Απειλές Τραμπ για διακοπή κάθε σχέσης με την Κίνα - «Δεν θέλω να μιλήσω με τον Σι»

Απειλές Τραμπ για διακοπή κάθε σχέσης με την Κίνα - «Δεν θέλω να μιλήσω με τον Σι» Facebook Twitter
EPA
0

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι «προς το παρόν» δεν επιθυμεί να μιλήσει με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, προσθέτοντας ότι είναι «πολύ απογοητευμένος» από τη στάση που τήρησε το Πεκίνο απέναντι στην πανδημία του νέου κορωνοϊού.

«Έχω πολύ καλή σχέση (με τον Σι) αλλά προς το παρόν δεν θέλω να του μιλήσω», είπε ο Τραμπ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox Business. Όταν ρωτήθηκε για τα ενδεχόμενα μέτρα αντιποίνων που θα μπορούσε να επιβάλει στο Πεκίνο, απάντησε πολύ αόριστα, αλλά απειλητικά: «Υπάρχουν πολλά πράγματα που θα μπορούσαμε να κάνουμε. Θα μπορούσαμε να διακόψουμε κάθε σχέση».

«Τι θα συνέβαινε, αν το κάναμε; Θα εξοικονομούσαμε 500 δισεκατομμύρια δολάρια αν διακόπταμε κάθε σχέση», υποστήριξε. Εδώ και εβδομάδες ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος κατηγορεί τις κινεζικές αρχές ότι απέκρυψαν το εύρος της πανδημίας που εμφανίστηκε στα τέλη του 2019 στην πόλη Ουχάν της κεντρικής Κίνας, αλλά επίσης και ότι διευκόλυναν την εξάπλωσή της.

Το Πεκίνο το διαψεύδει και δηλώνει ότι ενημέρωσε το συντομότερο δυνατόν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αλλά και άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ. «Θα μπορούσαν να την σταματήσουν», επέμεινε ο Αμερικανός πρόεδρος στη συνέντευξή του.

Νωρίτερα σήμερα, η Κίνα απάντησε στις κατηγορίες των ΗΠΑ περί υποκλοπών Κινέζων χάκερ σε αμερικανικές έρευνες για εμβόλιο κατά του κορωνοϊού κάνοντας λόγο για «αμερικανική δυσφήμιση». Χθες, Πέμπτη, έγινε γνωστό ότι FBI ερευνά τις ψηφιακές «διαρρήξεις» σε αμερικανικούς οργανισμούς από χάκερ που συνδέονται με την Κίνα. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Υπήρχαν μεγαλύτερες προσδοκίες για την επίλυση του Κυπριακού από την συμμετοχή στην ΕΕ»

LiFO politics / Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και είκοσι από την ένταξη στην Ε.Ε., σχεδόν μισό εκατομμύριο Κύπριοι θα ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που τους απασχολούν, εκτός από την τουρκική εισβολή και κατοχή; Και ποια είναι η εξέλιξη της πρωτοβουλίας αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα; Η Βασιλική Σιούτη μιλά με τον δημοσιογράφο Κώστα Βενιζέλο από τη Λευκωσία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ