Βρετανός ΥΠΕΞ: Σύμβολο υποταγής το γονάτισμα, βγαλμένο από το Game of Thrones

Βρετανός ΥΠΕΞ: Σύμβολο υποταγής το γονάτισμα, βγαλμένο από το Game of Thrones Facebook Twitter
ΕPA
0

Aντιδράσεις προκάλεσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντόμινικ Ράαμπ, που δήλωσε ότι το να γονατίζει κανείς- μια κίνηση που έχει υιοθετηθεί από το κίνημα Black Lives Matter- είναι σύμβολο υποταγής, βγαλμένο από το Game of Thrones.

Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε αν θα έκανε κάτι τέτοιο, ο Ράαμπ δήλωσε ότι γονατίζει μόνο για τη βασίλισσα και τη σύζυγό του. Η κίνηση αυτή- το να γονατίζει κάποιος- έγινε ουσιαστικά ευρύτερα γνωστή ως ένδειξη διαμαρτυρίας από τον Κόλιν Καπέρνικ, τον αθλητή του NFL που 2016 γονάτιζε και δεν στεκόταν όρθιος κατά τη διάρκεια του εθνικού ύμνου των ΗΠΑ, προκειμένου να στρέψει την προσοχή στον ρατσισμό και την αστυνομική βία.

Τις τελευταίες εβδομάδες, με το κύμα διαδηλώσεων που ξεκίνησαν μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, η κίνηση αυτή έχει υιοθετηθεί σε όλο τον κόσμο από διαδηλωτές αλλά και αθλητές, πολιτικούς και άλλους ανθρώπους που εκφράζουν με αυτό τον τρόπο συμπαράσταση στο κίνημα Black Lives Matter.

Όμως, ο Ντόμινικ Ράαμπ έχει διαφορετική άποψη. Αν και δήλωσε πως κατανοεί την απόγνωση πίσω από το κίνημα αυτό, συμπλήρωσε αναφερόμενος στο γονάτισμα: «Δεν ξέρω, ίσως έχει ένα ευρύτερο ιστορικό, αλλά σε εμένα φαίνεται βγαλμένο από το Game of Thrones. Μου φαίνεται περισσότερο σαν σύμβολο υποδούλωσης και υποταγής παρά απελευθέρωσης και χειραφέτησης».

 

Συμπλήρωσε ότι καταλαβαίνει ότι υπάρχουν άνθρωποι με διαφορετική άποψη και σημείωσε ότι είναι ζήτημα προσωπικής επιλογής. Όταν τον ρώτησαν αν θα το έκανε, είπε: «Εγώ γονατίζω μόνο για δύο ανθρώπους: τη βασίλισσα και την κυρία μου, όταν της ζήτησα να με παντρευτεί».

Λίγο αργότερα, μετά τις αντιδράσεις που είχαν προκαλέσει οι δηλώσεις του, ο Ντόμινικ Ράαμπ έδωσε διευκρινίσεις. «Για να είμαι ξεκάθαρος, σέβομαι πλήρως το κίνημα Black Lives Matter και τα ζητήματα που το ωθούν. Αν οι άνθρωποι θέλουν να γονατίσουν, αυτό είναι δική τους επιλογή και τη σέβομαι. Πρέπει όλοι να ενωθούμε για να αντιμετωπίσουμε την όποια διάκριση και κοινωνική αδικία», έγραψε σε ανάρτησή του.

Αντιδράσεις από τους βουλευτές

Τα λεγόμενα του Ντόμινικ Ράαμπ προκάλεσαν την έντονη αντίδραση Βρετανών βουλευτών.

«Δεν προσβάλει μόνο το κίνημα Black Lives Matter, αλλά είναι βαθιά ντροπιαστικό για τον Ντόμινικ Ράαμπ. Υποτίθεται ότι είναι υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου», είπε ο Ντέιβιντ Λάμι, βουλευτής των Εργατικών.

«Ξεκίνησε το 2016 με Αμερικανούς αθλητές που αρνούνταν να σταθούν όρθιοι για τον εθνικό ύμνο των ΗΠΑ. Διαμαρτύρονταν για την αστυνομική βία και τον ρατσισμό. Αλλά ο Ντόμινικ Ράαμπ πιστεύει ότι προέρχεται από το Game of Thrones», έγραψε η Ντάιαν Άμποτ, επίσης των Εργατικών, στο Twitter.

Από την πλευρά του ο Εντ Ντέιβι, επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών τόνισε ότι ο Ράαμπ πρέπει να απολογηθεί. Τα σχόλιά του δείχνουν ότι δεν αντιλαμβάνεται πραγματικά ένα παγκόσμιο κίνημα- κλειδί, επεσήμανε αναφερόμενος στον υπουργό Εξωτερικών.

Με πληροφορίες από Times, Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας επισκέφθηκε φιλανθρωπική οργάνωση διανομής τροφίμων στο Σάρεϊ - «Καμία ενημέρωση για την κατάσταση της συζύγου του», λέει δημοσιογράφος του BBC
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Αλβανός δημοσιογράφος λέει ότι ο Μπελέρης είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές γιατί «είναι αρεστός στη Χρυσή Αυγή»

Διεθνή / Με την υποψηφιότητα Μπελέρη η ΝΔ ψάχνει ψήφους από την άκρα δεξιά, γράφουν αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης

Στα Τίρανα ενοχλήθηκαν από τη δήλωση Πύρρου Δήμα «η καταγωγή μου είναι από τη Χειμάρρα, την καρδιά της Βορείου Ηπείρου» - Ποιος ζητά να αφαιρεθεί η αλβανική υπηκοότητα από τον Φρέντη Μπελέρη
NEWSROOM