Ένταλμα σύλληψης για τον αντιπρόεδρο της Samsung μετά από απάτη 3,7 δισ. δολαρίων

Ένταλμα σύλληψης για τον αντιπρόεδρο της Samsung μετά από απάτη 3,7 δισ. δολαρίων Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Ένταλμα σύλληψης για τον Τζέι Γιονγκ Λι, αντιπρόεδρο της Samsung εξέδωσαν την Πέμπτη εισαγγελείς της Νότιας Κορέας

Το ένταλμα σύλληψης, για τον Τζέι Γιονγκ Λι, και για άλλα δύο υψηλόβαθμα στελέχη της Samsung, εκδόθηκε μετά από εκτεταμένη έρευνα για μία λογιστική απάτα και μία αμφιλεγόμενη συγχώνευση. Η υπόθεση έχει συγκλονίσει τη χώρα. Στη συγχώνευση είχε προχωρήσει ο όμιλος Samsung το 2015. Οι Αρχές της χώρας, ότι η αξία της Cheil Industries, ενός παρόχου ηλεκτρονικών υλικών, διογκώθηκε σκόπιμα πριν από τη συγχώνευση του 2015.

Όπως αποδείχθηκε ο Τζέι Γιονγκ Λι, ήταν ένας από τους κυριότερους μετόχους της εταιρείας και η εξαγορά άνοιξε τον δρόμο για να διαδεχθεί τον πατέρα του στην ηγεσία του νοτιοκορεατικού κολοσσού. Σύμφωνα με αναφορές στον Τύπο η λογιστική απάτη υπολογίζεται σε 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι εισαγγελικές Αρχές πιστεύουν επίσης ότι ο Τζέι Γιονγκ Λι είχε δωροδοκήσει την πρώην πρόεδρο της χώρας Παρκ Γκέουν-χε, ώστε να εξασφαλίσει κυβερνητική υποστήριξη για τη συγχώνευση των εταιρειών. Το 2016 η Παρκ καθαιρέθηκε με απόφαση της Εθνοσυνέλευσης. Η καθαίρεση επικυρώθηκε ομόφωνα από το Συνταγματικό Δικαστήριο έναν χρόνο μετά , απομακρύνοντας οριστικά από την εξουσία την Παρκ. Έναν χρόνο μετά κρίθηκε ένοχη για διαφθορά και καταδικάστηκε για δωροληψία σε κάθειρξη 24 ετών. Τότε, ο Τζέι Γιονγκ Λι, είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση πέντε ετών. Αφέθηκε ελεύθερος το 2018. 

Ο Τζέι Γιονγκ Λι εκπροσωπεί την τρίτη γενιά της Samsung που ξεκίνησε το 1938 για να μετεξελιχθεί στη σημερινή πολυεθνική. Ο πατέρας του κατηγορούμενου, ο Λι Κουν-χι είναι γιος του αρχικού ιδρυτή της εταιρείας, όμως από το 2014 όταν και υπέστη καρδιακό επεισόδιο, νοσηλεύεται υπό άκρα μυστικότητα.

Το 2010, όταν ο Λι Κουν-χι απαίτησε από το γιο του να επιστρέψει στη Νότια Κορέα για να τον βοηθήσει στη διοίκηση της αχανούς οικογενειακής αυτοκρατορίας, ο Τζέι Γ. Λι ήταν φοιτητής στο τμήμα διοίκησης επιχειρήσεων του Χάρβαρντ. Αφού εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Σεούλ, παντρεύτηκε και, πριν από το διαζύγιό του, έγινε πατέρας δύο παιδιών.

Σύμφωνα με το Variety ο Τζέι Γιονγκ Λι πρωταγωνίστησε στη μάχη που έδωσε η Ν. Κορέα κατά του κορωνοϊού. 

Με πληροφορίες από techcrunch.com/Variety/Πρώτο Θέμα

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM