Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα οστά περίπου 60 μαμούθ, στο εργοτάξιο ενός αεροδρομίου υπό κατασκευή στο Μέξικο Σίτι, πολύ κοντά σε ανθρώπινες προϊστορικές παγίδες.

 

Τα οστά των μαμούθ βρέθηκαν σε μία περιοχή που πριν χιλιετίες δέσποζε μια πλατιά και ρηχή λίμνη, σημείο όπου τα ζώα τρέφονταν και ξεδιψούσαν, πέφτοντας νεκρά από τους πρωτόγονους κυνηγούς. 

 

«Ήταν πάρα πολλά, ήταν εκατοντάδες», λέει ο αρχαιολόγος Πέδρο Σάντσεζ Νάβα, του Εθνικού Ινστιτούτου Ανθρωπολογίας και Ιστορίας.

 

Η ομάδα ξεκίνησε τις ανασκαφές τον Οκτώβριο, μαζί με τις εργασίες μετατροπής μιας παλιάς στρατιωτικής βάσης σε αεροδρόμιο και, μέσα σε έξι μήνες, τα οστά 60 φυτοφάγων μαμούθ ανακαλύφθηκαν. Έβρισκαν περίπου δέκα κάθε μήνα και οι παλαιοντολόγοι ελπίζουν πως θα συνεχίσουν να βρίσκουν και άλλα μέχρι το 2022, οπότε και η κατασκευή του αεροδρομίου θα ολοκληρωθεί και οι ανασκαφές αναγκαστικά θα σταματήσουν. 

 

Τα περισσότερα θηρία φαίνεται πως πέθαναν, ή σκοτώθηκαν, στις όχθες τις λίμνης Xaltocan που πλέον, όπως και τα μαμούθ που ξεδιψούσαν εκεί, έχει εξαφανιστεί και υπάρχει μόνο στα βιβλία. Η ρηχή λίμνη εξασφάλιζε ήπια, χαμηλή βλάστηση που προσέλκυε τα μαμούθ, τα οποία σε καθημερινή βάση έπρεπε να καταναλώνουν 150 κιλά τροφής το καθένα για να επιβιώσουν. «Ήταν σαν παράδεισος για αυτά», λέει ο Σάντσεθ Νάβα. 

 

Σε απόσταση 10 χιλιομέτρων, είχαν βρεθεί πέρυσι λάκκοι που είχαν φανερά σκαφτεί από προϊστορικούς κυνηγούς, περίπου 15.000 χρόνια πριν, και στους οποίους παγίδευαν τα ανυποψίαστα μαμούθ για το κρέας τους. Τα τρομαγμένα ζώα έπεφταν στους λάκκους βάθους δύο μέτρων και δεν μπορούσαν να ξαναβγούν, με αποτέλεσμα οι κυνηγοί να τα σκοτώνουν από την άνεση και την ασφάλεια του υπερυψωμένου εδάφους γύρω από την παγίδα. 

 

Οι λάκκοι βρέθηκαν κατά τη διάρκεια εργασιών για μια χωματερή, και ήταν γεμάτοι με τα κόκαλα 14 μαμούθ. Κάποια από αυτά τα ζώα είχαν ξεκάθαρα σφαχτεί. 

 

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι κυνηγοί της εποχής καταδίωκαν τα ζώα μέχρι τις παγίδες. Στους λάκκους βρέθηκαν και τα ίχνη δύο άλλων ειδών που αργότερα εξαφανίστηκαν από την Αμερική, ενός αλόγου και μίας καμήλας, που έζησαν 15.000 με 20.000 χρόνια πριν.

 

 

 

Με πληροφορίες από CNN