Βίαια επεισόδια για ακόμη μια μέρα το βράδυ της Κυριακής στην Κωνσταντινούπολη και όχι μόνο.

 

Το Μπεσίκτας μοιάζει πλέον με πεδίο μάχης μετά τις συγκρούσεις της αστυνομίας με διαδηλωτές που επεχείρησαν να προσεγγίσουν το εκεί πρωθυπουργικό γραφείο.

 

Οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν ακόμη κι έναν εκσκαφέα για να απωθήσουν το οργισμένο πλήθος, που με τη σειρά του απάντησε με πέτρες, σιδηρολοστούς και μπουκάλια.

 

Οι δηλώσεις Ερντογάν ότι οι κινητοποιήσεις δεν έχουν να κάνουν με το πάρκο Γκέζι, αλλά υποκινούνται από την αντιπολίτευση εν όψει των εκλογών του 2014 έριξαν περισσότερο λάδι στη φωτιά.

 

Όμως το γραφείο του κυβερνώντος κόμματος στη Σμύρνη, το οποίο οι διαδηλωτές παρέδωσαν στις φλόγες, μάλλον δείχνει του πρωθυπουργικού λόγου το αληθές.

 

Η ειρηνική διαμαρτυρία κατά της τσιμεντοποίησης του πάρκου Γκέζι μοιάζει τόσο παρωχημένη πλέον, καθώς οι διαδηλώσεις έχουν λάβει σαφέστατη αντικυβερνητική χροιά κι έχουν εξαπλωθεί στις μεγαλύτερες τουρκικές πόλεις, της αστυνομικής βίας βοηθούσης, φυσικά. Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Άδανα και Άγκυρα μετατρέπονται καθημερινά σε πεδίο μάχης, ενώ η πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης τείνει να λάβει το χαρακτήρα μιας νέας πλατείας Ταχρίρ.

 

Στην Άγκυρα, η αστυνομία προχώρησε στη βίαιη εκκένωση εμπορικού χώρου, συλλαμβάνοντας τουλάχιστον 200 άτομα.

 

Από πλευράς του, ο πρωθυπουργός Ερντογάν χαρακτήρισε υποκινούμενους πλιατσικολόγους τους διαδηλωτές, ενώ απέρριψε τον χαρακτηρισμό «δικτάτορας».

 

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 200 κινητοποιήσεις σε 67 πόλεις, ενώ ευρεία είναι και η διεθνής αλληλεγγύη προς τους διαδηλωτές.

 

Πηγή: Euronews

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr