Η Ουγγαρία ετοιμάζεται να βάλει τέλος στη νομική αναγνώριση των τρανς

Η Ουγγαρία ετοιμάζεται να βάλει τέλος στη νομική αναγνώριση των τρανς Facebook Twitter
EPA
0

Η κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν προωθεί νομοσχέδιο που θα βάλει τέλος στη νομική αναγνώριση των τρανς ανθρώπων στην Ουγγαρία, ορίζοντας το φύλο ως βιολογικό «με βάση τα πρωτογενή χαρακτηριστικά του φύλου και τα χρωμοσώματα», καθιστώντας έτσι αδύνατο για ανθρώπους να το αλλάξουν νομικά.

Τρανς και ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα λένε ότι ο νόμος, που κατατέθηκε στη Βουλή ενώ η προσοχή είναι στραμμένη στον κορωνοϊό, θα ενισχύσει τις διακρίσεις σε βάρος των transgender. Πολλοί μπορεί να προσπαθήσουν να φύγουν από τη χώρα, ενώ άλλοι που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα θα αντιμετωπίζουν καθημερινούς εξευτελισμούς, προειδοποιούν.

«Στην Ουγγαρία χρειάζεται να δείξεις την ταυτότητά σου για να νοικιάσεις ποδήλατο, να αγοράσεις πάσο για το λεωφορείο ή για να παραλάβεις ένα δέμα από το ταχυδρομείο. Ουσιαστικά σημαίνει να αποκαλύπτεις ότι είσαι τρανς σε αγνώστους, συνεχώς. Η καλή εκδοχή είναι να το αντιμετωπίζουν καλά, αλλά υπάρχουν και καταστάσεις στις οποίες άνθρωποι γίνονται αρκετά εχθρικοί», δήλωσε η Ιβέτ Όρντογκ, μια 39χρονη τρανς που ζει στη Βουδαπέστη.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, ήδη προκάλεσε διεθνείς αντιδράσεις όταν εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού εγκρίθηκε νομοσχέδιο που του δίνει υπερενισχυμένες εξουσίες, επ' αόριστον. Τώρα, το κοινοβούλιο αντί να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση του ιού, ασχολείται με θέματα όπως η νέα νομοθεσία για τα τρανς άτομα.

«Είναι σκάνδαλο»

Η Μπερναντέτ Ζελ, ανεξάρτητη βουλευτής που τάχθηκε κατά του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, περιέγραψε τον υπό επεξεργασία νόμο ως αναχρονιστικό. Σε μία συνεδρίαση της επιτροπής προσπάθησε να διαβάσει επιστολή τρανς ανθρώπων, που εξηγούσε πόσο επιβλαβής θα είναι για εκείνους ο νόμος, αλλά τη σταμάτησε ο επικεφαλής της επιτροπής, που χαρακτήρισε την επιστολή ως μη σχετική.

«Έχουμε μια πανδημία και όλοι μας θα έπρεπε να επικεντρωνόμαστε σε δύο ζητήματα: τα θέματα του συστήματος υγείας και πώς να βοηθήσουμε τους ανθρώπους. Αυτό που συμβαίνει στην Ουγγαρία είναι ένα σκάνδαλο», δήλωσε η Ζελ. Δεν είναι ξεκάθαρο πότε θα τεθεί προς ψήφιση το νομοσχέδιο, αλλά παρατηρητές σχολιάζουν ότι ο τρόπος που πέρασε από τις επιτροπές δείχνει ότι η κυβέρνηση το προχωράει.

Το νομοσχέδιο αφήνει επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να μπουν στο στόχαστρο άνθρωποι που ήδη έχουν κάνει τη νομική αλλαγή και τώρα ζουν με το φύλο που δεν είναι το «φύλο γέννησης», σύμφωνα με επίσημα έγγραφα. «Θεωρούμε ότι πιθανόν δεν πρόκειται να στραφούν εναντίον ανθρώπων που ήδη άλλαξαν, αλλά απλά δεν το γνωρίζουμε», δήλωσε ο Ταμάς Ντόμπος, μέλος οργάνωσης της Ουγγαρίας για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ.

Νομικοί λένε ότι ο νέος νόμος θα παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομολογία για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για προσφυγή στο ανώτατο δικαστήριο της Ουγγαρίας αλλά και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. «Όμως, το δικαστήριο παίρνει χρόνια και οι αποφάσεις είναι πάντα μεμονωμένες. Άνθρωποι πιθανότατα θα πάρουν αποζημίωση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πάρουν νέα έγγραφα», σημείωσε ο Ντόμπος.

Ο ίδιος σημείωσε ότι τα τελευταία τρία χρόνια οι αρχές στην Ουγγαρία έδειχναν απροθυμία αναφορικά με την εφαρμογή του νόμου για τη διαδικασία νομικής αλλαγής φύλου, κάτι που σημαίνει ότι πολλοί είναι σε αναμονή για μια απόφαση σχετικά με τις αιτήσεις τους. «Η αίτησή μου ήταν σε αναμονή για ένα χρόνο και με τον νέο νόμο θα απορριφθεί», είπε από την πλευρά της η Όρντογκ.

Αν και οι άνθρωποι θα μπορούν να αλλάξουν το όνομά τους, στην Ουγγαρία υπάρχει επίσημο μητρώο για τα επιτρεπόμενα ονόματα και αυτή η λίστα- που καταρτίζεται από την Ακαδημία Επιστημών- είναι κατηγοριοποιημένη με βάση το φύλο. Δεν υπάρχουν ονόματα εγκεκριμένα και για τα δύο φύλα. «Δεν μπορώ να αλλάξω το όνομά μου σε κάποιο που δεν θα με αποκαλύπτει ως τρανς άτομο», εξηγεί η Όρντογκ.

Με πληροφορίες από Guardian

 

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ