Ιταλία: Ασθενής γέμιζε ελιές κατά την επέμβαση αφαίρεσης όγκου στον εγκέφαλο

Ιταλία: Ασθενής γέμιζε ελιές κατά την επέμβαση αφαίρεσης όγκου στον εγκέφαλο Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Σε ανθρώπους που υποβάλλονται σε επέμβαση στον εγκέφαλο, συχνά ζητείται να παίξουν κάποιο όργανο κατά τη διάρκεια της εγχείρησης ώστε οι χειρουργοί να εντοπίζουν το ακριβές σημείο επέμβασης. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καταγεγραμμένο περιστατικό ασθενούς που γεμίζει ελιές στο χειρουργικό κρεβάτι. 

Αυτό συνέβη με μια 60χρονη Ιταλίδα η οποία, κατά τη διάρκεια επέμβασης αφαίρεσης όγκου από τον αριστερό κροταφικό λοβό, εξασκήθηκε στο γέμισμα ελιών.

Σύμφωνα με τους νευροχειρουργούς στο νοσοκομείο της Ανκόνα, η επέμβαση «εξελίχθηκε πολύ καλά», με την ασθενή να ετοιμάζει 90 ελιές σε διάστημα μιας ώρας, σε μια χειρουργική αίθουσα που έμοιαζε με κουζίνα.

Ιταλία: Ασθενής γέμιζε ελιές κατά την επέμβαση αφαίρεσης όγκου στον εγκέφαλο Facebook Twitter
Στιγμιότυπο από την επέμβαση της 60χρονης Ιταλίδας

Η συγκεκριμένη μέθοδος χειρουργείου χρησιμοποιείται για να αντιμετωπίσει κάποιες νευρολογικές περιπτώσεις, όπως όγκους που επηρεάζουν περιοχές του εγκεφάλου υπεύθυνες για την όραση, την κίνηση ή την ομιλία. Προκειμένου ο χειρουργός να καταφέρει την ελάχιστη δυνατή ζημιά στους υγιείς ιστούς, ο ασθενείς υποβάλλεται σε κάποια δοκιμασία ερωτήσεων ή δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Και δεδομένου του ότι ο αριστερός κροταφικός λοβός ελέγχει την ομιλία, τη μνήμη και την κίνηση της αριστερής πλευράς του σώματος, ο νευροχειρουργός Roberto Trignani τόνισε στο ιταλικό πρακτορείο Ansa πως η μέθοδος αυτή «μας επιτρέπει να παρακολουθούμε τον ασθενή ενόσω δουλεύουμε στις λειτουργίες του εγκεφάλου του και να ρυθμίζουμε τις κινήσεις μας».

Ο δρ. Τρινιάνι, μέλος ενδεκαμελούς χειρουργικής ομάδας, έχει πραγματοποιήσει περίπου 60 εγχειρήσεις με αυτή τη μέθοδο τα τελευταία χρόνια.

Κι ενώ σε άλλο ασθενή είχε ζητηθεί να παρακολουθήσει καρτούν, το γέμισμα της ελιάς είναι πολύ πιο περίπλοκη διαδικασία. 


Πριν από μερικούς μήνες, άλλωστε, μια ασθενής που υπεβλήθη σε επέμβαση στον εγκέφαλο σε νοσοκομείο του Λονδίνου, έπαιζε βιολί καθ' όλη τη διάρκεια της εγχείρησης για την αφαίρεσή του.

Η ασθενής έπαιζε βιολί προκειμένου οι χειρουργοί να εντοπίσουν την ακριβή ζώνη της επέμβασης και να διατηρήσουν την ικανότητά της να κινεί το αριστερό της χέρι και να μην χρειασθεί να εγκαταλείψει το 40χρόνο πάθος της για τη μουσική.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM