Κορωνοϊός: Μπολσονάρου όπως Τραμπ- Απειλεί με αποχώρηση από τον ΠΟΥ, ενώ οι νεκροί ξεπέρασαν τους 35.000

Κορωνοϊός: Μπολσονάρου όπως Τραμπ- Απειλεί με αποχώρηση από τον ΠΟΥ, ενώ οι νεκροί ξεπέρασαν τους 35.000 Facebook Twitter
EPA
0

Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου απείλησε να αποσύρει τη Βραζιλία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την ώρα που οι νεκροί από τον κορωνοϊό στη χώρα ξεπερνούν πλέον τους 35.000.

Σύμφωνα με τον τελευταίο ημερήσιο υπολογισμό, 1.005 θάνατοι και 30.830 κρούσματα καταγράφηκαν στη Βραζιλία σε 24 ώρες. Πλέον, η χώρα έχει ξεπεράσει την Ιταλία σε νεκρούς από τον κορωνοϊό (πάνω από 35.000 θάνατοι) και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 645.771.

Παρόλα αυτά, ο Μπολσονάρου επιμένει να τάσσεται υπέρ της άρσης των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβάλει οι Πολιτείες, υποστηρίζοντας ότι το οικονομικό κόστος είναι μεγαλύτερο από τους κινδύνους της δημόσιας υγείας.

«Έχουν περάσει μόλις 100 ημέρες από τότε που ο Μπολσονάρου χαρακτήριζε μια μικρή γρίπη τον ιό που τώρα σκοτώνει έναν Βραζιλιάνο κάθε λεπτό. Ενώ το διαβάζετε αυτό, ακόμη ένας Βραζιλιάνος πέθανε από κορωνοϊό», ανέφερε σε κεντρικό άρθρο στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα Folha de S.Paulo.

Όταν ρωτήθηκε για τις απόπειρες χαλάρωσης των μέτρων στη Βραζιλία παρά την καθημερινή αύξηση των νεκρών και των κρουσμάτων, η εκπρόσωπος του ΠΟΥ Μάργκαρετ Χάρις εξέφρασε την ανησυχια του Οργανισμού.

«Η επιδημία, το ξέσπασμα, στη Λατινική Αμερική είναι έντονα ανησυχητικό. Μεταξύ των έξι βασικών κριτηρίων για τη χαλάρωση της καραντίνας είναι ιδανικά να μειώνεται η μετάδοση», ανέφερε χαρακτηριστικά, αλλά η τοποθέτησή της προκάλεσε την αντίδραση του Μπολσονάρου.

Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος απείλησε με αποχώρηση από τον ΠΟΥ, κατηγορώντας τον οργανισμό για ιδεολογική προκατάληψη. «Σας το λέω εδώ, οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τον ΠΟΥ, το εξετάζουμε στο μέλλον (...). Είτε ο ΠΟΥ λειτουργεί χωρίς ιδεολογικές προκαταλήψεις, είτε αποχωρούμε και εμείς. Δεν χρειαζόμαστε ανθρώπους από το εξωτερικό να εκφράζουν τα συναισθήματά τους για την υγεία εδώ», είπε σε δημοσιογράφους.

Άλλοι 922 νεκροί στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ, ο κορωνοϊός στοίχισε τη ζωή άλλων 922 ανθρώπων μέσα σε 24 ώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Οι νεκροί στη χώρα ξεπερνούν τα 109.000 και τα κρούσματα είναι τουλάχιστον 1.894.000. Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε την Παρασκευή ότι οι ΗΠΑ «έχουν ξεπεράσει σε μεγάλο βαθμό» τον κορωνοϊό. Πάντως, η χώρα εξακολουθεί να καταγράφει περίπου 1.000 νεκρούς και 20.000 κρούσματα καθημερινά.

Σύμφωνα με τον μέσο όρο εννέα επιδημιολογικών μοντέλων τον οποίο υπολόγισαν ερευνητές του πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού ενδέχεται να φθάσει τους 127.000 νεκρούς περί τις 27 Ιουνίου.

Παρότι η πανδημία μοιάζει να επιβραδύνεται στη χώρα σε σύγκριση με την κορύφωσή της, στα μέσα Απριλίου, επαγγελματίες της υγείας ανησυχούν για τον κίνδυνο αναζωπύρωσης τις επόμενες εβδομάδες, καθώς συνεχίζονται οι μαζικές κινητοποιήσεις για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

Πάνω από 13.000 οι νεκροί στο Μεξικό

Στο Μεξικό, τη χώρα που έχει δεχθεί το δεύτερο σφοδρότερο πλήγμα στη Λατινική Αμερική μετά τη Βραζιλία, καταγράφηκαν 625 νέοι θάνατοι και 4.346 κρούσματα σε 24 ώρες.

O συνολικός απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα ανέρχεται πλέον σε 13.170 νεκρούς επί συνόλου 110.026 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP, Reuters

 


Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM
Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Διεθνή / Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Την αποκάλυψη έκανε ο βασιλιάς Βίλεμ Αλεξάντερ κατά την διάρκεια ομιλίας του σε δείπνο προς τιμήν του βασιλικού ζεύγους της Ισπανίας - Η πριγκίπισσα Αμαλία δεχόταν απειλές από τον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ