Μήνυσαν τον Τραμπ για τα χημικά σε διαδηλωτές έξω από τον Λευκό Οίκο

Μήνυσαν τον Τραμπ για τα χημικά σε διαδηλωτές έξω από τον Λευκό Οίκο Facebook Twitter
0

Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών μήνυσε τον Ντόναλντ Τραμπ, τον Γουίλιαμ Μπαρ και άλλους ομοσπονδιακούς αξιωματούχους για την επίθεση εναντίον διαδηλωτών κοντά στον Λευκό Οίκο τη Δευτέρα.

Την επίθεση κατά όσων διαδήλωναν για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλοίντ, διέταξε ο Γενικός Εισαγγελέας Μπαρ ώστε ο Τραμπ να μπορεί να περπατήσει μέχρι την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, όπου φωτογραφήθηκε με μια Βίβλο στο χέρι.

Σύμφωνα με μια δήλωση από την Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) της Περιφέρειας της Κολούμπια, η αγωγή κατατέθηκε για λογαριασμό τoυ κινήματος Black Lives Matter DC και μεμονωμένοι διαδηλωτές κατηγορούν τον Τραμπ και τους άλλους αξιωματούχους  για «παραβίαση των συνταγματικών τους δικαιωμάτων και εμπλοκή σε παράνομη συνωμοσία για παραβίαση αυτών των δικαιωμάτων».

Η Επιτροπή Δικηγόρων Πολιτικών Δικαιωμάτων και Αστικών Υποθέσεων της Ουάσιγκτον, η Επιτροπή Πολιτικών Δικαιωμάτων βάσει του Νόμου και η δικηγορική εταιρεία Arnold & Porter υπέβαλαν επίσης την αγωγή.

«Αυτό που συνέβη στα μέλη μας τη Δευτέρα το απόγευμα, εδώ στην πρωτεύουσα του έθνους, ήταν προσβολή όλων των δικαιωμάτων μας», δήλωσε η April Goggans του Black Lives Matter DC. «Ο θάνατος των Τζορτζ Φλόιντ και της Μπρένα Τέιλορ (μια 26χρονη που σκοτώθηκε όταν η αστυνομία έκανε έφοδο στο διαμέρισμά της στο Λούισβιλ του Κεντάκι τον Μάρτιο) από χέρια αστυνομικών, έχει δυναμώσει την οργή, τον πόνο και τη βαθιά θλίψη που υπέστη η κοινότητά μας εδώ και γενιές. Δεν θα σιωπήσουμε από δακρυγόνα και λαστιχένιες σφαίρες. Τώρα είναι η ώρα μας να ακουστούμε».

Ο Scott Michaelman, νομικός διευθυντής του ACLU της Περιφέρειας της Κολούμπια, δήλωσε: «Η ντροπιαστική, αντισυνταγματική, απρόκλητη και ειλικρινά εγκληματική επίθεση του προέδρου εναντίον των διαδηλωτών, επειδή διαφωνούσε με τις απόψεις τους, κλονίζει τα θεμέλια της συνταγματικής τάξης του έθνους μας. Και όταν ο ανώτερος αξιωματικός επιβολής του νόμου του έθνους ακολουθεί την τακτική ενός ολιγάρχη, παγώνει την προστατευμένη ελευθερία λόγου για όλους μας.»

Ο Ben Wizner της ACLU, δήλωσε ότι οι αγωγές θα κατατεθούν σε όλες τις ΗΠΑ, όπου «η επιβολή του νόμου οπλισμένη με στρατιωτικά όπλα ανταποκρίνεται με βία σε άτομα που διαμαρτύρονται για την αστυνομική βία. Το δικαίωμα στη διαμαρτυρία δέχεται επίθεση και δεν θα το αφήσουμε αναπάντητο».

Ο Τραμπ και οι υποστηρικτές του ισχυρίστηκαν ότι οι διαδηλωτές στην πλατεία Λαφαγιέτ, μπροστά από τον Λευκό Οίκο, και κοντά στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη δεν δέχθηκαν δακρυγόνα. Ωστόσο, όπως επισημαίνει το  Associated Press, «η αστυνομία αρνήθηκε τη χρήση δακρυγόνων, αλλά αναγνώρισε την χρήση μιας ένωσης πιπεριού, την οποία τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και άλλοι επιστημονικοί οργανισμοί καταγράφουν ως μία μορφή δακρυγόνου».

Ο Λευκός Οίκος αμφισβήτησε επίσης αναφορές ότι χρησιμοποιήθηκαν λαστιχένιες σφαίρες για την απομάκρυνση του πλήθους πριν ο Τραμπ, ο οποίος μόλις είχε υποσχεθεί «νόμο και τάξη» σε μια σύντομη ομιλία, περπατήσει προς την εκκλησία. Χαρακτηριστικός είναι ωστόσο ο τίτλος της Washington Post: «Ο Λευκός Οίκος λέει ότι η αστυνομία δεν χρησιμοποίησε δακρυγόνα και λαστιχένιες σφαίρες σε περιστατικό όπου διέλυσε πλήθος διαδηλωτών με χημικά και πυρομαχικά».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ