυξανόμενα κρούσματα στέλνοντας εθελοντικό προσωπικό και εξοπλισμό, δήλωσε ο Κουόμο.

Κλείσιμο των μπαρ στο Τέξας, 9.000 κρούσματα στην Φλόριντα 

Νωρίτερα σήμερα, ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ διέταξε το κλείσιμο όλων των μπαρ και περιόρισε τη λειτουργία των εστιατορίων, σε μια αντιστροφή πορείας μετά την έξαρση κρουσμάτων στην μεγάλη αμερικανική νότια Πολιτεία. Το άλμα κρουσμάτων και νοσηλειών στο Τέξας είναι κομμάτι μιας πανεθνικής αναζωπύρωσης του ιού σε Πολιτείες που γλύτωσαν την μανία της αρχικής επιδημίας ή προχώρησαν νωρίς στην άρση των περιοριστικών μέτρων.

Μια αύξηση ρεκόρ μολύνσεων καταγράφηκε αυτή την εβδομάδα στην Αλαμπάμα, την Αριζόνα, την Καλιφόρνια, την Φλόριντα, το Αϊντάχο, το Μισισιπή, το Μιζούρι, τη Νεβάδα, την Οκλαχόμα, τη Νότια Καρολίνα και το Ουαϊόμινγκ.

Η Φλόριντα ανακοίνωσε σήμερα πως αναστέλλει την πώληση αλκοόλ στα μπαρ προκειμένου να αντιμετωπίσει την έξαρση των κρουσμάτων, ιδίως μεταξύ των νέων.

Ο κυβερνήτης Ρον ΝτεΣάντις, που καθυστέρησε πολύ να εφαρμόσει μέτρα καραντίνας τον Μάρτιο, εξήγησε αυτήν την εβδομάδα πως η πολιτεία του βρίσκεται αντιμέτωπη με μια «πραγματική έκρηξη» της νόσου μεταξύ των νέων και προειδοποίησε τα καταστήματα που πωλούν αλκοόλ λέγοντάς τους ότι θα μπορούσαν να χάσουν την άδειά τους στην περίπτωση που δεν τηρούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα από τη Φλόριντα, η πολιτεία κατέγραψε σχεδόν 9000 νέα κρούσματα Covid-19 σε διάστημα 24 ωρών, ο χειρότερος απολογισμός σε μια αμερικανική πολιτεία από την έναρξη της πανδημίας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ακύρωσε ταξίδι για το Νιου Τζέρσεϊ

Ο Τραμπ ακύρωσε σήμερα, την τελευταία στιγμή, την αναχώρησή του για το Νιου Τζέρσεϊ όπου επρόκειτο να περάσει το Σαββατοκύριακο, με φόντο την ολοένα κι αυξανόμενη ανησυχία για την αναζωπύρωση της πανδημίας Covid-19 στις ΗΠΑ.

Λίγες ώρες πριν από την αναχώρησή του με το Air Force One από τη στρατιωτική βάση Άντριου, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε, χωρίς καμία εξήγηση, ότι ο Ρεπουμπλικανός δισεκατομμυριούχος δεν θα μεταβεί σε αυτήν την πολιτεία όπου είχε προγραμματίσει να περάσει το Σ/Κ στο θέρετρο γκολφ του στο Μπέντμινστερ.

Ο Τζαν Ντίρι, εκπρόσωπος τύπου της αμερικανικής προεδρίας, ανέφερε απλά ότι η απόφαση που ελήφθη δεν έχει «καμία σχέση» με τις συστάσεις για καραντίνα που απηύθυνε ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ προς κάθε πρόσωπο, το οποίο ταξίδεψε σε κάποια αμερικανική πολιτεία, όπου τα στοιχεία για την Covid-19 καταγράφουν ανοδική πορεία. Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε επισκεφθεί την Τρίτη την Αριζόνα, μία από τις πολιτείες όπου οι δείκτες βρίσκονται στο «κόκκινο».

Οι κυβερνήτες των πολιτειών του Νιου Τζέρσεϊ, της Νέας Υόρκης και του Κονέτικατ, Φιλ Μέρφι, Άντριου Κουόμο και Νεντ Λάμοντ, ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι θα θέτουν σε καραντίνα 14 ημερών τους πολίτες που επισκέφθηκαν κάποια πολιτεία όπου τα ποσοστά μόλυνσης έχουν αυξητική τάση.

Αισιοδοξία Πενς

Από την πλευρά του, ο Μάικ Πενς προσπάθησε να μεταδώσει μια νότα αισιοδοξίας σχετικά με την πανδημία, επισημαίνοντας πως σε 34 πολιτείες φαίνεται πως ο αριθμός των νέων κρουσμάτων σταθεροποιείται, ενθαρρύνοντας, εντούτοις, τους πολίτες να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και άλλες στρατηγικές με στόχο τον περιορισμό της διασποράς του ιού.

Ο Πενς, στην πρώτη ενημέρωση εδώ και μήνες της ομάδας κρίσης, ανέφερε πως σε 16 πολιτείες καταγράφεται αύξηση στις μολύνσεις και ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επικεντρώνεται στην έξαρση των κρουσμάτων στον αμερικανικό Νότο.

«Καθώς βλέπουμε τα νέα κρούσματα να αυξάνονται και τα παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά, ενδεχομένως υπάρχει μια τάση μεταξύ των Αμερικανών πολιτών να πιστεύουν ότι επιστρέψαμε στο σημείο που βρισκόμασταν πριν από δύο μήνες κι ότι διανύουμε μια εποχή μεγάλων απωλειών και δυσκολιών του αμερικανικού λαού. Η πραγματικότητα είναι ότι βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερη θέση», τόνισε ο Πενς.

«Η αλήθεια είναι ότι επιβραδύναμε τη διασπορά. Επιπεδοποιήσαμε την καμπύλη», σημείωσε. «Περίπου τα μισά από τα νέα κρούσματα είναι Αμερικανοί κάτω των 35 ετών, αυτή είναι μια ενθαρρυντική πληροφορία», συμπλήρωσε ο Πενς.

Ο Μάικ Πενς υπερασπίστηκε τη διεξαγωγή προεκλογικών συγκεντρώσεων από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στο όνομα της «ελευθερίας της έκφρασης».

Η Γαλλία κατέγραψε περισσότερα από 1.500 νέα κρούσματα 

 

Η Γαλλία ανακοίνωσε σήμερα περισσότερα από 1.500 νέα κρούσματα της νόσου Covid-19, μια πρωτοφανής αύξηση από τις 30 Μαΐου, την ώρα που ο αριθμός των θανάτων από επιπλοκές του νέου κορωνοϊού κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση εδώ και 3 ημέρες. Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές γνωστοποίησαν σε μια ανακοίνωση πως το σύνολο των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 1.588, ένας πολύ υψηλότερος αριθμός σε σύγκριση με τον ημερήσιο μέσο όρο των 498 τις τελευταίες επτά ημέρες και τον μέσο όρο των 430 κρουσμάτων από τις αρχές Ιουνίου.

Ο αριθμός των νεκρών από τη νόσο αυξήθηκε κατά 26 και ανέρχεται πλέον σε 29.778, σε σύγκριση με 21 χθες, Πέμπτη, και 11 την Τετάρτη και έναν μέσο όρο 19 θανάτων τις τελευταίες επτά ημέρες. Από την άλλη, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται με την COVID-19 μειώθηκε κατά 255, στους 8.886.

Είναι η πρώτη φορά που το σύνολο των ασθενών στα νοσοκομεία βρίσκεται κάτω του ορίου των 9.000 εδώ και τρεις μήνες. Ο αριθμός των ασθενών στις μονάδες εντατικής θεραπείας μειώθηκε κατά 17, στους 634.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ