Οι γερμανικές αρχές έδιναν παιδιά σε παιδόφιλους για 30 χρόνια - Τι ήταν το «πείραμα Κέντλερ»

Οι γερμανικές αρχές έδιναν παιδιά σε παιδόφιλους για 30 χρόνια - Τι ήταν το «πείραμα Κέντλερ» Facebook Twitter
0

Το «σχέδιο Κέντλερ» στο δυτικό Βερολίνο «έδινε» άστεγα παιδιά συστηματικά σε παιδόφιλους, θεωρώντας πως θα γίνονταν ιδανικοί ανάδοχοι γονείς, μια πρακτική που -σύμφωνα με έρευνα- κράτησε δεκαετίες. 

Ο καθηγητής ψυχολογίας Χέλμουτ Κέντλερ ξεκίνησε το «πείραμα» την δεκαετία του 1970, δίνοντας σκόπιμα παιδιά που δεν είχαν σπίτι σε παιδόφιλους άντρες. Αυτοί οι άντρες θα γίνονταν εξαιρετικά στοργικοί ανάδοχοι γονείς, υποστήριζε ο Κέντλερ. 

Έρευνα που πραγματοποίησε το πανεπιστήμιο Hildesheim διαπίστωσε πως οι αρχές του Βερολίνου εφάρμοζαν αυτή την πρακτική για σχεδόν 30 χρόνια, ενώ οι παιδόφιλοι ανάδοχοι πατέρες λάμβαναν μέχρι και τακτικό βοήθημα για την ανατροφή των παιδιών.

Ο Χέλμουτ Κέντλερ (1928-2008), που κατείχε σημαντική θέση στο κέντρο εκπαιδευτικής έρευνας του Βερολίνου, ήταν πεπεισμένος πως η σεξουαλική επαφή ανάμεσα ενήλικες και παιδιά ήταν ακίνδυνη. 

Οι υπηρεσίες παιδικής πρόνοιας του Βερολίνου και η Γερουσία έκαναν τα στραβά μάτια στις αναδοχές ή ακόμα και τις ενέκριναν.

Πριν από μερικά χρόνια, δύο από τα θύματα αποκάλυψαν την ιστορία τους, με το πανεπιστήμιο Hildesheim να διεξάγει έκτοτε συνεντεύξεις αναζητώντας ταυτόχρονα πληροφορίες σε αρχεία. 

Αυτό που ανακάλυψαν ήταν «ένα δίκτυο σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, την κρατική υπηρεσία πρόνοιας για τους νέους και τη Γερουσία του Βερολίνου», στο οποίο η παιδοφιλία ήταν «αποδεκτή και υποστηριζόμενη». 

Ο ίδιος ο Κέντλερ διατηρούσε τακτικές επαφές με τα παιδιά και τους ανάδοχους πατέρες τους. Σε βάρος του δεν ασκήθηκε ποτέ δίωξη, αφού μέχρι τα θύματά του να βρουν το θάρρος να μιλήσουν, τα εγκλήματά του είχαν ήδη παραγραφεί. Για τον λόγο αυτό τα θύματα δεν έχουν λάβει μέχρι σήμερα καμία αποζημίωση. 

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι πολλοί από τους ανάδοχους πατέρες ήταν διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί. Κάνουν λόγο για ένα δίκτυο που περιλάμβανε υψηλόβαθμα μέλη του Ινστιτούτου Max Planck, του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου και του διαβόητου Σχολείου Odenwald στην Έσση, που βρέθηκε στο επίκεντρο ενός τεράστιου σκανδάλου παιδοφιλίας πριν από αρκετά χρόνια, και πλέον έχει κλείσει.

Η Γερουσιαστής του Βερολίνου, Sandra Scheeres, χαρακτήρισε τα ευρήματα της μελέτης «σοκαριστικά και τρομακτικά».

Μια πρώτη έκθεση για το «πείραμα Κέντλερ» δημοσιεύτηκε το 2016 από το Πανεπιστήμιο του Göttingen. Οι ερευνητές της εν λόγω μελέτης δήλωσαν στη συνέχεια ότι η Γερουσία του Βερολίνου δεν έδειξε να ενδιαφέρεται για την αποκάλυψη της αλήθειας.

Ωστόσο, οι αρχές του Βερολίνου δεσμεύτηκαν να ρίξουν φως στην υπόθεση. 

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γερμανία: Δύο άντρες σχεδίαζαν επιθέσεις σε στρατιωτικές βάσεις για λογαριασμό της Ρωσίας

Διεθνή / Γερμανία: Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι σαν πράκτορες της Ρωσίας - Σχεδίαζαν επιθέσεις σε στρατιωτικές βάσεις

Οι εισαγγελείς κατηγορούν τους υπόπτους ότι συνεργάζονται με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες σε απόπειρα να υπονομεύσουν την υποστήριξη προς την Ουκρανία
NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Αισθάνεται έντονα πιεσμένος με τον καρκίνο της Κέιτ Μίντλετον και του βασιλιά Κάρολου

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Αισθάνεται έντονα πιεσμένος με τον καρκίνο της Κέιτ Μίντλετον και του βασιλιά Κάρολου

Επιστρέφει στα βασιλικά καθήκοντα ο πρίγκιπας Ουίλιαμ για πρώτη φορά μετά την διάγνωση με καρκίνο της Κέιτ Μίντλετον - Ένας Βρετανός ιστορικός και μια βασιλική βιογράφος περιγράφουν την δύσκολη θέση του διαδόχου του θρόνου αυτή την περίοδο
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κύπρος: Πήγε διακοπές για τα γενέθλιά της και βρέθηκε στην εντατική μετά από δάγκωμα οχιάς

Διεθνή / Κύπρος: Πήγε διακοπές για τα γενέθλιά της και βρέθηκε στην εντατική μετά από δάγκωμα φιδιού

Η 40χρονη Βρετανίδα είχε πάει στην Κύπρο για να γιορτάσει τα γενέθλιά της - Ένα φίδι μήκους 1,5 μέτρου τη δάγκωσε στο πόδι την ώρα που ετοιμαζόταν να κάνει διαλογισμό
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ