Διάγγελμα Κόντε: Από τις 4 Μαΐου η χαλάρωση των μέτρων στην Ιταλία- Κλειστά ως τον Σεπτέμβριο τα σχολεία

Διάγγελμα Κόντε: Από τις 4 Μαΐου η χαλάρωση των μέτρων στην Ιταλία- Κλειστά ως τον Σεπτέμβριο τα σχολεία Facebook Twitter
EPA
0

Ο Τζουζέπε Κόντε με τηλεοπτικό διάγγελμα περιέγραψε το πώς θα αρχίσει να βγαίνει η Ιταλία από την καραντίνα, από τις 4 Μαΐου.

Περιγράφοντας το πώς θα γίνουν τα βήματα για τη χαλάρωση των μέτρων, ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε στους πολίτες την ύψιστη σημασία της τήρησης των αποστάσεων στην επόμενη φάση. «Αν αγαπάτε την Ιταλία, τηρήστε τις αποστάσεις. Πρέπει πάντα να σεβόμαστε την απόσταση ασφαλείας τουλάχιστον ενός μέτρου, ακόμη και εντός της οικογένειας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αν και η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα θα αρχίσει από τις 4 Μαΐου, τα σχολεία θα μείνουν κλειστά μέχρι τον Σεπτέμβριο. Η δραστηριότητα στον κατασκευαστικό τομέα και αυτόν της μεταποίησης θα ξεκινήσει στις 4 Μαΐου. Τα καταστήματα λιανικής θα ανοίξουν δύο εβδομάδες αργότερα. Μπαρ και εστιατόρια θα ανοίξουν την 1η Ιουνίου, αν και από τις 4 Μαΐου θα προσφέρουν υπηρεσίες takeout.

Η Ιταλία έχει βιώσει τη μεγαλύτερης διάρκειας καραντίνα στον κόσμο- από τις 11 Μαρτίου- και έχει θρηνήσει τους περισσότερους νεκρούς από τον κορωνοϊό στην Ευρώπη. Ο τελευταίος ημερήσιος απολογισμός, που ανακοινώθηκε την Κυριακή, ήταν ο χαμηλότερος από τις 14 Μαρτίου, καθώς καταγράφηκαν 260 θάνατοι τις προηγούμενες 24 ώρες.

Επισκέψεις με μάσκα

Από τις 4 Μαΐου, οι πολίτες θα μπορούν να επισκεφθούν συγγενείς τους, φορώντας όμως μάσκες, τόνισε ο Τζουζέπε Κόντε.

Οι Ιταλοί θα μπορούν να μετακινούνται εντός των περιφερειών στις οποίες ζουν, αλλά όχι από τη μία στην άλλη, παρά μόνο για εργασία και για ιατρικούς λόγους. Επίσης, από τις 4 Μαΐου θα μπορούν να αθλούνται σε πάρκα και δημόσιους κήπους, τηρώντας αποστάσεις δύο μέτρων. Μουσεία και βιβλιοθήκες θα ανοίξουν στις 18 Μαΐου.

«Περιμένουμε μια πολύ σύνθετη πρόκληση. Θα ζούμε με τον ιό και θα πρέπει να υιοθετήσουμε κάθε δυνατή πρόληψη», τόνισε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας.

Σε ό,τι αφορά στους αθλητές, μπορούν να επιστρέψουν στις προπονήσεις, ενώ θα επιτραπούν και αθλητικές δραστηριότητες, αλλά χωρίς θεατές. Ο Κόντε δεν έκανε συγκεκριμένη αναφορά στην επανέναρξη του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος της Seria A, έστω και κεκλεισμένων των θυρών.

Με πληροφορίες από Guardian, BBC

 

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ