ΗΠΑ: Το Άινταχο δίνει μπόνους 1.500 δολ. σε κάθε άνεργο για να επιστρέψει στη δουλειά του

ΗΠΑ: Το Άινταχο δίνει μπόνους 1.500 δολ. σε κάθε άνεργο για να επιστρέψει στη δουλειά του Facebook Twitter
ΗΠΑ: Το Άινταχο δίνει μπόνους 1.500 δολ. σε κάθε άνεργο για να επιστρέψει στη δουλειά του (EPA/Αρχείο)
0

Μπόνους 1.500 δολαρίων σε άνεργους κατοίκους δίνει το Άινταχο των ΗΠΑ προκειμένου να τους δελεάσει να επιστρέψουν στην εργασία τους και να μειώσει έτσι τα επιδόματα ανεργίας.

Η προσπάθεια αυτή αντικατοπτρίζει πρόταση των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο, που καλείται να αποφασίσει σύντομα εάν θα συνεχίσει να υποστηρίζει τα εκατομμύρια των Αμερικανών, που έχασαν τη δουλειά τους λόγω της πανδημίας.

Αρκετοί νομοθέτες τίθενται υπέρ των μπόνους επιστροφής στην εργασία, όπως αυτά που εφαρμόζει ο Ρεπουμπλικανός Κυβερνήτης Μπραντ Λίλ, του Άινταχο.

Ωστόσο, πολλοί είναι οι Δημοκρατικοί που θέλουν να επεκτείνουν την εβδομαδιαία ενίσχυση των 600 δολ στα επιδόματα που πέρασε το Κογκρέσο τον Μάρτιο ως μέρος του οικονομικού πακέτου βοήθειας των 2 τρισ. δολ.

Ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Λάρι Κούντλοου, δήλωσε στο CNN την Κυριακή ότι η πληρωμή των 600 δολ., η οποία είναι στην κορυφή των κρατικών επιδομάτων, θα λήξει στα τέλη Ιουλίου όπως είχε προγραμματιστεί.

«Θέλουμε οι άνθρωποι να επιστρέψουν στη δουλειά. Ο Πρόεδρος εξετάζει ένα μεταρρυθμιστικό μέτρο, που θα εξακολουθεί να παρέχει κάποιο είδος μπόνους για την επιστροφή στην εργασία» είπε.

Το επίμαχο ζήτημα πλέον είναι ότι πλειονότητα των ανέργων Αμερικανών έχουν περισσότερες απολαβές από την την ανεργία, παρά από την εργασία.

Αυτό προκαλεί ανησυχία ότι αυτή η ανισορροπία δίνει στους ανθρώπους ένα κίνητρο να παραμείνουν στο περιθώριο, γεγονός που θα επιβραδύνει την οικονομική ανάκαμψη.

Οι περισσότεροι άνεργοι Αμερικανοί θα χάσουν τα επιδόματα ανεργίας, συμπεριλαμβανομένης της ομοσπονδιακής ενίσχυσης των 600 δολ. εάν απορρίψουν την προσφορά για να επιστρέψουν στη δουλειά τους.

Μόνο όσοι πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια για το πρόγραμμα βοήθειας που αφορά στην ανεργία λόγω της πανδημίας, που δημιούργησε το Κογκρέσο τον Μάρτιο, μπορούν να παραμείνουν επιλέξιμοι.

Η γενική ανησυχία σχετικά με την έκθεση στον κορωνοϊό συνήθως δεν αποτελεί επαρκή λόγο για να παραμείνει κάποιος σε καθεστώς ανεργίας και να συνεχίζει να ζει με τα αντίστοιχα επιδόματα.

Στο Άινταχο, οι κάτοικοι θα λάβουν ένα εφάπαξ μπόνους 1.500 δολ. σε μετρητά για να συνεχίσουν την εργασία πλήρους απασχόλησης και 750 δολ. αντίστοιχα για θέσεις μερικής απασχόλησης.

Εκείνοι που έχασαν τη δουλειά τους από την 1η Μαρτίου και επιστρέφουν μεταξύ 1ης Μαΐου και 1ης Ιουλίου, είναι επιλέξιμοι, δήλωσε ο Άλεξ Άνταμς, υπεύθυνος του τμήματος οικονομικής διαχείρισης του υπουργείου Οικονομικών.

Το κράτος πρόκειται να διαθέσει 100 εκατ. δολ. από τα 1,25 δισ. δολ. που έλαβε σε ομοσπονδιακά κονδύλια για το πακέτο ενίσχυσης, στην απόπειρα να πείσει τον κόσμο να επιστρέψει στις δουλειές του, αν και υπάρχει και το ενδεχόμενο να διαθέσει χρήματα που αρχικά αποσκοπούσαν στην ενίσχυση μικρών επιχειρήσεων.

Τα μπόνους θα διανεμηθούν βάσει προτεραιότητας και αναμένεται να καλύψουν περίπου 70.000 κατοίκους του Άινταχο. Οι εργοδότες, μερικοί από τους οποίους έχουν δηλώσει πως δυσκολεύονται να προσλάβουν υπαλλήλους, θα υποβάλουν αίτηση για λογαριασμό των εργαζομένων τους.

Σχεδόν 150.000 εργαζόμενοι στο Άινταχο υπέβαλαν πρώτη φορά αίτηση για επίδομα ανεργίας κατά τη διάρκεια των  12 εβδομάδων από την κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης λόγω του κορωνοϊού στα μέσα Μαρτίου.

Το ποσοστό ανεργίας συνολικά στις ΗΠΑ αυξήθηκε στο 11,5% τον Απρίλιο, από 2,5% τον προηγούμενο μήνα.

«Το βάζουμε ως δόλωμα για να ανέβει η οικονομία», παραδέχτηκε σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, ο Ρεπουμπλικανός Κυβερνήτης του Άινταχο.

Με πληροφορίες του CNN

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM