Serial Killer στην Κύπρο: Διώξεις σε 15 αστυνομικούς για τους χειρισμούς της υπόθεσης

Serial Killer στην Κύπρο: Διώξεις σε 15 αστυνομικούς για τους χειρισμούς της υπόθεσης Facebook Twitter
Serial Killer στην Κύπρο: Διώξεις σε 15 αστυνομικούς για τους χειρισμούς της υπόθεσης
0

Ενώπιον του δικαστηρίου στην Κύπρο παραπέμπονται 15 αστυνομικοί, ως κατηγορούμενοι για αμελή διερεύνηση των υποθέσεων απαγωγής και δολοφονίας από τον serial Killer Νικόλα Μεταξά.

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Κύπρου ενέκρινε τις διώξεις και αναμένεται να καταχωρηθούν τα κατηγορητήρια ώστε να οριστεί η ημερομηνία της δίκης για αστυνομικούς που ερεύνησαν τις καταγγελίες για την απαγωγή και τη δολοφονία των πέντε γυναικών και των δύο παιδιών, στην πολύκροτη υπόθεση του serial killer «Ορέστη».

Ορισμένες από τις υποθέσεις αρχειοθετήθηκαν ως μη αστυνομικής φύσεως με την σύμφωνη γνώμη, ωστόσο, της Γενικής Εισαγγελίας.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης προβαίνει σε διευκρινίσεις ως προς τον αριθμό των αστυνομικών που θα διωχθούν ποινικά και σημειώνει ότι «παρουσιάζονται να έχουν διαπραχθεί κατά τον χειρισμό των συγκεκριμένων υποθέσεων, ποινικά αδικήματα κατά παράβαση του Άρθρου 134 του Ποινικού Κώδικα, Κεφ. 154, ήτοι αδικήματα Παράλειψης Υπηρεσιακού Καθήκοντος από Δημόσιους Λειτουργούς».

Σύμφωνα και με ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας, «η Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας (ΑΑΔΙΠΑ) είχε διορίσει με απόφαση της ημερ. 6.5.2019 τρεις ποινικούς ανακριτές και αργότερα τέταρτο, με αφορμή ερωτήματα και προβληματισμούς που εγείρονταν, μετά την ανακάλυψη των σορών αλλοδαπών γυναικών και ανηλίκων παιδιών τους, που είχαν καταγγελθεί στην Αστυνομία ως εξαφανισθέντα πρόσωπα, ενώ διαφάνηκε εκ των υστέρων ότι ήσαν θύματα δολοφονίας».

Υπενθυμίζεται ότι ο 35χρονος ίλαρχος Νικόλας Μεταξάς, που του αποδόθηκε το προσωνύμιο «Ορέστης» παραπέμφθηκε σε απευθείας δίκη ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας κατηγορούμενος για επτά φόνους εκ προμελέτης και πέντε απαγωγές, αλλοδαπών γυναικών και παιδιών.

Μετά από παραδοχή όλων των κατηγοριών εναντίον του, δεν δικάστηκε και καταδικάστηκε χωρίς να γίνει ακροαματικές διαδικασίες σε επτά φορές ισόβια. Πρόκειται για την μεγαλύτερη ποινή που έχει επιβληθεί ποτέ στην Κύπρο.

Σχολιάζοντας την απόφαση της Εισαγγελίας για δίωξη των αστυνομικών, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου, μιλώντας στην εκπομπή Alpha Καλημέρα  δήλωσε πως «Εμείς αναγνωρίζουμε τα όποια λάθη και τις όποιες παραλείψεις έχουν γίνει και για εμάς είναι ένα μάθημα για να γίνουμε καλύτεροι.

Το πόρισμα είναι σεβαστό και θα υποβοηθήσουμε για οποιαδήποτε ενέργεια για τους συναδέλφους οι οποίοι φαίνεται να έχουν διαπράξει αυτά τα αδικήματα. Κανείς δεν είναι ένοχος μέχρι να αποδειχθεί το εναντίον» είπε χαρακτηριστικά.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Η υπόθεση των στυγερών δολοφονιών, που οδήγησαν στην σύλληψη του Νίκου Μεταξά ξεκίνησε την Κυριακή 14 Απριλίου 2019.

Τότε, τουρίστες βρίσκουν τη σορό γυναίκας σε φρεάτιο του μεταλλείου της Κοκκινόγειας, στο Μιτσερό της Κύπρου. Η σορός ανήκει στην 38χρονης Mary Rose Tiburcio, από τις Φιλιππίνες. Η γυναίκα μαζί με την 6χρονη κόρη της, Sierra Graze Seucaliuc, είχαν δηλωθεί ως εξαφανισμένες τον Μάιο του 2018.

Οι έρευνες συνεχίζονται και την Παρασκευή 19 Απριλίου, το επαρχιακό δικαστήριο Λευκωσίας διατάζει την προφυλάκιση του 35χρονου Μεταξά και ενός ακόμα 30χρονου αξιωματικού, που θεωρούνται ύποπτοι για τον φόνο της 38χρονης και την εξαφάνιση της 6χρονης κόρης της.

Ο Μεταξάς ομολογεί στους ανακριτές ότι στραγγάλισε τη Mary Rose Tiburcio και στη συνέχεια μετέφερε τη σορό της στο μεταλλείο, πετώντας την στο φρεάτιο. Δεν δίνει καμία πληροφορία για την 6χρονη.

Το βράδυ της Παρασκευής, όμως, ο 35χρονος οδηγεί αστυνομικούς σε συγκεκριμένη τοποθεσία στην περιοχή Ξυλιάτου, όπου υποστηρίζει ότι πέταξε αναίσθητη την εξάχρονη.

Στην Κύπρο εντοπίζεται η μία σορός μετά την άλλη. Ο Μεταξάς έχει ομολογήσει πως σκότωσε:

-Την 38χρονη Μαίρη Ρόουζ Τιμπούρκιο

-Την 6χρονη κόρη της Τιμπούρκιο, Σιέρα (την πέταξε «αναίσθητη» κατά τον ίδιο)

-Την 28χρονης Αριάν Παλάνας

-Την 30χρονη Μαρικάρ Βαλτέζ

-Την 36χρονη Λίβια Φλορεντίνα Μπουνέα

-Την 8χρονη κόρη της Μπουνέα, Έλενα-Ναταλία και

-Μια γυναίκα με καταγωγή είτε από το Νεπάλ είτε από τις Ινδίες.

Η ποινή που του επιβλήθηκε είναι επτά φορές ισόβια. 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ