Έρευνα: Οι Έλληνες είναι οι πιο ικανοποιημένοι από τη διαχείριση της πανδημίας - Στον «πάτο» Βραζιλία, ΗΠΑ, Βρετανία

Έρευνα: Οι Έλληνες είναι οι πιο ικανοποιημένοι από τη διαχείριση της πανδημίας - Στον «πάτο» Βραζιλία, ΗΠΑ, Βρετανία Facebook Twitter
Μόνο τρεις από τις 53 χώρες θεωρούν πως οι ΗΠΑ χειρίστηκαν τον κορωνοϊό καλύτερα από την Κίνα, σύμφωνα με έρευνα (EPA)
0

Οι Έλληνες φαίνεται πως είναι οι πιο ικανοποιημένοι μεταξύ των πολιτών 53 κρατών, από τους χειρισμούς της κυβέρνησης απέναντι στην πανδημία κορωνοϊού, σύμφωνα με μεγάλη διεθνή έρευνα σε 120.000 ανθρώπους. 

Η δημοσκόπηση έγινε από τη γερμανική εταιρεία δημοσκοπήσεων Dalia Research και το ίδρυμα Alliance of Democracy Foundation, μια οργάνωση με επικεφαλής τον πρώην γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, και αποκάλυψε επίσης τη βαθιά δυσαρέσκεια για την ηγεσία των ΗΠΑ.

Σύμφωνα πάντα με την έρευνα, σε διεθνή κλίμακα οι ψηφοφόροι στην Ελλάδα είναι οι πιο ικανοποιημένοι διεθνώς, σε ποσοστό 89%, για τους χειρισμούς της κυβέρνησης απέναντι στην πανδημία. Ακολουθεί η Ταϊβάν (87%) και η Ιρλανδία (87%), η Νότια Κορέα, η Αυστραλία, και η Δανία (όλες με 86%). Στον αντίποδα, επικρατεί τεράστια δυσαρέσκεια σε Βραζιλία, Γαλλία, Ιταλία, ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο.

Δυσπιστία για τις ΗΠΑ

Τα ευρήματα της σφυγμομέτρησης δείχνουν ότι μόλις σε τρεις χώρες από τις 53 που συμπεριλήφθηκαν στο πρόγραμμα, οι πολίτες πιστεύουν πως οι ΗΠΑ έχουν αντιμετωπίσει την πανδημία καλύτερα από την Κίνα η οποία, παρά την δυσπιστία για τα δεδομένα, θεωρείται πως χειρίστηκε καλύτερα για τα εσωτερικά δεδομένα της την πανδημία. 

Παράλληλα, μόνο το ένα τρίτο των ανθρώπων σε ολόκληρον τον κόσμο δήλωσαν ότι οι ΗΠΑ ανταποκρίθηκαν καλά στον Covid-19, σε σύγκριση με περισσότερο από το 60% των ερωτηθέντων, που είπε ότι η ανταπόκριση της Κίνας ήταν καλή.

Η έρευνα δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από τη μεγάλη διάσκεψη για το Μέλλον της Δημοκρατίας αυτήν την εβδομάδα, με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι και τον ακτιβιστή της δημοκρατίας του Χονγκ Κονγκ Τζόσουα Γουόνγκ.

Η σύσκεψη είναι πιθανό να αποτελέσει σημείο συγκέντρωσης για ακτιβιστές υπέρ της Δημοκρατίας καθώς η Κίνα και οι ΗΠΑ συμμετέχουν σε έναν ολοένα και πιο εμφανή ιδεολογικό ανταγωνισμό.

Σε μόνο τρεις χώρες - την Ταϊβάν, τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα - θεωρούν ότι οι ΗΠΑ ανταποκρίθηκαν καλά, άποψη που έχουν και γα την Κίνα ωστόσο.

Αντανακλώντας τη δημοτικότητα του Ντόναλντ Τραμπ σε παγκόσμιο επίπεδο, μόνο το ένα τρίτο των Ευρωπαίων πιστεύει ότι οι ΗΠΑ είναι μια θετική δύναμη για την παγκόσμια δημοκρατία, σε σύγκριση με τους μισούς που λένε ότι έχει αρνητικό αντίκτυπο.

Το θετικό ποσοστό έχει μειωθεί κατά 4% σε σχέση με την ίδια έρευνα πέρυσι. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων και  στις 15 ευρωπαϊκές χώρες, πολίτες των οποίων συμμετείχαν στην έρευνα, δηλώνει ότι οι ΗΠΑ έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην παγκόσμια δημοκρατία, με το καθαρό αρνητικό αποτέλεσμα στο -40% στη Γερμανία.

Ο Ράσμουσεν, πρώην πρωθυπουργός της Δανίας, δήλωσε πως «Ο Covid-19 είναι επίσης μια δοκιμασία για τη δημοκρατία. Η δημοκρατία είναι ακόμα ζωντανή στις καρδιές και στο μυαλό των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, αλλά αυτή η μελέτη επισημαίνει την αποσύνδεση μεταξύ των πολιτών και των κυβερνήσεών τους. Θα πρέπει να λειτουργεί ως κάλεσμα αφύπνισης προς τους δημοκρατικούς ηγέτες ότι οι άνθρωποι θέλουν περισσότερη δημοκρατία και ελευθερία μετά τον Covid-19».

Οι μισοί Αμερικανοί και λίγο περισσότεροι από τους μισούς Γάλλους, Ιταλούς και Βέλγους λένε ότι η χώρα τους είναι Δημοκρατική.

Κάθε χώρα που συμμετείχε στην έρευνα πάσχει από ένα μικρότερο ή μεγαλύτερο «δημοκρατικό έλλειμμα»,  ένα χάσμα μεταξύ του ποσοστού που πιστεύει ότι η δημοκρατία είναι σημαντική και εκείνων που πιστεύουν ότι ζουν σε μια δημοκρατική χώρα. Τα μεγαλύτερα αρνητικά ποσοστά καταγράφηκαν στη Βενεζουέλα (50%), στην Πολωνία (48%), στην Ουγγαρία (42%), στην Ουκρανία (39%) και στην Ταϊλάνδη (35%).

Με πληροφορίες του Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM