Αφγανοί Ταλιμπάν απήγαγαν δεκάδες πολίτες εν μέσω ειρηνικών διαπραγματεύσεων

Αφγανοί Ταλιμπάν απήγαγαν δεκάδες πολίτες εν μέσω ειρηνικών διαπραγματεύσεων Facebook Twitter
Αφγανοί Ταλιμπάν απήγαγαν δεκάδες πολίτες εν μέσω ειρηνικών διαπραγματεύσεων (EPA/Αρχείο)
0

Μαχητές Ταλιμπάν απήγαγαν περίπου 60 πολίτες στο κεντρικό Αφγανιστάν την περασμένη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι.

Οι απαχθέντες κρατούνται εν μέσω προσπαθειών των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων ξένων δυνάμεων να ξεκινήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες.

Οι Ταλιμπάν απήγαγαν τους ομήρους στην κεντρική επαρχία του Νταϊκούντι, αφού μια γυναίκα διέφυγε από ένα ελεγχόμενο χωριό των Ταλιμπάν σε μια γειτονική επαρχία, σύμφωνα με τον αναπληρωτή κυβερνήτη της επαρχίας, Μοχάμεντ Αλί Ουρουζγκάνι.

Περίπου 26, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών και των παιδιών, απελευθερώθηκαν, μετά από διαμεσολάβηση  των αρχηγών των τοπικών φυλών, πρόσθεσε ο Ουρουζγκάνι.

Ένας εκπρόσωπος των Ταλιμπάν αρνήθηκε τις κατηγορίες περί απαγωγής.

Οι Ταλιμπάν, που αγωνίζονται για την επαναφορά του αυστηρού ισλαμικού νόμου μετά την απομάκρυνσή τους το 2001, υπέγραψαν συμφωνία αποχώρησης στρατευμάτων με τις Ηνωμένες Πολιτείες τον Φεβρουάριο, η οποία στοχεύει να ανοίξει το δρόμο για ειρηνευτικές συνομιλίες με την αφγανική κυβέρνηση.

Ωστόσο, η βία έχει αυξηθεί από την υπογραφή της συμφωνίας και η διαφωνία για την απελευθέρωση κρατουμένων  εμπόδισε την πρόοδο των επίσημων συνομιλιών.

Υπογραμμίζοντας την ένταση, εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας είπε ότι οι Ταλιμπάν σκότωσαν περισσότερους από 40 πολίτες σε ολόκληρη τη χώρα την περασμένη εβδομάδα.

«Οι Ταλιμπάν δεν κατάφεραν να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους για μείωση της βίας κατά του αφγανικού λαού και συνεργασία για την επικράτηση της ειρήνης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Χαβίντ Φασιλ στο Twitter.

Βρετανική αποστολή στο Αφγανιστάν δημοσίευσε μια έκθεση την Κυριακή, η οποία εγείρει ανησυχίες σχετικά με 15 επιθέσεις εναντίον εργαζομένων στον τομέα της υγείας και υγειονομικής περίθαλψης κατά τη διάρκεια πανδημίας κορωνοϊού, αποδίδοντας ευθύνη για την πλειονότητα αυτών στους Ταλιμπάν.

Οι Ταλιμπάν απέρριψαν τους ισχυρισμούς και κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι ευθύνεται για τις ανθρώπινες απώλειες την τελευταία εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Απριλίου οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν πως διακόπτουν τις «στείρες» συνομιλίες που διεξήγαγαν απ' ευθείας με την κυβέρνηση του Αφγανιστάν, τις πρώτες εδώ και 18 χρόνια, σχετικά με μια ανταλλαγή αιχμαλώτων.

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM