Αντιμέτωποι με την πείνα 2 στους 3 Αφρικανούς αν επιβληθεί πλήρες lockdown

Αντιμέτωποι με την πείνα 2 στους 3 Αφρικανούς αν επιβληθεί πλήρες lockdown Facebook Twitter
EPA
0

Περισσότεροι από τα 2/3 ερωτηθέντων σε είκοσι Αφρικανικές χώρες εκτιμούν πως το νερό και το φαγητό θα εξαντληθούν αν πρέπει να μείνουν στα σπίτια τους για δεκατέσσερις ημέρες, σύμφωνα με μελέτη. 

Λίγοι πάνω από τους μισούς συμμετέχοντες ανέφεραν ότι δεν θα έχουν λεφτά. Η μελέτη διενεργήθηκε από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αφρικής με στόχο να βοηθήσει τις κυβερνήσεις στη θέσπιση πολιτικών εναντία στον κορωνοϊό. Η μελέτη προειδοποιεί ότι αν δεν ληφθούν μέτρα προσαρμοσμένα στις τοπικές ανάγκες, ελοχεύει ο κίνδυνος αναταραχών και βίας. Παράλληλα αποτυπώθηκαν οι δυσκολίες που θα έχει η επιβολή αυστηρού lockdown στην αφρικανική ήπειρο.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 28 πόλεις είκοσι αφρικανικών χωρών και αποτυπώθηκε ο αντίκτυπος της κρίσης του κορωνοϊού αλλά και η στάση των πολιτών απέναντι στα περιοριστικά μέτρα. Σημειώνεται ότι αρκετές αφρικανικές χώρες που είχαν ανταποκριθεί γρήγορα στην απειλή του κορωνοϊού, τώρα χαλαρώνουν τους περιορισμούς. Σύμφωνα με την έκθεση ο πολλαπλασιασμός των ειρηνικών διαμαρτυριών που απαιτούν μέτρα ανακούφισης από τις κυβερνήσεις αποδεικνύει ότι ορισμένοι άνθρωποι ήδη δέχονται πιέσεις ενώ υπογραμμίζει τα κενά στις κυβερνητικές αντιδράσεις.

Ωστόσο η έρευνα διαπίστωσε ότι επί του παρόντος υπάρχει γενική υποστήριξη στους περιορισμούς που έχουν τεθεί σε εφαρμογή. Οι ερευνητές προτείνουν στις κυβερνήσεις να επικοινωνούν με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τους λόγους για τα μέτρα που λαμβάνονται. Από την πλευρά της, η Matshidiso Moeti, διευθύντρια του ΠΟΥ στην Αφρική υπογράμμισε την ανάγκη αποκεντρωμένων δράσεων για την πρόληψη και τη διάγνωση λέγοντας μάλιστα ότι «αυτό μάθαμε από τον Έμπολα και άλλα ξεσπάσματα (σ.σ. επιδημιών)». 

Στην Αφρική εκατομμύρια πολιτών αφήνουν καθημερινά τα σπίτια τους ώστε να δουλέψουν και να προσφέρουν τα βασικά στις οικογένειές τους. Η έρευνα καλεί σε ισορροπία ανάμεσα στην μείωση της μετάδοσης του ιού και την αποφυγή «κοινωνικής και οικονομικής αναστάτωσης». 

Μέχρι σήμερα στην Αφρική έχουν καταγραφεί 50.000 περιπτώσεις κορωνοϊού και λιγότεροι από 2.000 θάνατοι. Η έρευνα αναφέρει πως η ικανότητα των κρατών να πραγματοποιούν τεστ, να ιχνηλατούν να απομονώνουν και να θεραπεύουν τα περιστατικά είναι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε οι κοινωνίες να ανοίξουν ξανά. 

Με πληροφορίες από ΒΒC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM