Οι Τσέχοι είναι ελεύθεροι να ταξιδέψουν όπου θέλουν - αλλά πού να πάνε;

Οι Τσέχοι είναι ελεύθεροι να ταξιδέψουν όπου θέλουν - αλλά πού να πάνε; Facebook Twitter
0

Εδώ και λίγες ώρες θεωρητικά επιτρέπεται στους πολίτες να εγκαταλείψουν τη Δημοκρατία της Τσεχίας και να ταξιδέψουν σε οποιονδήποτε προορισμό επιθυμούν.

Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις «πού να πάνε;». Και μάλλον έχει δίκιο, καθώς δεν πραγματοποιούνται σχεδόν καθόλου πτήσεις ή δρομολόγια τρένων και οι περισσότερες άλλες χώρες δεν επιτρέπουν την είσοδο σε κανέναν, γράφει το BBC.

Επίσης, όποιος αποχωρήσει πρέπει να επιδείξει υγειονομικό πιστοποιητικό για Covid κατά την επιστροφή του ή να παραμείνει 14 ημέρες σε καραντίνα. Οι μόνοι ξένοι επισκέπτες που επιτρέπονται είναι επιχειρηματίες της ΕΕ ή φοιτητές πανεπιστημίου, επίσης με πιστοποιητικά Covid ή καραντίνα. Αυτοί θα πρέπει να υποβάλουν το αρνητικό αποτέλεσμα διαγνωστικού τεστ για τον κορονοϊό, το οποίο έλαβαν το νωρίτερο τέσσερις ημέρες πριν περάσουν τα σύνορα.

Το επόμενο στάδιο χαλάρωσης των εγχώριων περιορισμών ξεκινά σήμερα, καθώς ανοίγουν τα μεγάλα καταστήματα λιανικής, τα γυμναστήρια (χωρίς είσοδο σε ντους και αποδυτήρια), οι βιβλιοθήκες και οι εξωτερικοί χώροι σε ζωολογικούς κήπους.

Οι αρχές ωστόσο ανησυχούν για ανάφλεξη της πανδημίας στην πόλη Marianske Lazne (Marianbad) κοντά στα γερμανικά σύνορα, όπου σημειώθηκε αύξηση των κρουσμάτων στα νοσοκομεία.

«Έχουμε ανοίξει θεωρητικά τα σύνορα, αλλά στην πράξη, οι άνθρωποι δεν μπορούν να πάνε πουθενά», είπε ο πρωθυπουργός. Όμως σύμφωνα με δημοσιεύματα στην Πράγα  οι όροι ταξιδιού είναι θέμα προς συζήτηση με γειτονικές χώρες και ο Μπαμπίς συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με προέδρους και πρωθυπουργούς από την Αυστρία, τη Δανία, τη Νορβηγία, την Αυστραλία και την Ελλάδα, χώρες οι οποίες διαχειρίζονται επιτυχώς την επιδημία.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «ο μαζικός τουρισμός εξακολουθεί να μην είναι ρεαλιστικός, αν και τώρα επιτρέπουμε στους πολίτες να ταξιδεύουν πέρα από τα σύνορα. «Αλλά συνιστώ στους ανθρώπους να μείνουν στην Τσεχική Δημοκρατία. Είναι ασφαλείς εδώ, διαχειριζόμαστε την επιδημία πολύ καλά σε σύγκριση με άλλες χώρες», λέει.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ