Δήμαρχοι του κόσμου συνυπογράφουν για μία νέα «πράσινη» κανονικότητα μετά τον κορωνοϊό

Δήμαρχοι του κόσμου συνυπογράφουν για μία νέα «πράσινη» κανονικότητα μετά τον κορωνοϊό Facebook Twitter
Δήμαρχοι του κόσμου συνυπογράφουν για μία νέα «πράσινη» κανονικότητα μετά τον κορωνοϊό (EPA)
0

Δήμαρχοι από κορυφαίες πόλεις του κόσμου προειδοποιούν ότι δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή στην κανονικότητα μετά την κρίση του κορωνοϊού, χωρίς να τεθεί η κλιματική δράση στο επίκεντρο των σχεδίων ανάκαμψης.

Οι δήμαρχοι των πόλεων που εκπροσωπούν περισσότερα από 750 εκατομμύρια άτομα υπογράφουν κοινή «δήλωση βασικών αρχών», η οποία τους δεσμεύει να αναγάγουν το κλίμα στο επίκεντρο των σχεδίων ανάκαμψης μετά την κρίση της πανδημίας.

Ο Μπιλ ντε Μπλάσιο, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης και ένας από τους υπογράφοντες τη δήλωση αναφέρει πως «Τα μισά μέτρα που διατηρούν το status quo δεν θα μας προστατεύσουν από την επόμενη κρίση. Χρειαζόμαστε μια νέα συμφωνία για αυτές τις εποχές που έρχονται, έναν τεράστιο μετασχηματισμό που ανοικοδομεί τις ζωές, προάγει την ισότητα και αποτρέπει την επόμενη οικονομική, υγειονομική ή κλιματική κρίση».

Πολλές πόλεις έχουν ήδη ανακοινώσει μέτρα για τη στήριξη μιας βιώσιμης ανάκαμψης χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, με χιλιόμετρα ποδηλατοδρόμων στο Μιλάνο και την Πόλη του Μεξικό έως τα διευρυμένα πεζοδρόμια και τις γειτονιές πεζών στη Νέα Υόρκη και το Σιάτλ.

Στο Λονδίνο, ο Σαντίκ Χαν ανακοίνωσε σχέδια την Τετάρτη για περισσότερο χώρο σε ποδηλάτες και πεζούς σε όλο το Λονδίνο, σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνει τις «πράσινες και βιώσιμες μετακινήσεις» και να αποτρέψει την απότομη αύξηση της χρήσης αυτοκινήτων και της ρύπανσης μετά την άρση των μέτρων.

Η κίνηση αυτή των δημάρχων ακολούθησε μετά τη μοντελοποίηση από το Transport for London, που αποκάλυψε ότι θα μπορούσε πλέον να υπάρξει 10πλάσια αύξηση στα ποδήλατα και έως και πενταπλάσια στην πεζοπορία, σε σύγκριση με τα προ-κορωνοϊού επίπεδα, εάν οι άνθρωποι επέστρεφαν ξανά στη δουλειά τους αλλά απέφυγαν τις δημόσιες συγκοινωνίες.

Ο Χαν, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος της ομάδας C40, είπε ότι είναι αποφασισμένος να «οικοδομήσει ένα καλύτερο μέλλον» μετά την πανδημία.

«Ο Covid-19 έχει αποκαλύψει την ανισότητα στην κοινωνία μας και βαθιά ελαττώματα στην οικονομία μας, τα οποία έχουν δυσμενείς επιπτώσεις σε κοινότητες, που δεν έχουν οικονομική άνεση, περισσότερο από οτιδήποτε», είπε.

«Πρέπει να βγούμε από αυτό το τέλμα, «αγκαλιάζοντας» ένα νέο φυσιολογικό πλαίσιο».

Στο Μάντσεστερ, οι δημοτικοί σύμβουλοι παρουσίασαν σχέδια για να δώσουν περισσότερο χώρο σε ανθρώπους που περπατούν και ποδηλατούν σε όλη την περιοχή. Με χρηματοδότηση ύψους 5 εκατ. λιρών από τον δήμαρχο, οι τοπικές αρχές σχεδιάζουν μια σειρά μέτρων από την επέκταση των πεζοδρομίων έως τη δημιουργία μονόδρομων, την απομάκρυνση της κυκλοφορίας από κατοικημένες γειτονιές και την κατασκευή επιπλέον λωρίδων για τα ποδήλατα.

Την περασμένη εβδομάδα, δήμαρχοι από πόλεις της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Αφρικής πραγματοποίησαν συνομιλίες στο πλαίσιο μιας νεοσύστατης οικονομικής ομάδας της, C40 και συμφώνησαν να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για τη χάραξη στρατηγικής με σκοπό τη στήριξη μιας βιώσιμης ανάκαμψης.

Ο Μαρκ Γουότς, διευθύνων σύμβουλος της C40, δήλωσε ότι οι δήμαρχοι έχουν μεγάλη δύναμη για να προστατεύσουν τους πολίτες τους και να διαμορφώσουν την κατεύθυνση μιας τέτοιας ανάκαμψης. «Τώρα υπάρχει πολύ καλή συνεργασία μεταξύ πολύ ισχυρών πολιτικών, που πιστεύουν ότι η πράσινη οικονομική ανάκαμψη είναι απολύτως απαραίτητη», είπε.

«Μιλάμε για τη συλλογική δημιουργία κεφαλαίων όπου βάζουν όλοι χρήματα, τα οποία στη συνέχεια θα στηρίζουν τη χρήση ηλεκτρικών οχημάτων, θα υποστηρίζουν την κυκλοφορία ποδηλατοδρόμων, θα υποστηρίζουν τον μετασκευή κτιρίων».

Η «δήλωση βασικών αρχών» έχει υπογραφεί μέχρι στιγμής από δημάρχους που εκπροσωπούν 33 πόλεις από το Λος Άντζελες και τη Λισαβόνα, μέχρι το Σάο Πάολο, τη Σεούλ, τη Μελβούρνη και την Πόλη του Μεξικό.

Η δήλωση δε, προειδοποιεί ότι η ανάκαμψη από τον κορωνοϊό «δεν πρέπει να επιστρέψει σε λογικές του παρελθόντος».

Αναφέρει επίσης ότι η άμεση δράση για το κλίμα θα «επιταχύνει την οικονομική ανάκαμψη και θα ενισχύσει την κοινωνική ισότητα, μέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών και της δημιουργίας νέων βιομηχανιών και νέων θέσεων εργασίας».

Ο Μάικ Μπλούμπεργκ, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της C40 και πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, δήλωσε πως «Αυτή η ειδική ομάδα έχει δεσμευτεί να βοηθήσει τους δημάρχους των πόλεων σε όλο τον κόσμο καθώς εργάζονται για την οικονομική ανάκαμψη με τρόπους που μας οδηγούν στο μέλλον, όχι πίσω στο παρελθόν.

Οι αρχές που περιγράψαμε θα καθοδηγήσουν τις προσπάθειές μας να αναπτύξουμε μία νέα κανονικότητα, πιο πράσινη, πιο υγιή και πιο επιτυχημένη για όλους».

Με πληροφορίες του Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM