Διάγγελμα Μπόρις Τζόνσον: Ανακοίνωσε το σχέδιο για άρση μέτρων στη Βρετανία

Διάγγελμα Μπόρις Τζόνσον: Ανακοίνωσε το σχέδιο για άρση μέτρων στη Βρετανία Facebook Twitter
1

Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε με διάγγελμα το σχέδιο για τη σταδιακή άρση μέτρων στη Βρετανία.

Δημοτικά σχολεία και καταστήματα αναμένεται να ανοίξουν από τον Ιούνιο, μερικά καφέ ή εστιατόρια από τον Ιούλιο, αλλά περισσότερη υπαίθρια δραστηριότητα θα επιτρέπεται στην Αγγλία από αυτήν την Τετάρτη.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι «δεν υπάρχει και δεν μπορεί να γίνει άμεσος τερματισμός του lockdown», καθώς θα απαιτηθεί από πολλούς ακόμη να μένουν στο σπίτι. Τόνισε ότι θα ακολουθούσε μια προσεκτική προσέγγιση καθοδηγούμενη από την επιστημονική του ομάδα.

Ωστόσο, ο Τζόνσον είπε ότι η φιλοδοξία του ήταν να επιστρέψει σε καταστήματα και δημοτικά σχολεία να ανοίξουν από την 1η Ιουνίου. Οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μάλλον θα πρέπει να περιμένουν την επόμενη σχολική χρονιά ενώ σε πολλά σημεία της ομιλίας του τόνιζε πως όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των κρουσμάτων κατά τη διάρκεια της σταδιακής άρσης.


Το επόμενο βήμα, το νωρίτερο μέχρι τον Ιούλιο, θα ήταν ένας στόχος «να ανοίξει εκ νέου τουλάχιστον μέρος της βιομηχανίας εστίασης και άλλων δημόσιων χώρων, υπό την προϋπόθεση ότι είναι ασφαλείς και επιβάλλουν κοινωνικές αποστάσεις». Δεν ήταν συγκεκριμένος για το ποιοι χώροι θα μπορούσαν να ξανανοίξουν, αλλά είναι κατανοητό ότι αυτό σημαίνει επιστροφή για καφετέριες και εστιατόρια με υπαίθριο χώρο που μπορούν να επιβάλουν κοινωνικές αποστάσεις.

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι άτομα που δεν μπορούσαν να εργαστούν από το σπίτι πρέπει να επιστρέψουν στο χώρο εργασίας - αλλά να αποφύγουν τις δημόσιες συγκοινωνίες. Πρόσθεσε ότι θα εφαρμόσει ένα νέο σύστημα με πέντε επίπεδα για το πόσο γρήγορα θα μπορούσαν να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα.

Ο Τζόνσον ανέφερε τον κατασκευαστικό κλάδο ως παράδειγμα βιομηχανίας όπου η επανεκκίνηση ενθαρρύνεται. Οι χώροι εργασίας θα λάβουν οδηγίες για το πώς να γίνουν «ασφαλείς από κορωνοϊό», πρόσθεσε.

Άμεσα οι πολίτες στην Αγγλία θα έχουν το δικαίωμα να κάθονται στα πάρκα αλλά μόνο με μέλη των νοικοκυριών τους, να οδηγούν σε σημεία για περιπάτους και να κάνουν απεριόριστες ασκήσεις σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης θα μπορούν να συναντηθούν και να καθίσουν με ένα άλλο άτομο σε εξωτερικούς χώρους, εφόσον διατηρούν απόσταση δύο μέτρων. Το ψάρεμα, το κολύμπι σε λίμνες ή ποτάμια, το τένις και το γκολφ θα επιτρέπονται εάν οι πολίτες είναι με μέλη της οικογένειάς τους.

Τονίζοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα ακολουθήσει προσεκτική προσέγγιση, είπε ότι αυτές ήταν οι πρώτες «αργές και βαθμιαίες αλλαγές», αλλά οι πολίτες θα αντιμετωπίσουν υψηλότερα πρόστιμα για παραβίαση των κανόνων και η κυβέρνηση θα μπορούσε να επιβάλει αυστηρότερους κανόνες εάν ο ιός αρχίσει να εξαπλώνεται ξανά ανεξέλεγκτα. 

Μια άλλη αυστηρότερη ρύθμιση θα περιλαμβάνει την απομόνωση ατόμων που έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο από το εξωτερικό σε καραντίνα για 14 ημέρες, αν και αυτό μπορεί να ισχύει μόνο για ταξίδια με αεροπλάνο.

Ο Τζόνσον κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι η επιτυχία των πρώτων βημάτων για την άρση του lockdown «εξαρτάται από όλους εμάς - από ολόκληρη τη χώρα - και από το να ακολουθούμε τις συμβουλές. Θα ήταν τρέλα τώρα να πετάξουμε αυτό το επίτευγμα επιτρέποντας μια δεύτερη έξαρση».

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM