Βραζιλία: Τέλος οι περιορισμοί για την αιμοδοσία από ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες

Βραζιλία: Τέλος οι περιορισμοί για την αιμοδοσία από ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες Facebook Twitter
ΕPA
0

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας ακύρωσε τους κανόνες που έθεταν περιορισμούς σε ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες που ήθελαν να δώσουν αίμα.

Έπειτα από περίπου τέσσερα χρόνια εκδίκασης της υπόθεσης, οι 7 από τους 11 δικαστές του ανώτατου δικαστηρίου ψήφισαν υπέρ της κατάργησης της οδηγίας που δεν επέτρεπε σε άνδρες που είχαν κάνει σεξ με άτομα του ιδίου φύλου να δώσουν αίμα για 12 μήνες. Πλέον, δεν θα υπάρχει καμία αναμονή.

Το δικαστήριο έκρινε ότι η απαγόρευση ήταν αντισυνταγματική, καθώς επέβαλε περιορισμούς στους ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες. Ο ανώτατος δικαστής Έντσον Φάτσιν τόνισε ότι αυτό αποτελούσε προσβολή της αξιοπρέπειας των συγκεκριμένων ανθρώπων. «Αντί η πολιτεία να διευκολύνει αυτούς τους ανθρώπους να προωθούν το καλό, δωρίζοντας αίμα, αδικαιολόγητα περιορίζει την αλληλεγγύη, βασιζόμενη στην προκατάληψη και τις διακρίσεις», έγραψε ο Φάτσιν στην ψήφο του.

Αρκετές χώρες έχουν ήδη χαλαρώσει τους κανονισμούς για την αιμοδοσία τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς μειώνονται τα αποθέματα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, σημειώνει ο Guardian. Οι ΗΠΑ, η Δανία, η Βόρεια Ιρλανδία έχουν ήδη κάνει αυτές τις αλλαγές, ώστε οι άνδρες να μπορούν να δώσουν αίμα τρεις μήνες μετά την τελευταία σεξουαλική συνεύρεσή τους με άνθρωπο του ίδιου φύλου. Και σε αυτές τις χώρες το όριο ήταν ένας χρόνος, κάτι που οι οργανώσεις ΛΟΑΤΚΙ καταδίκαζαν ως διάκριση.

Πολλά κράτη είχαν εισάγει κανονισμούς για την αιμοδοσία μετά την έξαρση του AIDS τη δεκαετία του '80. Όμως, το ζήτημα εξελίχθηκε σε ένα παρατεταμένο στίγμα για τους ΛΟΑΤΚΙ και ακτιβιστές τόνιζαν ότι είναι πιο ασφαλές και δίκαιο να γίνεται αξιολόγηση του σεξουαλικού ιστορικού και των κινδύνων για κάθε περίπτωση.

Στη Βραζιλία, οι ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ πανηγύρισαν ως νίκη αυτή τη δικαστική απόφαση. Στη χώρα οι γάμοι μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου είναι νόμιμοι, αλλά τα μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ συχνά είναι αντιμέτωπα με κυβερνητικές πολιτικές που κάνουν διακρίσεις.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ