ΟΗΕ: Η Λιβύη έχει μετατραπεί σε πεδίο δοκιμής όπλων- Ανησυχητικές αναφορές για χημικά

ΟΗΕ: Η Λιβύη έχει μετατραπεί σε πεδίο δοκιμής όπλων- Ανησυχητικές αναφορές για χημικά Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου EPA
0

Η Λιβύη έχει μετατραπεί σε πεδίο πειραμάτων για κάθε είδους οπλικό σύστημα, ενώ οι σύμμαχοι των αντιμαχόμενων πλευρών στέλνουν όπλα και μαχητές, παραβιάζοντας το εμπάργκο, τόνισε η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τη συγκεκριμένη χώρα.

Οι συγκρούσεις στη Λιβύη κλιμακώθηκαν σοβαρά αυτό τον μήνα και σφοδρές μάχες γίνονται σε διάφορα μέτωπα στα δυτικά της χώρας, παρά τις εκκλήσεις του ΟΗΕ και ανθρωπιστικών οργανώσεων για εκεχειρία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση του κορωνοϊού.

Την ίδια ώρα υπάρχει ανησυχία ότι η σύγκρουση στη Λιβύη μπορεί να έχει πάρει πλέον μια πιο σκοτεινή τροπή. Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Τρίπολης ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ερευνά πιθανή χρήση χημικών όπλων εναντίον των δυνάμεών της. Αναφορές που η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Μισέλ Γουίλιαμς, χαρακτήρισε πολύ ανησυχητικές. 

Ο υπουργός Εσωτερικών, Φάτι Μπασάγκα, ανέφερε στο Reuters ότι υπάρχουν αναφορές για χρήση νευροπαραλυτικού αερίου εναντίον στρατιωτών, σε προάστιο της Τρίπολης. «Το διερευνούμε. Θα περιμένουμε την τελική αναφορά προτού ενημερώσουμε τον Οργανισμό για την απαγόρευση των χημικών όπλων», συμπλήρωσε.

Ο εθνικός λιβυκός στρατός (LNA) του Χαλίφα Χάφταρ αρνείται αυτές τις αναφορές. Ο εκπρόσωπος Αχμέντ Μισμάρι έκανε λόγο για ψέματα και φήμες. 

Τα νέα όπλα

Το νέο κύμα συγκρούσεων τροφοδοτείται από όπλα που έρχονται από το εξωτερικό, δήλωσε η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Στέφανι Γουίλιαμς. «Έχουμε τώρα ένα φλογοβόλο RPO-A, κάποιου είδους θερμοβαρικό όπλο που χρησιμοποιείται στα νότια προάστια της Τρίπολης. Έχουμε νέα drones που έφτασαν, ανάμεσά τους ένα που ουσιαστικά είναι UVA αυτοκτονίας, καθώς εκρήγνυται με τη σύγκρουση», δήλωσε η Γουίλιαμς.

«Είναι μόνο δύο παραδείγματα των πολύ τρομακτικών συστημάτων που αναπτύσσονται σε ένα αστικό περιβάλλον, κάτι που είναι απολύτως απαράδεκτο», συμπλήρωσε η αξιωματούχος του ΟΗΕ.

«Καλούμε όλους όσοι παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων, συμπεριλαμβανομένων των χωρών που κάθισαν στο τραπέζι της Διάσκεψης του Βερολίνου, οι οποίες συμφώνησαν να σεβαστούν το εμπάργκο, αλλά παρόλα αυτά συνεχίζουν να το παραβιάζουν κατάφωρα. Αυτό πρέπει να σταματήσει», τόνισε η Γουίλιαμς.

850 παραβιάστηκε η εκεχειρία

Στις ίδιες δηλώσεις της, η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ ανέφερε ότι στη Λιβύη ουσιαστικά δεν υπάρχει εκεχειρία και έκανε λόγο για εκατοντάδες παραβιάσεις της.

«Δεν μπορείς να το πεις εκεχειρία αυτό, δεν μπορείς να μιλήσεις για κατάπαυση του πυρός. Η συμφωνία που ανακοινώθηκε στα μέσα Ιανουαρίου και υποτίθεται πως θα έκανε τα όπλα να σιγήσουν παραβιάστηκε 850 φορές, 70 μέσα στην τελευταία εβδομάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά η Γουίλιαμς.

Με πληροφορίες από Reuters

 

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ